14.07.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN: “TÜRKİYE’NİN SADECE CARİ AÇIĞI BÜYÜMÜYOR, DEMOKRASİ AÇIĞI DA HIZLA BÜYÜYOR!”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN: “TÜRKİYE’NİN SADECE CARİ AÇIĞI BÜYÜMÜYOR, DEMOKRASİ AÇIĞI DA HIZLA BÜYÜYOR!”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Cumhurbaşkanlığı sisteminin “Türkiye’nin yerel birikimini bir kalemde değersizleştirdiğini” söyledi. Torun “Bu sistem finansal kaynakların, vasıflı insan kaynağının, bilginin ve stratejik kararların sarayda toplanmasına ve yerelden uzaklaşmasına yol açıyor” diye konuştu.
Seyit Torun, “Cumhurbaşkanlığı sistemi Türkiye için yeni ve büyük bir tehlikeyi işaret ediyor: Türkiye’nin sadece cari açığı büyümüyor, demokrasi açığı da hızla büyüyor!” dedi.
Torun, konuyla ilgili olarak TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Türkiye’nin dış politikasından, hangi şehirde nereye, nasıl bir park yapılacağına, ekonomi politikalarından engelliler için yapılacak yol rampalarına kadar her tür kararın merkezi yönetim tarafından alınması planlanıyor. Millet parkının nerelerde açılacağından kimin nerede kek yiyeceğine kadar her karar artık sarayda alınıyor. Bir başka deyişle yurttaşlar ve sivil toplum karar sürecinden tamamen tasfiye ediliyor.
İhtiyacımız: Normalleşme ve demokratikleşme
Türkiye siyasetinin uzunca bir süredir kimlik siyasetine sıkıştığını ifade eden Torun, “Siyasi hayatın omurgasını oluşturan partilerin büyük çoğunluğu kendini kimlikler üzerine inşa ediyor. Bu durum Türkiye toplumunun kimlik ekseninde ayrışmasına ve içine kapalı kümeler olarak hayatını sürdürmesine yol açıyor. Biz bu sistemi reddediyoruz” dedi.
Torun, önümüzdeki dönemde yerel yönetimler seçimlerinin olduğuna dikkat çekerek CHP’nin yerel yönetimler yaklaşımı konusunda da şu açıklamayı yaptı: “Siyasetin etnik, dini ve kültürel kimlik eksenli yapısı, yurttaşlar arasında ortak konular ekseninde temas kurmayı imkânsızlaştıran, güç odaklı sığ bir rekabet üretiyor.
Kimlik eksenli kümelenmeyi ve kutuplaşmayı aşmak için şehirler önemli bir fırsat sunuyor. Şehirlerle ilgili konular, farklılıkları ortak meselelerin etrafında iş birliği yapmaya teşvik ediyor.
Kadınların şehirlerin sokaklarına güvenle çıkmasından engellilerin istihdama erişebilmelerine; herkesin tercih ettiği ibadethanede özgürce ibadetini yapabilmesinden çalışanların ve öğrencilerin işe, alışverişe, okula bisikletle gidebilme taleplerine kadar her konu şehir hayatını birlikte demokratikleştirme imkanı sunuyor. “  
Yöntem: Demokrasiyi şehirlerde inşa etmek 
Son genel seçimlerde kurulan ittifakın, Türkiye siyasetinin kutuplaşmayı aşma becerisine sahip olabileceğini gösterdiğini ifade eden Torun, “İttifakın temel amacı her ne kadar Türkiye’nin karar alma mekanizmasında ortaya çıkan “tek adamlaşma” tuhaflığını normalleştirme adımı olsa da bir baraj aşma ittifakı olarak algılandığını” söyledi. Torun “hem bu algıyı aşmak hem de farklılıklar arasında iş birliği kurmanın normalliğini kanıtlamak için yerel demokrasi önemli bir fırsattır” dedi.  
Torun sözlerini şöyle tamamladı: “Otoriterleşmenin yol açtığı toplumsal gerilim Türkiye’nin tüm toplumsal ve siyasal zenginliklerinin yerel demokrasi içinde genişletilerek sürdürülmesiyle düşürülebilir.
Biz, şehirlerin kamusal alanlarında, her yurttaşın hayat tercihini özgürce ifade edebileceği ve gerçekleştirebileceği demokratik bir hayatı birlikte kurma sözü veriyoruz. 
Şehir demokrasisi ile yurttaşların diğerinden daha fazla hak iddia etmeden ve diğerini kendine benzetmeye çalışmadan, kendine benzemeyenle iş birliği yapabilmesinin olanaklarını ortaya çıkartabilmek ve yeni bir diyalog, müzakere ve iş birliği modelini hayata geçirebilmek mümkün.
CHP olarak, sarayın tekçiliğine karşı yerelden genele doğru ülkeyi yeniden inşa etmeyi, ortak yaşamı ve birlikteliği savunuyoruz. Ülkemizin ve insanımızın demokrasi deneyimi sayesinde bunu mutlak başaracağız!”