11.12.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SARIBAL: TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ 20 YILDIR DENETLENMİYOR

Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, yapım aşamasındaki Sinop ve Akkuyu Nükleer santralleri ile Tarım Kredi Kooperatifi’nin içinde bulunduğu sorunları değerlendirdi.

Konuşmasının başında yapım aşamasında olan Sinop ve Akkuyu Nükleer Santrallerine ile ilgili değerlendirmede bulunan Sarıbal, “Bu santrallerin yapılmasına karşıyız, bu projeleri reddediyoruz. Nükleer enerji bütün dünyada terk ediliyor ama bize ısrarla dayatılıyor. Projeyle Avrupa'nın atıkları Türkiye'ye getirilecek. Yurtsever bilim adamları nükleer enerji santrallerinin maliyetinin faydasından daha çok olduğunu söylüyor” dedi. Sarıbal, insan sağlığı ve çevre için büyük risk oluşturan nükleer santral yapımından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmasında Tarım Kredi Kooperatifi ile ilgili görüşlerini de aktaran Sarıbal, emekli Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği müfettişi Murat Ortaoğlu, Tarım Kredi Kooperatifleriyle ilgili 29 Nisan 2019 tarihinde bir rapor hazırlayıp Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sunduğunu söyledi.

Raporda, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kötü yönetildiği, liyakatsız çalışanların yanlış kredi kullandırarak kooperatifi zarara uğrattığı, bunun sonucu olarak da üreticinin zarar ettiği tespit edildiğini kaydeden Sarıbal, şunları söyledi:

“Raporda Bakanlığın acilen duruma el atması gerektiği aksi takdirde kurumun ‘batacağı’ vurgulandı.

Tarım Kredi Kooperatiflerin 17 bölgede bin 600 şubesi, 1 milyon 100 binin üzerinde üyesi, 25 milyar liralık finansı, 15 şirket, 3 vakıf ve 8 bin 300 çalışanıyla çok büyük bir kurum. Tarım Bakanlığı’na bağlı.

Kooperatifler Birliği uzun süredir rutin denetim mekanizmalarından uzaklaşmıştır. Bakanlık 20 yıldır kooperatifleri denetlemiyor. Sadece şikâyet olduğunda bakanlık devreye giriyor. Finans olarak da Ziraat Bankası ve Hazinenin kredileri olmasa kooperatifler bitik duruma düşecekler. Kâğıt üzerinde devam eden bir ekonomi, personeli ve üst kurumu besleyen bir düzen var. Elde edilen gelir üzerinden çiftçiye bir şey verilmiyor. Şirketlerden oluşan holdinge dönüşmüşler. Bu düzende çiftçinin hiçbir yetkisi yok.”

Bakanlığa sunulan rapora göre, Tarım Kredi Kooperatifinin amacı dışında kredi kullandırdığının da anlaşıldığını ifade eden Sarıbal, “Krediler amacı dışında kullandırılmış üstelik tahsilatı da yapılmamış. Böylelikle kooperatif zarara uğratılmış.

Örneğin, Tarım Kerdi Kooperatifine bağlı, Konya’da bulunan 2743 sayılı Eşmekaya Tarım Kredi Kooperatifi, çiftçilikle ilgisi olmayan kişilere 20 milyon TL ayni kredi vermiştir. Ancak, krediyi kullananlar tarafından geri ödeme yapılmamıştır” dedi.

Sarıbal sözlerini şöyle tamamladı: “Tarım Kredi Kooperatifi bir üretici kooperatifidir. Ama kurumu çok iyi bilen bir emekli müfettişin yazdığı rapor da gösteriyor ki kurum çok yanlış yönetiliyor. Üreticiye yardımdan çok zarar veriyor. Üretime yararlı bir kredilendirme yerine çiftçiyi borçlandıran bir sistem yürütülüyor. Üreticinin parası yanlış kişilere veriliyor.

Bu rapor bundan tam 8 ay önce Bakan’a sunulmuş. Ama bugüne kadar tespit edilen olumsuzlukların giderilmesi için Bakan adım atılmış değil.

Bu kötü politikalar sürdüğü takdirde, raporda da belirtildiği gibi, Tarım Kredi Kooperatifi batacak.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler