16.01.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SARIBAL: HANGİ MENKULUN ONARIMI İÇİN 140 MİLYON TL HARCAYACAKSINIZ?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı Bütçesindeki “Menkul Malların Büyük Onarım Gideri” için ayrılan paranın 2017 yılına göre 2020 yılında %4566 arttırıldığına dikkati çekerek, “2017 yılında 3 milyon TL olan bu bütçe önce 2019 yılında 100 milyon TL’ye, 2020 yılı için ise 140 milyon TL’ye hangi gerekçe ile çıkarıldı” diye sordu.

Sorumlu bir vatandaş ve milletvekili olarak halktan toplanan vergilerle oluşturulan bütçenin nerelere harcandığının denetlemekle sorumlu olduğunu kaydeden Sarıbal, “Bir bütçe için hepimizden para toplanıyor ise bu paranın nereye gittiğini sorma, gittiği yerleri inceleme, hangi amaçla kullanıldığına dair bir toplumsal denetim mekanizmasına ihtiyaç var. Bu toplumsal denetim mekanizmasını parlamento, Sayıştay bir şekilde yapmakta ama biz de hem bir yurttaş aynı zamanda bir milletvekili olarak da bu sorgulamayı, bu denetimi yapmak hakkımız ve sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal’ın açıklamasından satır başları şöyle:

2020 Merkezi Bütçe Kanunu TBMM’de onaylandı. Bütçenin önemli bir kalemi Cumhurbaşkanlığı bütçesi. 2020 yılında 3 milyar 153 milyon TL olarak belirlenmiş bir bütçe.

Bu bütçe birçok kalem var. Ama ben özellikle bir kalemden bahsetmek istiyorum.

Üzerinde duracağımız Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki kalem; ‘Malların Büyük Onarım Gideri’ denilen bir madde. ‘Menkul Malların Büyük Onarım Gideri’ isimli bütçe kaleminin 2017 yılı için 3 milyon TL olarak belirlendiği görülmektedir. 2018 yılı için de aynı miktar yani 3 milyon TL ayrılmış.

Bu menkul mallara baktığımızda, adı anlaşıldığı biçimiyle, ‘taşınabilir mallar’ olarak değerlendiriliyor. İçine baktığımızda araçtan tutun da birçok kalemi içermekte. Milli Eğitimin tanımlamasına göre, ‘Araba, telefon, televizyon, bilgisayar gibi taşınabilen ya da nakde çevrilebilen tüm mallar. Ayrıca ticarete konu olan bazı hisse senedi, bono, senet, poliçe gibi kıymetli evraklar’ deniliyor. Güncel Türkçe Sözlükte menkulün karşılığı olarak, “Bir yerden bir yere taşınabilir” şeklinde tanımı var.

2018’den 2019 yılına geldiğimizde durum değişiyor.

31 Aralık 2018 tarihli 30642 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 7106 sayılı 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun Cumhurbaşkanlığı Bütçesinde yer alan ekonomik sınıflandırmaya göre 06 faslındaki Sermaye Giderleri başlığının altında yer alan 6 no’lu Menkul Malların Büyük Onarım Gideri isimli bütçe kaleminin 2019 yılı için 100 milyon TL olarak belirlendiği görülmektedir.

2017 ve 2018 yıllarında 3 milyon olarak belirlenen Menkul Malların Büyük Onarım Gideri bütçesi 2019 yılında 100 milyon TL’ye çıkarıldı. Artış oranı yaklaşık %3200. Aynı dönemde asgari ücretin artış oranı %26.

2018 yılında Cumhurbaşkanının yaşadığı Saray’da hangi Menkul Malların Büyük Onarım Giderinde nasıl bir artış olmuş ki 3 milyon TL’den 100 milyon TL’ye çıkmıştır?

Menkul Malların Büyük Onarım Gideri için 2020 yılında ayrılan para ise 140 milyon TL.

2017’de 3 milyon TL, eski rakamla 3 trilyon. 2018 yılında 3 milyon TL, eski para ile 3 trilyon, (çünkü iktidar işine geldiği zaman eski parayı, işine gelmediği zaman yeni parayı söylüyor. Biz ikisini de kullanalım), 2019’da 100 trilyon, 2020 yılında 140 trilyon.

Bu nasıl bir ‘menkuldür’ ki, hangi ‘menkullerdir’ ki “Büyük Onarım Gideri” 3 trilyondan 100 trilyona, 100 trilyondan 140 trilyona arttırılmış.

Bu kadar büyük para hangi malın, hangi taşınırın tamiri için kullanılabilir. 2017, 2018 yıllarına göre 2020 yılında % 4566’lık bir artışın yapılmasının gerekçesi nedir?

Bir kreşin ortalama maliyeti 2,5 milyon TL. 2019 yılı ve 2020 yıl için Menkul Malların Büyük Onarım Gideri için ayrılan 240 milyon TL ile 90 adet kreş yapılabilir. Hemen hemen 30 bin kapasiteli bir stadyum yapılıyor.

İşsizliğin, yatırımsızlığın olduğu bir ortamda, soruyoruz;

3 milyon ile tamir ettiğiniz menkullerinizin bütçesini 100 milyon ve 140 milyon TL’ye çıkarmanızın nedeni nedir? Ne tamir ettiniz de bu kadar büyük bir parayı harcadınız?

Bu 3 milyonu önce 100 milyon TL’ye sonra da 140 milyon TL’ye çıkaran, o büyük tamiri gerektiren menkuller nelerdir?

2018 yılından 2019 yılına asgari ücret %26 artarken Menkul Malların Büyük Onarım Gideri için %3200’lük artışı hangi vicdan, hangi kamu yönetimi, hangi kamusal anlayış ile yapıyorsunuz?

2019 ve 2020 yılları için asgari ücrette %14-15 civarında artış yaparken, Menkul Malların Büyük Onarım Gideri için 2017’ye göre %4566, 2019 yılı bütçesine göre %40’lık bir artışı hangi kamu anlayışı ile yapıyorsunuz?”