18.04.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SALICI'DAN BAKAN SOYLU'YA KARANTİNA SORULARI...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri gereğince karantina tedbirleri uygulanan yerlerdeki vatandaşların ihtiyaçlarını Meclis Gündemine taşıdı. 
Genel Başkan Yardımcısı Salıcı'nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önerge şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 96. Maddeleri uyarınca İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 17.04.2020
Oğuz Kaan SALICI
İstanbul Milletvekili
Bakanlığınızca 15.04.2020 tarihinde yapılan açıklamaya göre; COVID 19 salgını ile mücadele kapsamında il ve ilçelerde mülki idare amirlerin başkanlığındaki umumi hıfzıssıhha kurullarınca alınan kararlar doğrultusunda 58 ildeki, 3 ilçenin tamamı, 2 ilçenin merkezi, 6 belde, 85 mahalle, 115 köy ve 16 mezra olmak üzere toplam nüfusu 251 bin 726 olan 227 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulanmaktadır.
Sayıları kamuoyu ile paylaşılmasa da; söz konusu salgının etkilerinden korunma amacıyla alınan kararlar nedeniyle kapatılan çok sayıda işletme olduğu, bu işletmelerde mesleklerini icra eden kişiler ile Bakanlığınızca karantina altında olduğunu açıkladığınız yüz binlerce kişinin çalışamamaları nedeniyle mali güçlük içerisinde olduğu tartışmasızdır. 
Oysa; 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 83 ve 76. maddelerinde bir kuruluşta ya da evlerinde tecride tabi tutulan kimseler ile salgın hastalık nedeniyle mesleklerini icra etmeleri yasaklanan kişilerin ve bunların ailelerinin bakım masraflarının Hükümetçe karşılanacağı belirtilmiştir.
Bu bağlamda yazılı soru önergesinin tarafınızca cevaplanacağı tarih itibariyle;
1.   Hıfzıssıhha kurullarınca uygulamaya konulan karantina kararlarından etkilenen kişi sayısı kaçtır?
2.   Salgının etkilerinden korunma amacıyla alınan tedbir kararları nedeniyle mesleğini icra edemeyen kişi sayısı kaçtır?
3.   Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği bu kişilerden ya da ailelerinden kaçının bakım masrafları Hükümetçe karşılanmaktadır?
4.   İlgili kanun hükmüne göre hükümetinizce bakım masrafları karşılanmayan kişi sayısı kaçtır?
5.   Amir kanun hükmüne göre karantina uygulanan yerleşim birimlerindeki ve salgın hastalık nedeniyle mesleğini icra etmekten yasaklanan herkese yardım yapılması gerekirken; bazı karantina bölgelerinde söz konusu yardımların sadece 65 yaşından yaşlı olanlara, kronik rahatsızlığı olanlara ya da valilikler bünyesindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında ismi olan kişilere verilmesinin, bazı yerlere yardımın hiç ulaştırılmamasının nedeni nedir?"