04.04.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MUHARREM ERKEK’İN BASIN AÇIKLAMASI

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MUHARREM ERKEK’İN BASIN AÇIKLAMASI
(04 NİSAN 2019)
https://youtu.be/fl4w8vVjOSI


Çok teşekkür ediyorum. Biraz önce AK Parti Sayın Genel Başkan Yardımcısının açıklamalarını hep birlikte dinledik. Biz öncelikle AK Partiyi biraz ciddiyete davet ediyoruz. Bu çok önemli. Zaten Türkiye hak etmediği bir tabloyla karşı karşıya ve bunun sorumlusu da ülkeyi yönetenler.
Değerli basın mensupları, İstanbul’da Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ve millet ittifakının kazandığını hepimiz biliyoruz. Yüksek Seçim Kurulu verileri de bunu bize söylüyor, bizim elimizdeki 31 bin 186 ıslak imzalı tutanakta bunu söylüyor, gerçekte bunu söylüyor. İstanbul’da 11 ilçede geçersiz oyların sayımı tamamlandı. 11 ilçede çok sayıda sandık var biliyorsunuz 5 bin 768 sandık şuanda. Fark ne kadar biliyor musunuz? 867. Şimdi kendilerine yazılanları söylüyorlar da bize yazılanları da söylerlerse daha ciddi olur, kamuoyuna daha saygılı oluruz diye düşünüyorum. Yani oluşan fark bu, 11 ilçede farktan 867 düşülecek. Bu sonucun değişmesi mümkün mü? Yüksek Seçim Kurulu biliyorsunuz siyasi partilerle bütün verileri paylaşmak durumunda. Biliyorsunuz saat 15.42 itibariyle sayımı devam eden sandıkların ara ara verileri de giriliyor. Girilmeyenlerde olabilir. Saat 15.42 itibariyle Yüksek Seçim Kurulu’nun tablosunu size sunuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 48.8, kazanan Ekrem İmamoğlu. Oylar Ekrem İmamoğlu; 4 milyon 171 bin 475. Sayın Binali Yıldırım; 4 milyon 151 bin 923. Gerçek burada. Bu değişebilir, artabilir, azalabilir ama yaklaşık 20 binlik farkın geçersiz oylar üzerinden değişmesi mümkün değildir.
Onun için ben Yüksek Seçim Kuruluna da seslenmek istiyorum. Artık bu tabloya bir dur deyip kazanana, hak edene mazbatasını vermek, Türkiye’nin de yararına olacaktır.
Değerli basın mensupları, biliyorsunuz İstanbul’da 15 ilçede, İlçe Seçim Kurulları haksız, delilsiz, gerekçesiz itirazları reddettiler. Yüksek Seçim Kurulunun kararlarına ve hukuka uygun karar verdiler. Zaten 15 ilçede sayım yok. 13 ilçede sayımlar devam ediyor ama 11 ilçedeki farkı gördüğünüz zaman zaten bu tablonun değişmeyeceğini günışığı gibi bütün Türkiye görüyor. Daha bir hafta, 10 gün önce yaklaşık dünyanın en sağlıklı, en güvenli seçimlerini biz yapıyoruz diyenler bugün çıkıyorlar şaibeden bahsediyorlar. Lütfen ilkeli siyaset, lütfen etik siyaset. Siz seçimlere itiraz ediyorsunuz, itirazlarınızın dayanağı yok, yargısal bir süreç işliyor İstanbul’da Adalet Bakanıyla toplantı yapıyorsunuz. Lütfen adalete gölge düşürmeyin. Bırakın artık Türkiye’de birlikte çalışalım huzur içerisinde çalışalım.
Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak 2017 yılında dünya siyasi tarihinin en büyük yürüyüşünü, Adalet Yürüyüşünü gerçekleştirdik Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde. Yine 2017 yılında Ağustos ayında Çanakkale’de 4 gün süren Adalet Kurultayını gerçekleştirdik ve bugünde yine Cumhuriyet Halk Partisi olarak ve millet ittifakı olarak Türkiye’de adalet nöbeti tutuyoruz. Ben İstanbul’da İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi örgütlerine sandıklara demokrasiye, adalete sahip çıkan herkese çok çok teşekkür ediyorum. Her bir oy bir bahar çiçeğidir. Lütfen Türkiye’nin çocuklarımızın geleceğini, baharını engellemeyin. Sayın Ekrem İmamoğlu kazandı, mazbatasını verin.
Çok teşekkür ediyorum. Şunu da paylaşayım değerli basın mensupları, Sayın AK Parti Genel Başkan Yardımcısı bugün soru almıyoruz dedi. Biz her zaman soru alabiliriz.
Soru- Muharrem Bey, İstanbul’u özetlediniz ama Ankara’da da bir Polatlı ilçesinde yeniden sayım yapıldı. Bize bir Ankara bilgisi ve varsa diğer iller…
Muharrem ERKEK- Ankara bilgisini de vereyim. Ankara’da yine Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre zaten fark çok büyük 125 bin ortalama bir fark var. Ankara’da da manipülasyonlar yapılıyor, Anadolu Ajansı maalesef yine görev başında. Dün bütün televizyonlar altyazı geçti ve o bilgilerin birçoğu doğru değildi. 11 ilçede sayım yapılıyor diye Ankara’da biliyorsunuz altyazı geçti. Adı geçen ilçelerden Çankaya ve Gölbaşı’nda zaten sayım talepleri reddedilmişti. Buralarda sayım yok. Adı geçen ilçelerin bir kısmında geçersiz oylar çoktan sayılıp bitmişti ve bugün itibariyle, şuan itibariyle Ankara İl Seçim Kurulunun vermiş olduğu bir kararda yok sayım yapın diye. Niye yanıltıyorsunuz kamuoyunu? Biz her zaman söylüyoruz, basının temel görevi kamuoyunu doğru bilgilendirmektir. Basın yönetenler için değil, yönetilenlere hizmet için vardır.
Soru- Cumhurbaşkanının topal ördek benzetmesi vardı biliyorsunuz. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?
Muharrem ERKEK- Bakın bizim derdimiz bu memlekette barış içerisinde, huzur içerisinde kardeşçe çalışmak. Ağır bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Halkımızın dertlerine derman olmak zorundayız. Bizim birlikte çalışmaya, bizim ortak akla, bizim uzlaşmaya ihtiyacımız var bu tip beyanlara değil. Seçim sürecinde kullanılan dil sebebiyle seçim günü insanlar yaşamını yitirdi. Değer mi? Bir belediye kazanmaktan çok daha önemlidir bir insan yaşamı.
Soru- Efendim İstanbul’da da tüm oyların sayılmasına yönelik bir sürecin işletileceği ifade ediliyor, kulislerde böyle bilgiler dolaşıyor. Bunu nasıl karşılarsınız, ne dersiniz?
Muharrem ERKEK- Önemli bir soru teşekkür ediyorum. Yüksek Seçim Kurulu kendi kararlarının arkasında durmak zorundadır. Nasıl sayım yapan İlçe Seçim Kurullarına müdahale etmediyse ret kararı veren ki o kararlar doğru kararlardır. Seçim Kurullarına da asla müdahale edemez. Bu süreci Yüksek Seçim Kurulu sağlıklı yönetmek zorundadır. Artık hepimiz hukuka ve vicdanımıza göre hareket etmeliyiz. İstanbul’daki, Türkiye’deki tabloyu Türkiye hak etmiyor. Bu süreç durmalı, zaten bugün 4 Nisan 17.00 itibariyle İlçe Seçim Kurulları karar vermek zorunda. Yarın bir gün itiraz süresi var 17.00’a kadar İl Seçim Kurullarına. Ama zaten gerçek ortada, gerçeğin üzerini hiçbir güç örtemez. Halkın iradesinin gücünün üzerinde hiçbir güç olamaz.
Soru- Şuanda mevcutta yani Ankara’yla ilgili elinizde net bir rakam var mı? Yani bu itirazlar vs.?
Muharrem ERKEK- 123 bin küsur. Yani Ankara’da arkadaşlar bakın, 2014 yılında, 2014 Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı seçimi fark 30 bin. Mansur Yavaş – Melih Gökçek değil mi? Fark 30 bin. Geçersiz oy 140 bin dolaylarında. Geçersiz oy her seçimde olur. 2014 yerel seçimlerinde İstanbul’da geçersiz oy sayısı 422 bin değerli basın mensupları. Her seçimde olur. 2014 Ankara, fark 30 bin geçersiz oy 140 bin. Sayın Mansur Yavaş’ın avukatları Ankara’daki tüm İlçe Seçim Kurullarına itiraz ettiler. Hiçbir ilçede geçersiz oylar sayılmadı. Şimdi niye sayılıyor? Yüksek Seçim Kuruluna sormak istiyoruz şimdi neden sayılıyor? Ankara’da itiraz süreci tamamlanmadan Sayın Melih Gökçek’e mazbatası verildi. İlk kazandık açıklamasını yapan kim İstanbul’da bu yerel seçimlerde daha tüm sandıklar girilmemişken, Yüksek Seçim Kurulu bir açıklama yapmamışken? Sayın Binali Yıldırım. Lütfen biraz ciddiyet, milletimiz bunu hak ediyor.
Çok teşekkür ederim.