15.11.2018
15.11.2018
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MUHARREM ERKEK İLE ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ ÖZGÜR CEYLAN, KAÇAK ZEYTİNYAĞI İLE İLGİLİ MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI TEKLİF ETTİ
CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan'ın imzalarıyla Suriye'den gelen ve başta Çanakkale olmak üzere tüm Türkiye'deki zeytin üreticisini olumsuz etkileyen kaçak zeytinyağı ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklif edildi. Teklif metni şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Zeytin, yetiştirilmesine ilk insanla birlikte başlandığına inanılan ve “bütün ağaçların ilki” kabul edilen bitkidir. Zeytinin insanlık tarihindeki önemine kutsal kitaplarda, yaratılış efsanelerinde, mitolojilerde yer verilmektedir. Zeytin aynı zamanda bolluğun, adaletin, sağlığın, barışın, zaferin, gururun, bilgeliğin, aklın, ölümsüzlüğün, arınmanın ve yeniden doğuşun simgesidir. Ağaçları binlerce yıl yaşayabilmekte, gövdesi son derece dayanıklı olduğu için çürüse dahi kökünden sürgün vererek yeniden dirilebilmektedir. Bu yüzden zeytin ağacı ölümsüzlüğün simgesidir, aynı zamanda hayat ağacıdır. Başka bir açıdan gördüğümüz bir zeytin ağacı insanlık tarihi kadar eski olabilir.
Böyle bir öneme sahip, zeytin, maalesef ülkemizde hak ettiği değeri görememekte ve rant uğruna bilinçli biçimde yok edilmektedir. Yasal düzenlemeler ile zeytinliklerin yok edilmesinin önündeki engeller kaldırılmış ve zeytinlikler altın ve diğer maden arama şirketleri ve termik santrallerin insafına bırakılmıştır.
Marmara, Ege, Akdeniz kıyıları ve bölge illerinin önemli bir kesimi başta olmak üzere Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağı olan zeytin, doğrudan ve dolaylı olarak 10 milyon kişinin geçimini sağladığı bir üründür. Akdeniz ikliminin olduğu ve zeytin üretiminde payı yüksek olan ülkelerde yaşanan olumsuz hava koşulları, zeytini uluslararası anlamda önemli hale getirmiştir. Ülkemizde uygulanacak doğru zeytincilik politikası, ekonomik olarak da hem üreticilerimize hem ülkemize büyük bir kazanç sağlayacakken, maalesef üreticimiz korunmamaktadır.
Zeytin üreticilerimizi ve dolayısıyla ülkemizin ekonomisini olumsuz etkileyecek bir başka gelişme ise Suriye’de yapılan zeytincilik olmuştur. Suriye’de zeytin üreticisinin bol olan hasadı, yerli üreticimiz için büyük sıkıntıların başlangıcı olabilir. Zira, Suriye’de iç savaşının başladığı dönem ülkemize kayıt dışı, yani kaçak olarak 50 bin ton zeytinyağı girdiği ve iç piyasayı altüst ettiğini üreticiler tarafından sıklıkla vurgulanmaktadır. Aynı tablonun tekrarı, üreticimizde endişeye neden olmaktadır. Geçtiğimiz yıl 16-17 TL olan zeytinyağı, bu sene iç pazarda rafinaj 8 liradan, sızma 14 liradan satılamamaktadır. Bunun esas nedeninin Suriye'den yarı pahasına zeytinyağı gelmesi olarak gösterilmektedir. Suriye’den yine 35-50 bin ton zeytinyağı gelecek söylentisi üzerine üreticilerimiz, önlem alınması gerektiğini sıklıkla vurgulamaktadır.
Bu bağlamda, ülkemizdeki yanlış zeytincilik politikasının gözden geçirilmesi, ülkemizi, üreticimizi ve milyonlarca yurttaşımızı ekonomik olarak olumsuz etkileyecek Suriye’den kayıt dışı zeytinyağının iç piyasaya sürülmesinin engellenmesi, dünyadaki gelişmeler ışığında zeytincilik konusunda yeni politikalar benimsenmesi, zeytin üretiminin desteklenerek artırılması konusunda yöntemlerin, uzmanların da görüşlerine başvurarak araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz.
Özgür CEYLAN Av. Muharrem ERKEK
Çanakkale Milletvekili Çanakkale Milletvekili
30.11.2024
30.11.2024
29.11.2024
29.11.2024