19.06.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KAYA: MUSTAFA NECATİ UĞURAL’IN ADI NEDEN SİLİNDİ?

Kaya: “Kültür ve Turizm Bakanına soruyoruz: Mustafa Necati Uğural’ın adı tarihi binadan neden silinmiştir?” 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Cumhuriyetin ilk Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati Uğural’ın adının tarihi bir binadan silinmesini Meclis gündemine taşıdı.
Genel Başkan Yardımcısı Kaya, “Bağımsızlığımızın kazanılmasında, Cumhuriyetin kuruluşunda ve devrimlerin gerçekleştirilmesinde öncülük eden tarihi kişilikleri hafızalardan silmeye çalışanlara asla izin vermeyeceğiz” dedi. 
İstanbul’un fethine “Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u işgal etti” diyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, şimdi de Cumhuriyetin ilk Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati Uğural’ın adını tarihi bir binadan sildiğini belirten Kaya şöyle devam etti: 
“Mustafa Kemal Atatürk’ün yoldaşı, Cumhuriyetin ilk yıllarında 1925-1929 yılları arasında “Tevhidi Tedrisat” ve “Harf Devriminin” gerçekleştirildiği dönemde Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi”nin adı; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” olarak değiştirilmiştir.”
Genel Başkan Yardımcısı Kaya’nın konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması için TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle: 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’uncu maddelerine uygun olarak, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 15.06.2020 
Yıldırım KAYA
Ankara Milletvekili 
Cumhuriyetin ilk yıllarında, 20.12.1925-01.01.1929 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi” binasının adı; Bakanlığınızca “Kültür ve Turizm Bakanlığı Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi” olarak değiştirilmiştir. 
Mustafa Necati Uğural, Atatürk’ün düşünce ve mesai arkadaşıdır. Tevhidi Tedrisat ve Harf Devriminde Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, tarihimizde çok önemli yere sahip devlet adamlarımızdandır. 
Cumhuriyetin kuruluşunda ve ilk yıllarında büyük hizmetler vermiş Mustafa Necati Uğural’ın isminin bir tarihi binadan silinerek; Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretleriyle bilinen, konferanslarda “Yaşasın şeriat” diye sloganlar atan Nuri Pakdil’ın adının verilmesi, toplumda tepkiyle karşılanmıştır. 
Bu bilgiler kapsamında; 
1. Mustafa Necati Uğural’ın adı tarihi binadan neden silinmiştir? 
2. Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi binaya neden Nuri Pakdil’in adı verilmiştir?
3. Türkiye Cumhuriyetinin ilk Milli Eğitim Bakanlarından olan Mustafa Necati Uğural’ın adının bir binadan kaldırılarak başka bir isim verilmesi etik midir? 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler