11.10.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KAYA: “EĞİTİM BİLİMDEN UZAKSA VİZYON BELGESİ BOŞTUR”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KAYA: “EĞİTİM BİLİMDEN UZAKSA VİZYON BELGESİ BOŞTUR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya,  CHP İl ve İlçe Eğitim Sekreterleri, Okul Aile Birlikleri temsilcileri, sendikacılar, lise ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 15 Ekim'de açıklayacağı vizyon belgesine ilişkin, CHP İstanbul İl Başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a 15 Ekim’de açıklayacağı vizyon belgesi öncesi önerilerde bulunup, sorular yönelten Yıldırım Kaya, “AKP’nin, en büyük ‘başarısı’, eğitimde hedeflediği ‘başarısızlığa’ ulaşmasıdır. Bu başarısızlığa, 7 Milli Eğitim Bakanı, 14 eğitim sistemi değiştirerek ulaşmıştır. Hedeflediği gibi, eğitimi bilimsellikten uzaklaştırıp içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir.” dedi.
Yıldırım Kaya, “Şimdi herkes Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, 15 Ekim’de açıklayacağı vizyon belgesini merak ediyor. Biz de merak ediyoruz! Bakanın açıklayacağı vizyon belgesi mi geçerli olacak, yoksa AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kurduğu Eğitim Politikaları Kurulu üyelerinin söyledikleri mi? “ diye sordu.
Kaya, “Son kararı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği bir sistemde, Ziya Selçuk ne kadar iyi niyetli olursa olsun, kimi Milli Eğitim Bakanı yaparsanız yapın sonuç değişmez. Davulun tokmağı sarayda olduğu sürece de, Ziya Selçuk isterse her gün bir vizyon belgesi açıklasın, herkesin ağzına bir parmak bal sürmekten öteye geçemez, kangren olmuş eğitim sorunlarına derman olamaz.” Dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya’nın açıklaması şöyle:
“AKP’nin, en büyük “başarısı”, eğitimde hedeflediği “başarısızlığa” ulaşmasıdır. Bu başarısızlığa, 7 Milli Eğitim Bakanı, 14 eğitim sistemi değiştirerek ulaşmıştır. Hedeflediği gibi, eğitimi bilimsellikten uzaklaştırıp içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir.
AKP’nin eğitim karnesi, başarısızlık, beceriksizlik, laik ve bilimsel eğitime düşmanlıkla doludur. Sonucu ise yetişmiş insan gücümüzün dünya standartlarının altında kalması, başarılı olanların da beyin göçüyle ülkeyi terk etmesidir.
Böyle bir ortamda, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 15 Ekim’de bir vizyon belgesi açıklayacağını duyurdu. Şimdi herkes Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, 15 Ekim’de açıklayacağı vizyon belgesini merak ediyor. Biz de merak ediyoruz! Bakanın açıklayacağı vizyon belgesi mi geçerli olacak, yoksa AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kurduğu Eğitim Politikaları Kurulu üyelerinin söyledikleri mi?
“Çıkışı yok, dönüşü yok, karma eğitim son bulmalı” diyen Eğitim Politikaları Kurulu üyesi Ahmet Gündoğdu’nun söyledikleri mi? “Karma eğitimden vazgeçilemez” diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un söyledikleri mi uygulanacak?
Son kararı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği bir sistemde, Ziya Selçuk ne kadar iyi niyetli olursa olsun, kimi Milli Eğitim Bakanı yaparsanız yapın sonuç değişmez. 
Davulun tokmağı sarayda olduğu sürece de, Ziya Selçuk isterse her gün bir vizyon belgesi açıklasın, herkesin ağzına bir parmak bal sürmekten öteye geçemez, kangren olmuş eğitim sorunlarına derman olamaz.
AKP, okul yapmakla, derslikleri arttırmakla, yeni üniversiteler kurmakla övünüyor. Ama İmam hatip okulları dışındaki okullarda ikili eğitim devam ediyor.
Münir Özkul’un Mahmut Hoca karakteriyle söylediği gibi, “Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir.” Okul deyince akıllarına sadece bina yapmak, derslik yapmak geliyor. Victor Frankenstein’in vücut parçalarını toplayıp elektrik vererek insan yaratacağı yanılgısıyla, ruhsuz bir canavar yaratması gibi, bu iktidar da eğitimde taş bina yaparak, eğitim devrimi yaratacağını düşünmüş, fakat ortaya bir eğitim canavarından başka bir şey çıkmamıştır.
Eğitimin ruhu bilimdir, bilimsel düşüncedir. Bir üniversite tabelasında “üniversite” yazdığı için üniversite olmuyor. Üniversiteler, ürettikleriyle, topluma kattıklarıyla, insanlığa kazandırdıklarıyla üniversite oluyor.
Binalar yaparak, ya da köklü üniversitelerimizi üçe, dörde bölerek, yeni üniversiteler kurmuş olmuyorsunuz.
LGS kaldırılmalıdır
Sınav sistemleriyle çocuklarımızın geleceğine tuzak kurmaktan vazgeçilmelidir. LGS kaldırılarak, öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendirileceği bir sisteme geçilmelidir.
16 yıldır Türkiye’yi yönetiyor, daha İstanbul’un göbeğindeki kalabalık sınıflardan, öğretmensiz okullardan haberi yok. O bütün okulları torunlarını gönderdiği Amerikan kolejleri gibi olduğunu sanıyor. Ama kral çıplak, herkes her şeyi yaşayarak görüyor. 
Milli Eğitim Bakanı öncelikle nitelikli, niteliksiz okul ayrımını ortadan kaldırmak zorundadır. Okulların, öğrencilerin, öğretmenlerin nitelikli olması için büyük bir eğitim seferberliğinin başlatılması gerekir.
Nitelikli ve donanımlı öğretmen yetiştirilmesi, onların çalışma şartlarının iyileştirilmesi, kadrolu, sözleşmeli, ücretli ayrımının kaldırılması, liyakatın baş tacı yapılması, yeteneğin değerlendirilmesi, emeğin karşılığının verilmesi gerekir.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı hazır
AKP’nin 16 yılda yerle yeksan ettiği, öğretmenlerimizin saygınlığını yeniden kazandırmak, ekonomik, sosyal ve çalışma şartlarını iyileştirmek için bir“Öğretmenlik Meslek Kanunu“ hazırladık. Hazırladığımız kanun teklifini salı günü TBMM Başkanlığına sunacağız. Bu kanunun çıkartılması için tüm siyasi partilerimizden ve özellikle de öğretmen kökenli milletvekillerinden destek bekliyoruz.
Öğretmenlerimizi çok sevdiğini açıklayan Milli Eğitim Bakanımızdan da “Öğretmenlik Meslek Kanunu”nun çıkartılması için özel bir çaba içine girmesini bekliyoruz. Öyle kuru kuruya sevgi olmaz!
Öğretmenlerimiz, bizi dikkatle takip etsinler, kanun taslağını sahiplensinler. Hangi partinin öğretenlerimizin yanında olduğunu, sorunlarını çözmek için mücadele etiğini görsünler. Boş laf karın doyurmuyor, bu kanunun akıbetini, AKP’nin ve diğer siyasi partilerin tavrını yakından takip etsinler. Oy vererek seçtikleri milletvekillerinin kanun teklifini desteklemeleri için baskı unsuru olsunlar.
Sayın Ziya Selçuk’a 15 Ekim’de açıklayacağı vizyon belgesinde, yer almasını istediğimiz, eğitimimizde hayati önem taşıyan birkaç soru sormak istiyorum…
Eğitim gerçekten parasız olacak mı?
Kadrolu-sözleşmeli-ücretli öğretmen ayrımına son verilecek mi?
İkili öğretime son verilecek mi?
LGS kaldırılacak mı?
Liyakatsız atanan idareciliğe son verilecek mi?
Mülakatla öğretmen atamalarına son verilecek mi?
Özel okullara yapılan ayrıcalıklara son verilecek mi?
Suçsuz olduğu mahkeme kararıyla da kesinleşen, ihraç edilmiş öğretmenler göreve başlatılacak mı?
Engelli çocuklarımız için yeni programlar açıklanacak mı?
Taşımalı eğitime son verilecek mi?
Sayıştay raporunda tespit edilen 153.460 öğretmen açığı giderilecek mi?
Atanmayan öğretmen sorunu çözülecek mi?
Tarikat ve cemaatlerin Milli Eğitim ile ilişkisi kesilecek mi?
Çağdaş, demokratik, laik ve bilimsel bir müfredat hazırlanacak mı?
Çocuklarımız istedikleri okullara gidebilecek mi?
Karma eğitimle ilgili tartışmalara son verilecek mi?
CHP’nin hazırladığı “Öğretmenlik Meslek Kanunu”na destek verilecek mi?
AKP iktidarında her yeni gelen bakan bir öncekini eleştirdi
AKP’nin Milli Eğitim Bakanları değişti ancak AKP’nin her gelen Milli Eğitim Bakanı, bir öncekini reddederek, sistemi daha da bozmak için çaba harcadı. Sayın Ziya Selçuk siz ezberleri bozup halkın beklentisine cevap vererek, tarihe geçmek ister misiniz?
Bütün bu soruların cevaplarının, açıklanacak vizyon belgesinde yer almasını bekliyoruz…
Eğitim sorununu çözecek; bilgi, birikim ve kararlılığa sahip tek parti Cumhuriyet Halk Partisidir. Yüzümüzü bilime dönüp; Laik, demokratik, bilimsel eğitimi hayata geçirerek, halkımızla birlikte aydınlık geleceği kuracağız.
Çocuklarımızı aydınlık geleceğe biz taşıyacağız.”