28.10.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK'IN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı yazılı basın açıklaması ile Cumhuriyet’in 97. Kuruluş Yıldönümünü kutladı.
Karabıyık’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı şöyle:
“Bundan 97 yıl önce, 29 Ekim 1923 günü Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun yönetim şekli Cumhuriyettir” sözlerinin ardından Büyük Millet Meclisi’nin Cumhuriyeti ilan etmesi ile egemenlik Türk Milleti’nin olmuştur.
Cumhuriyet’in ilanının ardından, eğitim ve öğretim alanındaki ilerlemenin bir milletin en önemli uygarlık göstergesi olduğu inancı ile Atatürk, ülkemizde ileri düzeyde eğitim ve öğretim sistemi kurmayı amaçlamıştır.
Bu amaçla yapılan devrimler ile, herkesin eşit şartlarda eğitim almasını sağlayan haklar Cumhuriyet döneminde tanınmıştır. Bu sayede belirli bir zümreye özel olan okuma ve yazma tüm ulusa yayılarak toplumsal bilincin önü açılmıştır.
Cumhuriyet’in ilanının ardından eğitimde birlik sağlanması ve eğitimin laikleşmesi adına önemli adımlar atılmıştır.
Okuma yazma oranının artması yolunda yapılan inkılabın yerleşmesi ve güçlenmesi için açılan Millet Mektepleri’nde okuma yazma seferberliği başlatılmıştır. Bu seferberliğe öncülük etmesi nedeniyle Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmen” denilmiştir.
Ülkede ilkokul, lise ve yükseköğrenimin belli esaslara göre düzenlenmesi için 1926 yılında kabul edilen Maarif Teşkilatı Kanunu ile günümüzdeki mevcut eğitim ve öğretim sistemimizin temeli atılmıştır.
1925 yılından itibaren ise, yükseköğretimi geliştirmek için birçok yükseköğretim kurumu açılmış ve modern üniversitelerin temeli atılmıştır.
Cumhuriyet Döneminde eğitim alanında yapılan sayısız devrimin ışığı ile aydınlanan kuşaklar olarak bizler, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, Cumhuriyet’i koruyacak ve yaşatacağız.
Cumhuriyet’in 97. Yılı kutlu olsun.”