28.10.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK'IN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Ya İstiklâl ya ölüm” sözüyle bir kurtuluş destanı yazan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve istiklal mücadelesinin bütün kahramanlarının en önemli emaneti Cumhuriyet 96 yaşında…
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. Yılında Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eseri ve emaneti Cumhuriyetimizi yükseltmek ve daha aydınlık yarınlara taşımak için mücadelemizi sürdürüyoruz.
Türkiye’de Cumhuriyet’in kuruluş yıllarından itibaren kadının siyasi ve toplumsal hayattaki konumunu güçlendirilmeye yönelik önemli adımlar atılmış ve verilen bu haklar, Dünya’da bir ilk olması ile örnek olmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, yaşamının her döneminde Türk kadınına büyük önem vermiştir. Atatürk; kadını kendi yaşam ortamında tutsak haline getiren ayrımcılıklar ve tutucu kurallar ortadan kaldırılmadıkça, Türk ulusunun da tutsaklıktan kurtulamayacağına inanmış, kadını özgürleştirmemiş bir toplum gelişemez, tutsaklıktan kurtulamaz görüşünü savunmuştur. “Kuşku yok ki devrimci adımlar, iki cins tarafından birlikte, arkadaşça atılmalı, yenilik ve ilerlemeler birlikte gerçekleştirilmelidir. Devrim, ancak böyle başarıya ulaşabilir” sözü bu görüşü kanıtlar niteliktedir. “Dünyada hiçbir ulusun kadını, ben Anadolu kadınından daha çok çalıştım, ulusumu kurtuluş ve zafere götürmek için, Anadolu kadını kadar hizmet ettim diyemez” sözleriyle, Kurtuluş Savaşı’na katılan Anadolu kadınını yüceltmiş ve onların geleceğe umutla bakmasını sağlamıştır.
Cumhuriyet’in ilanı ile kadınların kazanımları artmış, Cumhuriyet döneminde kadınların erkekler ile aynı haklara sahip olacağı düzenlemeler büyük bir hızla gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet devriminin kadınlara sunduğu en büyük kazanım, eğitim olanaklarına ulaşılabilirliğin önündeki engelleri kaldırmasıdır. Eğitimde, iş hayatında, siyasette kadın erkek fırsat eşitliği sağlanmıştır.
Cumhuriyetimize sahip çıkarak gelecek nesillere emanet etmek, hepimizin en önemli görevi ve sorumluluğudur.
Bu kazanımlara her zaman sahip çıkacağımız Cumhuriyet Bayramımızı coşku ve gururla kutluyor; Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşının tüm kahramanlarını minnet ve saygıyla anıyorum.