17.10.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İLGEZDİ: “SÖZLEŞMELİ SAĞLIKÇILARA HASTA OLMAK DA YASAK!”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi kamu dışı görevlendirilen aile sağlığı çalışanlarının kadro, izin, tayin, yer değiştirme ve tazminat haklarının olmadığına dikkat çekerek, “Aynı işi yaptıkları kamu görevlisi aile sağlığı çalışanlarında bulunan hakları kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına verilmiyor. Hastalanıp 180 gün heyet raporu alan kamu dışı sözleşmeli çalışanların sözleşmesi fesh olmaktadır. Sağlıkçılara hastalanmak bile yasaktır! Bu iş barışını bozan düzenlemeler bir an önce düzeltilmelidir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının uğradıkları hak kayıplarını Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi.
CHP’li Akkuş İlgezdi eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırıldığını hatırlatarak, “Bu kapsamda en zorlu yerlerde görev yapan, pandemi döneminde insan üstü çalışan kamu dışı aile sağlığı çalışanları en temel işçi haklarını alamamaktadır. Kamudan görevlendirilen aile sağlığı çalışanında olan izin, tayin, yer değiştirme ve tazminat haklarının hiçbiri kamu dışı aile sağlığı çalışanlarında yoktur, kadroya da alınmamaktadırlar. Hastalanmaları bile yasaktır. Bu yanlıştan derhal dönülmelidir” dedi.
Kadro yok
CHP’li Akkuş İlgezdi, “Diğer sözleşmeli sağlık personelinden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde kadroya atanırken, kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının böyle bir hakları yoktur, bu yüzden iş garantileri yoktur” diyerek, pandemi sürecinde insan üstü çaba harcayan personelin mağduriyetinin sürdüğünü ifade etti. 
“Kamu çalışanı aile sağlığı çalışanları eş durumu tayin hakkı ile eşinin yanına gidebilirken, yer değiştirme hakkını kullanabilirken, kamu dışı çalışanlar işten çıkarılmaktadır” diyen Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, işten çıkarılma korkusu nedeniyle çiftlerin aile birliğini kuramadıklarını kaydetti.
Hastalanmak yasak, izin demek işsiz kalmak demek
Akkuş İlgezdi kamu görevlisi aile sağlığı çalışanının askerlik için veya doğum sonrası ücretsiz izin hakkını kullanıp işine geri dönebildiğini ifade ederek, “ Bu hak kamu dışı aile sağlığı çalışanı için maalesef bulunmuyor. Askere gitmek için veya doğum sonrası ücretsiz izin alan çalışan işsiz kalmaktadır. Hastalanıp 180 gün heyet raporu alan çalışanın sözleşmesi fesh olmaktadır. Kamu dışı çalışanlara hastalanmak bile yasaktır” diye konuştu.
Tazminat da yok
“Kamu dışı aile sağlığı çalışanları sözleşmeleri bittiğinde ya da emekli olduklarında hiçbir tazminat hakları yok. İşçi olarak özel sektörde çalışsa işten çıkarıldıklarında tazminat alırlar, ancak aile sağlığı çalışanları iş kanununun ön gördüğü tazminat hakları olmadan çalışıyorlar. Yıllarca emek verip emekli olmaya hak kazandıklarında tazminat alamıyorlar” diyen Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığını göreve çağırdı.
Soru önergesinde Akkuş İlgezdi,
“İş barışının sağlanması kamu dışı Aile Sağlığı Çalışanlarının kadroya geçirilmesi için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
Kamu dışı Aile Sağlığı Çalışanlarının tayin ve yer değiştirme hakları sağlanacak mıdır?
Hastalanan kamu dışı Aile Sağlığı Çalışanlarının 180 gün heyet raporu alanların sözleşmelerinin fesh olması uygulamasından neden vazgeçilmemektedir?
Kamu dışı Aile Sağlığı Çalışanlarına tazminat verilmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?
 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Ekim 2020 tarihli açıklamasında 107 sağlıkçının Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamıştır. Bu 107 sağlıkçının kaçı Aile Sağlığı Çalışanıdır? Yaşamını yitiren Aile Sağlığı Çalışanlarının kaçı kamu dışıdır?” sorularına yanıt aradı.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler