08.10.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İLGEZDİ: “KAYMAKAM GEZDİRMEYE ARAZİ TAZMİNATI YATIRILIYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi örenyerine gelen kaymakam ve eşini gezdiren personele arazi tazminatı yatırıldığını kaydederek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılı Sayıştay raporunda ‘Örenyerinde kaymakam ve eşine eşlik edilmesi’ dayanak gösterilerek arazi tazminatı ödemesi yapıldığı tespit edilmiştir. Bakanlığın hangi kanununda, yönetmeliğinde böyle bir görevi vardır! Kamu zarara uğratılmıştır” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 Sayıştay raporu ile ilgili yaptığı açıklamada, Sayıştay’ın bakanlıkta bir çok kusur ve eksik bulduğunu ifade ederek, “Sayıştay, kaymakam gezdiren personele arazi tazminatı verilmesinden, hakkedişlerin kayıtlarının olmamasına, yurtdışına verilen avans ödemelerin geri alınmamasından, sergi salonlarından ücret alınmamasına birçok kalemde usulsüzlük tespit etmiş” diye konuştu. 
Hakedişler kayıtlarda yok
CHP’li Akkuş İlgezdi Sayıştay raporuna göre Bakanlık tarafından yaptırılan müzeler, kültür merkezleri ile mevcut tahsisli taşınmazların restorasyon işlemlerinde düzenlenen hakedişlerin bazılarının Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) bütçesinden ödenmesi sebebiyle hakkedişlerin kayıtlarda olmadığını belirterek, “DÖSİMM tarafından yapılan harcama Genel Bütçede görünmüyor. Hakedişlerde yapılacak fazla bir ödeme veya hatanın ortaya çıkması mümkün değil. Kamunun zarara uğrayıp uğramadığı bu nedenle bilinmiyor” dedi.
Bakanlık DÖSİMM kayıtları arasında 1 milyon TL’ye yakın fark
Bakanlık ile DÖSİMM’in tahsilat gelirleri arasında yaklaşık 1 milyon TL’ye yakın uyumsuzluk olduğunun Sayıştay raporlarına da yansıdığının altını çizen Akkuş İlgezdi, “Bakanlığın bilet satışlarından, salon tahsislerinden ruhsat satışlarından vb. elde ettikleri gelir DÖSİMM hesaplarına yatırılıyor. Ancak bakanlığın kayıtları ile DÖSİMM’in kayıtları arasında 905.968,01 TL fark bulunduğu Sayıştay raporuna yansımış durumda. 1 milyon tl’ye yakın paranın akibeti de belli değil” açıklamasında bulundu.
Sayıştay Raporu: Ören yerine gelen kaymakama eşlik eden personel arazi tazminatı almış
Sayıştay’ın başka bir usulsüzlük olarak tespitinin ise “Arazi Tazminatı Ödemelerinde Mevzuata Aykırı Hareket Edilmesi” olduğunu kaydeden Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “Arazi tazminatı ödeme dosyaların üzerinde yapılan inceleme sonucunda, basit bakım onarım işleri, il dışı toplantıları, kesin kabul işlemleri, arazi tazminatı ödemesinin kapsamına girmeyen işler için de ödeme yapılmakta olduğu tespit edildi. ‘Örenyerinde kaymakam ve eşine eşlik edilmesi’ dayanak gösterilerek arazi tazminatı ödemesi bile yapılmış. Bakanlığın hangi kanununda, yönetmeliğinde böyle bir görevi vardır! Kamu zarara uğratılmıştır” dedi.
82 milyon TL’den fazla yurt dışı avans kapatılmamış
Sayıştay’ın Bakanlığın yurt dışı teşkilatlarına gönderilen avans ve kredilerin yasal süre içinde kapatılmadığını da tespit ettiğini belirten Akkuş İlgezdi, “Kanuna göre avanslarda bir ayda, kredilerde üç ay içinde iade edilmesi gerekirken, 2019 yılı sonu itibari ile 82 milyon 502 bin 6 Lira 78 kr. ödenmemiş avans bulunmaktadır. Bu paraların derhal iadesi gerekmektedir” diye konuştu.
İdari para cezaları rücu edilmemiş
Bakanlığın idari para cezalarının sorumlulara ödetilmediği de Sayıştay raporuna yansıdı. İlgezdi, “İdari para cezaları sorumlularına rücu ettirilmediği için de kamu zarara uğratıldı” dedi.
Galerilerden kira alınmamış
“2019 yılında Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen galeriler ve sergi salonlarında yapılan 271 adet faaliyetten kira alınmadığı da ortaya çıktı” diyen Gamze Akkuş İlgezdi, Sayıştay Raporu ile kamunun nasıl zarara uğratıldığının ortaya konduğunu ifade etti. 
Sayıştay raporuna göre galeriler dışında 2019 yılı içerisinde muhtelif kişi, kurum, kuruluş, dernek, vakıf vb. gerçek ve tüzel kişilere çeşitli etkinlikler için toplam 269 adet ücretsiz ziyaret izni ve ücretsiz alan tahsisi kararı aldığı da ortaya çıktı.
Çocuk Esirgeme ve Hazine’ye 20 milyon TL’den fazla eksik ödeme
İlgezdi alınan kararlarla kamunun sürekli zarara uğratıldığını söyleyerek, “Bakanlığa bağlı 54 müze ve ören yeri gişesini işleten kiracı firma ile yapılan sözleşmelerde müze ve ören yerlerinin girişlerinden elde edilen hasılatın % 5’inin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu SHÇEK ve Hazine payı hesaplamalarına dâhil edilmemesi kararı nedeniyle SHÇEK payı ve Hazine hissesi matrahı 19.984.904,90 TL azalmıştır” dedi.