08.03.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İLGEZDİ: İSTİFA YASAKLARI İŞE YARAMADI EMEKLİLİK DE YASAKLANDI!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığının yeni genelgesi ile sağlıkçıların emekli olmasını da yasakladığını ifade ederek, “27 Ekim’den beri sağlıkçı istifaları yasaktı. 3 Mart tarihli genelge ile emeklilik de yasaklandı. Sağlık ordumuz eriyor, sağlıkçılara gereken önem ve destek verilmediği için çözümü yasaklamalarla bulmaya çalışıyorlar. Yüzbinlerce atama bekleyen sağlıkçıyı işe almayan bakanlık, çalışanların işi bırakmalarını da yasaklarla engelleniyor. İstifa yasakları yetmedi, emeklilik de yasaklandı!” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi kahramanı doktorların ve sağlık emekçilerine hak ettiklerinin verilmediğini ortaya koyarak, “8 Haziran’da kalkan istifa yasağı, 27 Ekim’de tekrar geri geldi. Bu süreçte 3 bin 500 sağlıkçı istifa etmişti. Aynı dönemde 2 bin 500’den fazla sağlıkçı da emekli oldu. Sağlık ordumuz eriyor ama bakanlık çözümü yasaklarda buluyor” dedi.
Günde 67 sağlıkçı görevi bıraktı
CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, istifa eden ve emekli olan sağlıkçılarla ilgili verdiği soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, istifa yasağının kalktığı 8 Haziran 2020 tarihinden 8 Eylül 2020 tarihine kadar 792’si doktor toplam 2537 sağlıkçının emekli olduğunu, aynı dönemde 2 bin 107’si doktor olmak üzere toplam 3 bin 487 sağlıkçının da istifa ettiğini açıkladı. Gamze Akkuş İlgezdi, “3 ayda 2 bin 899’u doktor toplam 6 bin 24 sağlıkçı istifa etti ya da emekli oldu. Yani pandemide günde 32’i doktor olmak üzere 67 sağlıkçı görevi bırakmak zorunda kaldı” dedi.
Çözümü yasakta buldular
“27 Ekim 2020’de gelen istifa ve emeklilik yasağı, 19 Ocak 2021’de sadece istifa yasağına döndürüldü. 19 Ocaktan 3 Marta kadar o kadar çok emekli olan hekim ve sağlık emekçisi oldu ki, tekrar emekli olmayı da yasakladılar” diyen Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, sağlıkçıların ve hekimlerin haklı taleplerini yok sayan, onların çalışma koşullarını iyileştirmeyen Bakanlığın, yasaklarla sistemi devam ettirmeye çalıştığını aktardı.
Bakanlığın genelgesine tepki gösteren Gamze Akkuş İlgezdi, “Önce istifalar yasaklandı, şimdi emekliliği yasakladılar. Sağlıkçılar pandemide kahramanca mücadele ettiler, taleplerinin hiçbiri karşılanmadı, onlara destek olması için yeterli eleman alımı yapılmadı. Yüzbinlerce atama bekleyen sağlıkçı ile sistem güçlendirilmedi. Günü kurtarmak için politika üretenler çözümü yine yasaklarda buldu. Böyle sağlık sistemi olmaz, sağlık ordumuzun erimesini istifaları, emeklileri yasaklayarak değil, sistemi çalışanlara göre düzenleyerek engelleyebilirsiniz” dedi.