01.08.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İLGEZDİ: İKTİDARIN HAMASET SÖYLEMİ SIĞINMACI SORUNUNU İNSANLIK AYIBINA DÖNÜŞTÜRDÜ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, iktidarın hamaset söylemleri nedeniyle sığınmacı sorununun giderek insanlık ayıbına dönüştüğünü ortaya koyarak, “İktidarın, sorumsuz ve popülist politikaları sonucunda ülkemiz, sığınmacılar için bir geçici koruma merkezi olmaktan ziyade kalıcı bir açık hava hapishanesine dönüştüğünü göstermektedir” dedi.
CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi yaptığı yazılı açıklama ile CHP’nin emperyalizme karşı bayrak açan Kuvay-ı Milliye’nin kadro partisi olduğunu hatırlatarak, “Kökü tarihsel birikimimiz ve kültürümüzdedir. Bağımsızlık ve egemenlik ülküsü üzerinde inşa edilen ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesi rehberimizdir” dedi. 
Sorun bütün paydaşlarla çözülür
Cumhuriyet Halk Partisi’nin çözüm odaklı siyaset ürettiğini kaydeden Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, “Suriye’de Mart 2011’den beri süren savaş ve çatışma ortamı sadece Suriye’yi değil, tüm bölgeyi ve sınırlarımızı belirgin bir istikrarsızlığa ve kaos ortamına sürüklemektedir. 
Bu bakımdan CHP, Suriye konusunda bütüncül, barıştan yana yeni bir siyaset dilinin oluşması için sorumluluk almayı, diyalog ortamı yaratmayı ve sorunu konunun bütün paydaşlarıyla dayanışma içine çözmek için politikalar üretmeyi görev kabul etmektedir” diye konuştu. 
İktidar sığınmacılarla sömürü düzeni yarattı
CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, sığınmacıların durumunu ortaya koyarak, “Ne var ki iktidarın, sorumsuz ve popülist politikaları sonucunda ülkemiz, sığınmacılar için bir geçici koruma merkezi olmaktan ziyade kalıcı bir açık hava hapishanesine dönüştüğünü göstermektedir.
Ülkemizi sonu belirsiz bir maceraya sürükleyen iktidar bloğunun sorumsuz politikaları nedeniyle kontrolden çıkan işsizlik, enflasyon ve geçim zorluğu milyonlarca haneyi derin yoksulluğa mahkûm etmişken, son günlerde iktidar cephesinden yapılan açıklamalar, Suriyeli sığınmacıların başta kayıt dışı istihdam olmak üzere güvencesiz çalışma ve sömürü düzenini besleyen ana damar haline geldiğinin itirafıdır” dedi. 
“Bir tarafta asgari ücretin de altına çalıştırılan sığınmacılar, diğer tarafta iş bulamayan milyonlarca yurttaşımız iktidarın eseri olan sömürü çarkının kurbanlarıdır. Bu sömürü çarkı emek istismarcılığını, çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığı gibi fiziki ve cinsel şiddeti de körüklemektedir” diyen Akkuş İlgezdi, sosyal ve siyasi gerçekliğin, iktidarın hamaset söylemleri nedeniyle sığınmacı sorununun giderek insanlık ayıbına dönüştüğünü gösterdiğini kaydetti.   
Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi açıklamasında şu unsurlara yer verdi:
- CHP olarak, sorunun çözümü için formülümüzü bir kez daha açıklamakta fayda görüyoruz. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı zaman yitirmeden kurulmalıdır. Diyalog ortamı süratle oluşturulmalıdır.
- Suriyeli Sığınmacıları Türkiye’de “geçici” konumdan çıkartarak, “kalıcı” statüye kavuşturmak için mesai harcayan iktidarın bu tutumu, sorunu insani boyutlardan soyutlayarak, iç politika malzemesi haline getirmektedir. 
- Doğrusu ve olması gereken ise komşularımızın toprak bütünlüğünü bozmadan, yurtlarından edilen milyonlarca sığınmacının huzur içinde eve dönüşlerini güvence altına alacak barış ve refah temelli yeni bir siyasetin kurgulanmasındır.
- Hamasi ve maceracı dış politikalar sığınmacı sorununu sürekli deprem üreten fay hatları haline dönüştürmektedir. Türkiye’nin karşı karşıya kalması muhtemel yeni sığınmacı dalgalarına hazırlıksız yakalanmaması için mutlaka bir Göç ve Entegrasyon Bakanlığı kurulmalıdır. 
- Evrensel değerlere uygun bir göçmen politikası belirlenmesi gerekmektedir. 
- Böylece ülkemizin kanatları altına sığınan milyonlarca kişinin güven, huzur ve barış içinde kendi vatanlarına dönmesinin yolu açılmalı, Türkiye tarihsel misyonunauygun şekilde üzerine düşen görevi eksiksiz biçimde yerine getirmenin onuruyla, savaşı, sömürüyü, adaletsizliği ve hukuksuzluğu körükleyen emperyalist odaklara insanlık dersi vermelidir.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler