19.08.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA: AKP’Lİ ÇEVRE KOMİSYONU BAŞKANI, ŞİRKETE DANIŞMANLIK YAPIYOR!

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA: AKP’Lİ ÇEVRE KOMİSYONU BAŞKANI, ŞİRKETE DANIŞMANLIK YAPIYOR!

KÖYLÜLERİN YAPTIRMAYACAĞIZ DİYEREK KARŞI ÇIKTIĞI BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİNE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİNDE OLUMLU OY VEREN VE KOMİSYONU OYALAYAN AKP’Lİ ÇEVRE KOMİSYONU BAŞKANI, SANTRALİN DANIŞMANIYMIŞ!

Bursa’nın Büyükorhan ilçesi Karaağız mahallesinde Biyokütle Enerji Santrali yapılmak istenmesine karşı 8 aydır süren halk direnişi son iki aydır vatandaşların nöbetiyle devam ediyor. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı - Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı - Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ile birlikte, nöbet tutan köylülere destek olmak, itirazlarını dinlemek üzere destek ziyareti gerçekleştirdi. Karaağız köylüleri tepkilerini “Karakol jandarma birlikte geldiler, kepçeleri almış gelmişler, biz reddettik buraya koymadık, santral kuralım diye geldiler, rezillik oldu biz alana sokmadık, önce sunta fabrikası dediler, sonra bize güneş enerjisi santrali yapıcaz dediler kandırdılar, sonradan çevirdiler biyokütle santrala…” diyerek ortaya koyuyor.
Karaağız köylülerinin yaklaşık bir yıldır yaşanan süreci anlattığı ziyarette köylüleri dinleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca şunları söyledi: 
Karaağız köylülerine önce sunta fabrikası, ardından güneş enerjisi santrali yapacağız deyip kandıran AKP zihniyeti, tezgahı kurmuş, şirketin danışmanı olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Komisyonu Başkanı Meclis oturumunda olumlu oy kullanmış! Bir Çevre Komisyonu Başkanı düşünün ki, Biyokütle Enerjisi santral şirketinin danışmanı! Bu, AKP’nin 16 yılın sonunda ülkeyi sürüklediği uçurumun, liyakatsizliğin, peşkeş çekmenin, ilkesizliğin adıdır. Santral şirketinin danışmanlığını yapan AKP’li Komisyon Başkanı artık oy kullanmada yer alamayacak ancak diğer Çevre Komisyonu üyeleri, önümüzdeki hafta bölgeye gelecek. Hem 28 Mayıs hem de 26 Temmuz’da Meclis kararlarında oy çokluğunda el kaldıran, bu biyokütle tesisine danışmanlık yapan AKP’li Çevre Komisyonu başkanının oy kullandığı Meclis kararlarının hükümsüzlüğünü, usulsüzlüğünü hukuken de takip edeceğiz. Ekim ayında Meclis gündemine o dönemin kararlarının getirilmesi gerekiyor. Hukuki takibimiz de köylülerimize desteğimiz de sürecek.
ÖRNEK DAYANIŞMA VE DİRENİŞ: KÖYLÜLER HUKUKİ SÜREÇ GİDERLERİNİ HAYVANLARININ SÜTÜNDEN KARŞILIYOR
Önce sunta fabrikası yapacağız deyip mülk sahibini kandırıyorlar, ardından köylülerimize güneş enerjisi santrali vaadinde bulunuyorlar, son olarak biyokütle enerji tesisi yapmaya kalkışıyorlar. Gerçek açığa çıkınca direniş başlatan Karaağızlıları yürekten kutluyorum. Köylülerimiz aylardır süren direniş ve hukuki sürecin giderlerini, hayvanlarının sütünü satarak karşılıyor. Tüm Türkiye’ye örnek bir dayanışma, herkese örnek bir direniş Karaağız. Yerel örgütlenmelerle bu ülkenin taşına, toprağına, havasına, suyuna, hep birlikte bu güzelim yurdumuza sahip çıkacağız, rantçıların önünde birlikte set olacağız.
SANTRAL YAPILMAK İSTENEN ALAN, TARİHSEL YERLEŞİM YERİ
AKP alelacele kamulaştırma kararlarıyla, şirket-kamu işbirliğinde el altından yürütülen proje onaylarıyla, yap-işlet-devret projeleriyle ülke kaynaklarımızı heba etmenin telaşına düşmüştür. 8 aydır eylem yapılacak, biz bu bölgeye zararlı santral istemiyoruz diye köylüler direnecek, bölgede gece gündüz kadınlı erkekli, genç yaşlı demeden nöbet tutacak, doğup büyüdüğü yerlere sahip çıkacak. Koltuğu kapıp sorumluluklarını ihlal edenler ise çıkar için, akçeli işler için bu kaynakları kurutacak öyle mi! Bu kabul edilemez, yanlış projelerle kandırmaya, doğayı ipotek altına almalarına izin vermeyeceğiz. Santralin ısrarla bu bölgede yapılmak istenmesinin ardında ne var? Yolları bozuk bir alanda atıkların ulaştırma maliyeti çok yüksek olacak santralin burada yapılması ısrarı niye, gözden uzakta neler planlanıyor? Üstelik santral yapılmak istenen alanın tarihi yerleşim yeri olduğu yönünde Sakarya Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı tarafından görüş bildirilmişken bu ısrarın ardında art niyet var, rant var, kötü kokular var.”
CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise “biyokütle enerji santraline karşı direnişlerini sürdüren Karaağızlılara desteği süreceğiz, toprağından geçinen, havasını, suyunu vermek istemeyen halkımızın haklı direnişi örnek olsun, bizler elimizden gelen desteği vereceğiz, takibini yapacağız. Bu ülkenin köylüsü, çiftçisi, emekçisi yaşadıkları yerler yok edilmesin istiyor, üretmek istiyor. Bu masum taleplerin karşısında, yalandan, talandan beslenen zavallı bir iktidar var, izin vermeyeceğiz.” diyerek desteklerini belirtti.
8 aydır bu mücadeleyi takip eden Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ise süreci detaylarıyla anlattı:
“Büyükorhan’da bazı konularda yatırımların dağ bölgesine yapılması ile ilgili çok mücadele veriyoruz. Örneğin biz bu bölgeye faydalı olan hiçbir şeye, girişte kurulan güneş enerjisi tesisine itiraz etmedik. Ancak atıklardan enerji üretecek 12 megawatlık biyokütle santralinin yapılmaması için yılbaşından bu yana kırmadan dökmeden ikna etmeye, yetkilileri vazgeçirmeye çalışıyoruz. Belediye başkanımızla görüştük, Belediye Meclisi’nde defalarca gündeme getirdik, ret verdik, askıya çıkardık, 26 Temmuzda Büyükşehir Meclisi’nde yeniden gündeme getirdik CHP grubu olarak. Yolun başındayken dönün, hem maddi ham manevi zararları var dedik. Doğru proje olsa destek verirdik ama Biyokütle Enerji Santrali; projenin yer seçimi, mühendislik ve teknik açıdan kökünden yanlış dedik. Ancak AKP oy çokluyla 26 Temmuzda onayı geçirdi.
“ŞİRKET DANIŞMANI ÇEVRE KOMİSYON BAŞKANININ OY KULLANDIĞI MECLİS KARARLARI HÜKÜMSÜZDÜR, USULSÜZDÜR”
Gayri ahlaki durum söz konusu… 28 Mayısta CHP grubu Çevre Komisyonu’na önerge verdi, konu Çevre Komisyonunda İmar Komisyonu ile birlikte değerlendirilsin dedi ancak ısrarla komisyonda bu karar gündeme getirilmedi. 16 Ağustos’ta Büyükşehir Olağanüstü Meclis Toplantısında bu durumun doğru ve etik olmadığı belirtildi, Çevre Komisyonu Başkanının neden konuya müdahil olduğu, şirketin danışmanlığını yürütürken nasıl Meclis’te oy kullanabildiği sorgulandı. Meclis üyelerinin görev ve yetkileri, nerede oy kullanıp kullanmayacağı belirliyken bu durumun kasıtlı ve gayrı ahlaki olduğunu hatırlatan CHP grubunun itirazları üzerine affımı istiyorum diyerek Komisyon Başkanı bundan sonra karar alınırken olmamayı lütfetti! Şimdi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayında yapacağı Meclis toplantısı bekleniyor.