08.09.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN'DEN ÜNİVERSİTE HARÇLARI HAKKINDA AÇIKLAMA...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “İki öğrenci aynı online eğitimi alıyor, devlet birine parasız eğitim veriyor, diğerinden harç istiyor.” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, üniversite harçları hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Gökçen, “Bilindiği gibi birinci öğretim öğrencilerinden kural olarak harç alınmazken ikinci öğretimlerde ücretsiz eğitim söz konusu değil. Cumhurbaşkanının ilgili kararına göre devlet üniversitelerinde ikinci öğretim ücretleri 2020-2021 akademik yılı için 4.639 TL’ye kadar yükseliyor. Birçok üniversite bu dönemi uzaktan eğitim yöntemiyle geçirme kararı almışken birinci öğretim ve ikinci öğretime verilen eğitim arasında herhangi bir fark kalmadı. Aynı koşullarda eğitim alan, üniversite dönemini geçirmek için aynı masrafları yapan ve aynı kitapları alan öğrenciler arasında ayrım yapılıyor. Aynı şartlarda eğitim alan iki öğrenciden biri para ödemezken, biri harç ödemek zorunda kalıyor.” dedi.
Gökçen, vakıf üniversitelerindeki ücret artışına da dikkat çekerek “Vakıf üniversiteleri açısından durum farklı gibi görünse de öğrenim ücretlerindeki artış, düşen eğitim kalitesi göz önünde bulundurulduğunda öğrencileri adaletsiz bir şekilde zorluyor. Üniversiteye başlarken aileleriyle bir bütçe planlaması yapan öğrenciler, bu planı yaparken pandemiyi hesaba katmamışlardı. Devletin dahi pandemi koşullarında hiçbir eğitim planlamasının yapmadığı bu dönemde ekonomik risk, öğrencilerin ve ailelerin omuzlarında kaldı. Birçok sektörde maaş zamları çarpıtılan enflasyon rakamlarının dahi altında kalırken, öğrenim ücretleri %50’ye varan artışlarla öğrenciyi zorlayan bir hale geldi.” ifadelerini kullandı.
Gökçen, “Herkesin ekonomik açıdan şanslı doğmadığı bir durumda devletin temel görevi, ülkemizin yetenekli gençlerinin bu yetenekleri doğrultusunda ve maddi imkansızlıklardan bağımsız olarak eğitim almalarını sağlamaktır. Ekonomik eşitsizliğin ortadan derhal kalkması gereken yer devlet üniversiteleridir. Özellikle pandemi döneminde online devam edecek olan bölümler başta olmak üzere tüm fakültelerde ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmak yerine tam da bu eşitsizliği körükleyen anlayıştan vazgeçilmesi gerekir. Aynı koşullarda eğitim alan öğrencilerin birine ücretsiz eğitim verirken diğerinden para isteyen anlayış, gençleri yok sayan, gençlerin sesini duymayan ve çağdışı bir anlayıştır. Bir an önce öğrencilerin sesine kulak verilmeli ve harçlar kaldırılmalıdır.” dedi. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler