17.12.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN'DEN "LAS TESİS" RAPORU...

Cumhuriyet Halk Partisi İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Las Tesis adıyla bilinen protestonun sözleriyle kadın hakları raporu yayınladı.

Raporun başlıklarında "Ataerki bir yargıç, kadın olmak suçumuz, seyrettiğiniz şiddet" sözleri yer aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, "Kadınların tüm dünyada gerçekleştirdiği protesto, aynı sözlerle Türkiye'de yapıldığında polisin ters kelepçesiyle, gözaltısıyla sonuçlandı. TBMM'de kadın milletvekillerimizin protestosunun ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sözlerden rahatsız olduğunu ifade etti. O zaman biz de Las Tesis'in sözlerinin ne kadar doğru olduğunu anlatmak istedik." dedi.

Gökçen, "Ataerki bir yargıç diyoruz. Türkiye'de yüksek mahkemelerde kadın oranına baktık. Yüksek yargıda, isminde eşitlik olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nda, binlerce insanın kaderinin bağlı olduğu OHAL Komisyonu'nda kadının adı olmadığı gibi, kendisi de yok." ifadelerini kullandı. "Seyrettiğiniz şiddet, diyoruz. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayıp uygulamadığını denetleyen GREVIO'nun raporuna karşılık verdiği sözleri ortaya koyduk. Veri açıklamaktan bile kaçınan bakanlık, şiddeti seyrediyor." dedi.

Raporda ayrıca, intihar ettiği söylenerek dosyası kapatılmaya çalışılan Şule Çet'e, "bakımsızsın" denilerek eşi tarafından öldürülen Filiz Tekin'e ve öldürülen trans kadın Hande Buse Şeker'e de yer verilmesi dikkat çekti.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından hazırlanan Kadının İnsan Hakları Raporu için tıklayınız...