03.05.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN’DEN DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ MESAJI

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü sebebiyle bir mesaj yayımladı.
Gökçen, “Türkiye, basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154. sırada. Ekranlarda her gün şiddete teşvik eden görüntülerin yayınlanmasında herhangi bir sorun görülmezken eleştirel düşünce açıklamaları ve gerçekleri ortaya çıkaran haberlere ağır bir baskı ve sansür uygulandığı, gazetecilerin kumpas davalarıyla cezaevlerinde tutulduğu, özellikle yerel basının bitirilmeye çalışıldığı bugünlerde özgür basının özlemini duyuyoruz.” dedi.
Gökçen, “Dolandırıcılık, rüşvet, hırsızlık gibi suçlar Erdoğan affı kapsamına alınırken bu suçları yazanların af kapsamı dışında bırakıldığı absürt günler yaşıyoruz. Haklarında hiçbir kesinleşmiş hüküm bulunmayan tutuklu gazeteciler, hem özgürlüklerinden mahrumken, hem de virüs salgını karşısında sağlıklarını kaybetme tehdidiyle karşı karşıyalar. Terör ve örgüt suçları adı altında yargısız infaza tabi tutulan, aslında çoğunlukla düşünce suçundan başka bir şey değil.” ifadelerini kullandı.
Gökçen, “Gazetecilik, işsizliğin en yüksek oranda rastlandığı mesleklerden biri. Basının sansürle ve Basın İlan Kurumu’nun maddî baskılarıyla susturulmaya çalışıldığı bu dönemde özellikle genç gazetecilerin yetişebileceği bir ortam özellikle yok ediliyor. Esnek mesaiyle, ücretlendirmede cinsiyet eşitsizliğiyle ve işsizlik tehdidiyle karşılaşan genç gazeteciler; yalnızca mesleklerini yapabilmek için büyük fedakarlıklar gösteriyor.” dedi.
Gökçen, “Tüm bu olumsuz koşullar bize gösteriyor ki daha iyi bir geleceğin inşasında yalnızca baskıları ortadan kaldırmak değil; hukukun uygulanmadığı bu sistemi değiştirmek, maddi baskılardan ve güvencesizlikten arındırılmış özgür basını kurgulamak gerekiyor. Çünkü basının özgür olması, halkın haber alabilmesini, her tür iktidarı denetleyebilmesini, hakikatin ortaya çıkmasını sağlıyor. Özgür bir basın için gidecek çok yolumuz var, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun.” dedi. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler