10.01.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN’DEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen: “Genç gazeteciler işsizlik ve mobbing kaygısıyla değil, merak ve araştırma motivasyonuyla çalışabilmelidir. Başta genç gazeteciler olmak üzere çalışan ve çalıştırılmayan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarım.”
Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle genç gazetecilerin yaşadığı sorunlar hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Gökçen, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle basını sansür eden taraftan süslü açıklamalar gelirken, saray her zaman olduğu gibi çalışan ve ‘çalışmaya çalışan’ genç gazetecilerin yaşadıklarını da görmezden geliyor. Özgür basının yalnızca gazetecilerin bir hakkı olmadığını, gasbedilenin aslında halkın haber alma hakkı olduğunu bizler biliyoruz. Aynı zamanda biliyoruz ki basının tam anlamıyla özgür olabilmesi için, iktidar baskısının geri çekilmesinin yanında gazetecilerin emeğinin karşılığını alabildiği bir sisteme de ihtiyacımız var.” dedi.
Gökçen, “Gazetecilik, işsizlik oranlarının en yüksek görüldüğü mesleklerden biri. Her 4 gençten birinin TÜİK’e göre bile işsiz olduğu, gerçek genç işsizlik oranlarının yüzde 30’ları çoktan geçtiği bir dönemde, gençler gazetecilik yapmaktan vazgeçerek başka iş alanlarına yöneliyor. Mesleğini sürdürmekte kararlı olan genç gazeteciler ise meslek etiğine aykırı bir şekilde çalıştırılıyor, işsiz kalma kaygısıyla asgari ücret ya da kayıt dışı olarak asgari ücretin altında çalışmaya razı oluyor. Özgür gazetecilik yapmak isteyen gençler ise maddi koşulların yetersiz olduğu yerlerde alternatifsiz bırakılıyor. Gazetecilik bir meslek değil de ‘gönül işi’ymiş gibi lanse ediliyor.” ifadelerini kullandı.
Gökçen, “Gençler, yeni medya olarak adlandırılan ve internet üzerinden yayın yapan mecralara ilgi duyuyor. Fakat bu mecralar resmî olarak bir basın organı olarak görülmediğinden sarı basın kartı verilmiyor. Genç gazeteciler, sarı basın kartları olmadığından özellikle toplumsal olaylarda kendilerini basın olarak tanıtamadıkları için hedef olarak görülüyorlar. Çalıştıkları işyerlerinde mobbing ve çalışma hakkına yönelik diğer ihlallere karşı güvencesiz ve çaresiz bırakılmış durumdalar.” dedi.
Gökçen, “Basın kartı bağımsız bir kurum tarafından verilmeli, RTÜK ve Basın İlan Kurumu’nun yapıları değiştirilmeli ve gazeteciler, gazetecilik faaliyetinden dolayı tutuklanmamalıdır. Basında sendikalaşmanın zorunlu olması, özellikle zor koşullarda, düşük ücretlerle çalışan genç gazetecilerin haklarının hem siyasal müdahalelere, hem de medya organı sahiplerine karşı korunabilmesi için şarttır. Evrensel kriterlere uygun ve sansür edilemeyen bir medya için genç gazetecilerin yetişebileceği bir ortamın sağlanması, tüm toplumun haber alma hakkının korunabilmesi için hayati önemdedir. Genç gazeteciler işsizlik korkusuyla değil, merak ve araştırma motivasyonuyla çalışabilmelidir. Başta genç gazeteciler olmak üzere çalışan ve çalıştırılmayan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarım.” dedi.