11.05.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN: “ÜNİVERSİTELERDE DEMOKRATİKLEŞME ACİL BİR İHTİYAÇ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Covid-19 salgını döneminde üniversitelerde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gökçen, “Üniversiteler uygulayacakları sınav sistemi konusunda birbirinden farklı kararlar alıyor. Özellikle internete ve bilgisayara erişimi kısıtlı olan ve ders çalışabilecekleri kaynaklarına salgın döneminde ulaşamayan öğrenciler sınav dönemi öncesi zorluklar yaşıyor. Öğrencilerin durumunun dikkate alınmaması halinde zaten var olan maddi sorunlar çok daha büyük eşitsizliklere neden olacak.” dedi.

Gökçen, “Üniversitelerde kararlar, üniversitenin bütün bileşenleriyle birlikte alınmalı. Öğrencilerin eğitim hakkının sağlandığı, bu hakkın kullanımının önündeki engellerin kaldırıldığı bir anlayışa ihtiyacımız var. Öğrenciler, önceden açıklanmayan sınav sistemlerine tabi olacaklarını son anda öğreniyorken kitaba, internete erişemeyen gençlerin durumu üniversite yönetimlerince bilinmiyor bile.” ifadelerini kullandı.

Gökçen, “Öğrenciler mezun olduklarında işsizlik tehlikesini her zamankinden daha fazla hissediyor. Yalnızca üniversite mezunu olan genç işsiz sayısı bugün 840 bin. ‘İş bulabilecek miyim’ diye düşünen gençler, yoğun bir rekabet içinde not ortalamlarının yüksek olmasını önemserken akademik dönem başında yaptıkları planların yeni sisteme uymadığını görüyor. Salgın döneminde saraya yakın sermaye için tedbirler alınırken gençler tamamen kaderine terk edilmiş durumda. En büyük fedakarlık gençlerden bekleniyor. Üniversitelerde kararların demokratik süreçler işletilerek alınması ve öğrenciler başta olmak üzere üniversitenin tüm bileşenlerinin karar alma sürecine dahil edilmesi bugün her zamankinden acil bir ihtiyaç.” dedi. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler