25.06.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇEN: “GAZETECİLERİ SUSTURMAK İSTEYENLER BAŞARISIZ OLMAYA, KUMPAS DAVALARI ÇÖKMEYE MAHKUMDUR”

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçen, Libya’da şehit olan MİT mensubunun ifşa edildiği iddiasıyla Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik, Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Yeniçağ yazarı Murat Ağırsel ve muhabir Hülya Kılınç’ın yargılandığı davayı değerlendirdi.
Gökçen, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Libya’da birkaç şehidimiz var’ açıklamasının ardından gazetecilik görevini yerine getirdikleri için yargılanan gazeteciler hakkında soruşturma, MİT Kanunu’na göre yapılmıştı. İddianame hazırlanmadan daha 2 gün öncesine kadar tüm soruşturma ve işlemler yine bu kanuna göre yapılmıştı. Kısıtlılık kararı olan soruşturma aşamasında haksız yere tutuklanan gazeteciler, dosyadaki birçok bilgiye erişemediler. Her ne olduysa iddianamenin hazırlanmasıyla birden bire Türk Ceza Kanunu’nun 329. maddesinden de yargılandıklarını öğrendiler.” dedi.
Gökçen, “Bir tek fiille iki farklı suç bir arada işlenmiş gibi bir yargılama yürütülüyor. Peki bu madde niye eklendi? Sadece ve sadece tutuklu yargılama devam edebilsin diye. Fakat tutuklu yargılama için delilleri karartma şüphesi olması gerekirdi. Bu davada karartılabilecek hiçbir delil de yok. Hukuksuzluk gün gibi ortada” ifadelerini kullandı.
Gökçen, “Benzeri pek görülmemiş bir şekilde üç savcı imzalı iddianamelerle, son anda ortaya çıkan maddelere göre tutuklu yargılama tek bir şeyi işaret ediyor: Gazeteciler, gazetecilikten yargılanıyor. Gazetecilik faaliyeti suç olarak görülüyor.” dedi. Gökçen, “Barış Terkoğlu, Mehmet Ferhat Çelik ve Aydın Keser’in tahliyesi mutluluk verici olsa da gazetecilik; Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın şahsında halen tutuklu. Halkın haber alma hakkından yararlanması için çalışan araştırmacı gazeteciler, suç işlememekte, tam tersine olası suçlara engel olmak için mücadele vermektedir. Gazetecileri susturmak isteyenler, haksız tutuklamalarla ses çıkaranları caydırmak isteyenler er ya da geç başarısız olmaya, kumpas davaları ise çökmeye mahkumdur.” dedi.