03.12.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇE GÖKÇEN: “ENGELLİLER YARDIM DEĞİL, HAKLARINI İSTİYOR!”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇE GÖKÇEN: “ENGELLİLER YARDIM DEĞİL, HAKLARINI İSTİYOR!”
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Engelliler nüfusun yaklaşık %7’sini oluşturuyor. Milyonlarca engelli; istihdamdan ve eğitimden dışlanıyor. Kamu hizmetlerine erişemeyen engelliler, sorunlara çözüm önerecek mercilerde, siyasette de temsil edilemiyorlar.” dedi.
Çözümün yardım ve internet üzerinde yapılan kampanyalarla gelemeyeceğini savunan Gökçen, “Engellilerin insan hakları vardır. Engelliler yardım ya da şefkat değil, temel haklarını talep ediyor. Devlet bu hakların korunması yönündeki yükümlülüklerini ihlal ederken tüm yük engelliler ve engellilerle dayanışma gösterenlerin üstüne bırakılmış durumda.” ifadelerini kullandı.
Gökçen, “Dünya Engelliler Günü’nde artık yardım ya da farkındalık değil, devletin görevini yapmasını istiyoruz. Engelliler sağlık hizmetlerine ücretsiz erişebilmeli, eğitimde herkes kadar yer alabilmeli, iş yaşamından neredeyse tamamen dışlanan engelli kadınların desteklenmesine yönelik politikalar üretilmeli.” dedi.
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, ayrıca “Engelliyim, Haklarım Var” başlıklı bir mesaj yayınladı.
ENGELLİYİM, HAKLARIM VAR!
Anayasa’da sayılan tüm haklara sahibim, fakat haklarımı kullanamıyorum.
Eğitim hakkından yoksunum. Engelli olmayan arkadaşlarım, veliler, okul yönetimleri bir olmuş, hakkımı kullanmama engel oluyor.
İstihdamdan dışlanıyorum. Nüfusun %7’siyken %3 kotaya hapsedildim.
Engelli kadınım. Engellilerin %50’siyim, kotaların %10’u bana layık görülüyor.
Hakkım olan kamu hizmetlerine erişemiyorum.
Engelli tanımının sadece fiziksel ölçütlere göre değil, Birleşmiş Milletler standartlarına göre yapılmasını, sosyal faktörlerin dikkate alınmasını istiyorum.
Sosyal devlet ilkesine saygı ve sosyal belediyecilik istiyorum. Yardım ya da farkındalık değil, sosyal haklarımı istiyorum.
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı