06.12.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GAMZE İLGEZDİ: YETERİNCE SEKANSLAMA HALA YAPILAMIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, omicron varyantı sonrası sekanslamanın (dizileme) öneminin bir kez daha anlaşıldığını ortaya koyarak, “İngiltere’de bugün itibarı ile bir milyon 517 bin kişiye varyant dizilemesi yapmış. Nüfusu bizimkinin yarısı. Biz hala 50 bin civarında sekanslama yapıldığını duyuyoruz. Bakanlık bunu bile açıklamıyor. Böyle omicron’unya da başka bir varyantın tespiti mümkün değil” dedi. 
CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, ülkemizde 30 yetkin laboratuvar ve üniversitenin, yetişmiş insan gücünün olmasına rağmen bakanlığın sürece bunları dahil etmediğini hatırlatarak, “Sağlık Bakanlığına bağlı 17 il laboratuvarından gelen numuneler Ankara’da sekanslanıyor. 30 laboratuvar ve üniversiteler ise sürecin dışında tutulduğu için yeterince gen analizi yapılamıyor” dedi. 
“Yapılan sekanslama göstermelik” diyen CHP’li Akkuş İlgezdi, 5 ay önce Türkiye Gen Konsorsiyumu kurulması için çağrı yaptığını ama bakanlığın yine duymazdan geldiğini kaydetti. 
Türkiye Gen Konsorsiyumunu kurun
Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, omicronvaryantından sonra yine dizileme sorununun gündeme geldiğini belirterek, “Buradan tekrar bir çağrı yapmak istiyorum, bilim insanlarını dinleyin, ülkemiz sadece omicronbenzeri dış varyantların değil, her an Anadolu’da ve komşu coğrafyalarda oluşabilecek yeni bir varyant açısından da risk altında. Bu sebeplerle Türkiye Gen Konsorsiyumunu kurun ve tüm laboratuvarlardan ve üniversitelerden cihaz ve insan gücü olarak yararlanın” dedi.
Bakanlık neden korkuyor
“Böyle giderse bu son varyant olmayabilir, bu son pandemi de olmaya bilir” diyen Gamze Akkuş İlgezdi, “Yoksa korktuğunuz bir şey mi var? Bütün üniversiteler varyant çalışması yaparsa ya da hasta bilgileri bütün hekimlere açık olursa sizin sakladığınız şeyler birden bire ortaya dökülür diye mi korkuyorsunuz?” diye sordu. 
Akkuş İlgezdi Bakanlığa,
“Üç gün sonra Türkiye’de yeni bir varyant çıkarsa ne olacak bunu ortalık yangın yerine dönüştükten sonra mı anlayacaksınız?
Tekrar soralım üç gün sonra buralarda yeni bir varyant çıkarsa ne olacak? Bu varyantı nasıl anlayacaksınız? Bakanlığa bağlı bir laboratuvarla mı? 
Niçin bu ülkenin var olan olanaklarını kullanmıyorsunuz, dahası niçin hekimlerinden, bilim insanlarından bilgi saklıyorsunuz? 
Neden küçük olsun benim olsun der gibi işi o karanlık kapıların ardında bir başınıza yapıp sonra da kamuoyu önünde gösterişle idare ediyorsunuz?
Neden bu ülkenin zengin insan kaynaklarından destek almıyorsunuz?” sorularını sordu. 
Her şey ortaya çıkacak
Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Biz iktidara geldiğimizde ilk sağlık Bakanı, bütün verileri, sakladığınız bütün gerçekleri inceleyecek, size yapılan uyarıları ve bunun karşılığında sizin harekete geçmeden binlerce insanın ölümüne sebep oluşunuzu sorgulayacak. 
Gerçekler masaya yatırılacak uyarılara neden kulak asmadığınız sorgulanacak. Binlerce insanın ölümüne sebep olduğunuz için hesap vereceksiniz, geliyor gelmekte olan” dedi.