25.12.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU:“MİLYONLAR AÇLIK SINIRINDA YAŞAMAYA MAHKUM EDİLDİ”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU:“MİLYONLAR AÇLIK SINIRINDA YAŞAMAYA MAHKUM EDİLDİ”
-“AÇLIK SINIRININ BİN 943 TL OLDUĞU BİR ÜLKEDE, 2 BİN 20 TL’LİK ÜCRET İNSAFSIZLIK”
-“CHP, ASGARİ ÜCRETİ 2 BİN 200 TL OLARAK UYGULAYACAK”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Kasım ayında Türk-İş tarafından belirlenen açlık sınırının bin 943 TL olduğuna işaret ederek, “Bugün belirlenen asgari ücretle milyonlar açlık sınırında yaşamaya mahkum edildi. Açlık sınırının bin 943 TL olduğu bir ülkede, 2 bin 20 TL’lik ücret insafsızlıktır ” dedi.
Erdoğdu 2 bin 20 TL olarak belirlendiği açıklanan asgari ücrete ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, komisyonun üçüncü toplantısında TÜİK’in, asgari ücreti ‘ağır’ statüdeki işlerde 2 bin 213 lira olarak belirlediğini hatırlatarak şunları söyledi:
“Yeni asgari ücret TÜİK’in belirlediği geçimlik ücret seviyesinin de altında. Buna ek olarak asgari ücretli yılın 2 ayında sadece gelir vergisi için çalışacak. Gelir vergisi dilimleri bu yıl da asgari ücrete göre belirlenmezse asgari ücretli önümüzdeki yıl temmuz ayından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine girecek ve o aya gelinceye kadar enflasyon artarken, asgari ücretlinin 2 bin 20 TL’lik maaşı Temmuz ayı itibariyle düşecek. Ayrıca bu yıl asgari ücretin net ve brüt arasındaki fark 426 TL’den 538 TL’ye yükseldi. Asgari ücretin en önemli maliyeti bu ve buna acilen çözüm bulunmalı.”
SÜREKLİ ÇALIŞANDAN FEDAKARLIK HAKSIZLIK
Asgari ücretle çalışan milyonlarca yurttaşın yaşam ve çalışma şartlarının düzenlenmesine yönelik temel bir araç olduğu için, asgari ücretin önemli olduğunu ifade eden ve bu nedenle pazarlık konusu yapılamayacağını bildiren Erdoğdu şöyle devam etti:
“Türk-İş’in yaptığı araştırmaya göre, Kasım ayında ekonomik ve sosyal koşullarda sadece tek bir çalışan için hesaplanan yaşama maliyeti 2 bin 385 TL. Mevcut asgari ücret dört kişilik bir ailenin aylık harcamasına ancak bir hafta yetiyordu. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ise bin 942 TL. Ülkenin ekonomik ve sosyal durumunun yetersizliği gerekçe gösterilerek sürekli çalışan kesimden fedakarlık beklenmesi haksızlık. Açlık sınırının bin 943 TL, olduğu bir ülkede 2 bin 20 TL’lik ücret insafsızlıktır. Anayasasında sosyal devlet ilkesi olan her devlet yurttaşlarına insanca yaşamaya yeterli bir geliri sağlamak zorunda. Bu bir ihsan, lütuf değil, çalışan milyonların yurttaşlık hakkıdır”
Hükümetin mevcut enflasyonun üzerinde artış yaptığını iddia ettiğini kaydeden Erdoğdu, “Ancak saatlik ve ABD doları bazında 2017 yılı asgari ücret seviyeleri ile karşılaştırıldığında OECD içinde Türkiye, asgari ücretin en düşük olduğu Meksika, Macaristan, Slovakya, Litvanya, Letonya gibi ülkeler arasında yer alıyor. Üstelik milli gelirden çalışanların aldığı pay da kriz ile birlikte düşüyor. Ücretli çalışanlar ve kendi hesabına çalışanlar 2002 yılında milli gelirden yüzde 38 pay alırken 2017 yılında yüzde 36’ya geriledi. OECD verilerine göre asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye, OECD ülkeleri içinde 18’inci sırada yer alıyor. Dolar bazında ise geçen yıl asgari ücret net 425 dolarken, bu yıl net 381 dolar” diye konuştu.
Erdoğdu, CHP’nin muhalefetteyken bile vaatlerini yerine getirdiğini bildirerek, CHP'li belediyelerde 1 Ocak’tan itibaren asgari ücretin 2 bin 200 lira olacağını sözlerine ekledi.