04.06.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI EMRE: TÜRKİYE’DE RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE YAPILMIYOR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre Türkiye’de yolsuzluk ve rüşvet konusunun kanayan bir yara olmaya devam ettiğini belirtti. Yıllardan beri süregelen bu soruna karşı iktidarın etkili önlemler almadığını ifade eden Emre, “Türkiye’de rüşvet ve yolsuzluk ciddi bir sorun, maalesef rüşvet ve yolsuzlukla ilgili etkili bir mücadele yapılmıyor” dedi. 
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre en son yayınlanan Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO) raporuna atıfta bulunarak sorunun bir daha gözler önüne serildiğini söyledi. Greco raporunda Türkiye’ye yapılan 37 tavsiyenin yüzde %70.3’ünün yerine getirilmediği ve siyasetin finansmanının şeffaflıktan uzak olmasının en önemli sorun olduğu belirtiliyor. 
GRECO AVRUPA KONSEYİNİN EN PRESTİJLİ ORGANİZASYONU
GRECO’nun Avrupa Konseyi tarafından ülkelerin yolsuzlukla mücadele standartlarına uygunluğunu değerlendirmek üzere yıllık rapor hazırladığını belirten Emre şöyle dedi: “Günümüz dünyasında demokrasinin temel koşulları ölçülebilmekte, sıralanabilmektedir. Ülkeler bu alanda yaptıkları ile değerlendirilmekte, ülkeler arasında sıralamada yerini almaktadır. GRECO da bu anlamda ülkelerin yolsuzlukla mücadelesini izlemekte, yapılması gereken alanlarda uyarılar yapmakta ülkelerin durumunu değerlendirme raporu ile gözler önüne sergilemektedir. Avrupa Konseyi bünyesinde tesis edilen ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile birlikte Konseyin en prestijli uluslararası organizasyonu olarak kabul edilen GRECO, üye olan ülkelere karşılıklı değerlendirme aşamaları hazırlayarak ülkelerin verilen tavsiyelere uyulması istemektedir. Türkiye 2004 yılında dahil olduğu bu oluşumda Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından temsil edilmektedir.”
YOLSUZLUK VE YOKSULLUK YÖNETİLİR HALE GELMİŞTİR!
Dışarıdan, Türkiye’nin yolsuzlukla anılmasının ve yolsuzlukla mücadele edilmiyor uyarısının ülkemiz için çok üzücü olduğunu belirten Emre: “Şeffaf bir yönetimin olmadığı, ahbap çavuş ilişkisi ile yapılan kadrolaşmalar bu sonucu karşımıza çıkarmaktadır. Aslında açıklanan bu rapor bir kere daha malumun ilamı olmuştur. İktidarın işbaşına gelirken dilinden düşürmediği yolsuzluk ve yoksullukla mücadele edeceğim söyleminin yıllar içindeki neticesini ortaya koymaktadır. Bu iktidar ne yolsuzluğu ne de yoksulluğu bitirmiştir. Sadece ve sadece yolsuzluk ve yoksulluğu yönetir hale gelmiştir” dedi.
MESELE YARGININ SİYASETE KARŞI BAĞIMSIZ OLAMAMASIDIR!
Türkiye’de kuvvetler ayrılığının ve yargı bağımsızlığının kalmadığını, bütün yetkilerin tek elde toplandığını ifade den Emre sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye maalesef bütün kararların tek bir kişi tarafından alındığı, siyaset–ticaret ilişkilerinin aile ve saray çevresi üzerinden belirlendiği bir sistem haline geldi. İktidar şeffaf olmayan, liyakatten uzak yönetim anlayışı ve koltuğu bırakmamak gayretiyle ülkeyi belirsizliklere savurmaktadır. Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu’nun yargıç ve hakimler arasında yolsuzluğun önlenmesi konusunda Türkiye’ye yapılan tavsiyelerin önemli bir kısmının yerine getirilmediği uyarısında bulunması dehşet vericidir. Tabi burada temel mesele tarafsız ve bağımsız olması gereken yargının siyasete karşı bağımsız olamamasıdır. Bütün sıkıntıların temelini de bu durum oluşturmaktadır
ÜLKEMİZ BU UTANÇTAN KURTARILMALIDIR!
Yolsuzlukla mücadele konusunda birçok yasal düzenleme için girişimi yaptıklarını ancak iktidarın destek vermediğini hatırlatan Yunus Emre açıklamasını şöyle bitirdi; “Kamu yönetiminde her şey şeffaf olmalı ve kamuda görev alan herkesin belirli kurallara tabi olma zorunluluğu sağlanmalıdır. Her kim olursa olsun milletin bütçesini kullanan, millet adına iş yapan herkes denetlenebilir ve hesap verebilir olmalıdır. Milletvekilleri, bakanlar, cumhurbaşkanı yardımcıları ve cumhurbaşkanının görevleri devam ettiği sürece belirli kurallara göre hareket etmeleri bir düzenlemeye tabi olmalıdır. Bu konuda verdiğimiz, ilk imzasını da Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun attığı Siyasi Ahlaksızlıkla Mücadele ve Siyasi Etik Kanunu Teklifi Meclis’te mevcut. Gerekli düzenlemeler hızla yapılmalı ve ülkemiz bu utançtan kurtarılmalıdır” dedi. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler