13.10.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKIN: 'ÖZEL TEDARİK ŞİRKETLERİ SANAYİCİYE ZAMMI DAYATIYOR’

-‘KARA KIŞ ÖNCESİ SANAYİYE ZAM MARKETLERE DE YANSIR’
-‘PTF ALTSINIRININ DÜŞMESİ SANAYİDE MALİYETLERİ ARTIRIR’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; görevli elektrik tedarik şirketlerinin maliyet artışlarını gerekçe göstererek ikili anlaşma yaptıkları sanayi kuruluşlarıyla elektrik alım sözleşmelerini feshetmeye başladığını dile getirdi. CHP’li Akın; “Görevli elektrik tedarik şirketlerinin sözleşmeleri feshederek yüzde 5 ile yüzde 15 arasında zammı dayatması sanayicilerimizi zora sokuyor. Kara kış öncesi sanayiye zam demek temel gıda ürünleri başta olmak iğneden ipliğe bütün ürünlerin fiyatlarının artmasına neden olacak” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada bazı elektrik tedarik şirketlerinin Ekim ayının başından bu yana ikili anlaşma yaptıkları sanayi kuruluşlarıyla tek taraflı olarak sözleşmeleri feshetmeye başladığını açıkladı. Piyasa takas fiyatı (PTF) modeliyle ikili anlaşma sözleşmelerinde alt sınırın sanayicilerin aleyhine değiştirilmesinin gündemde olduğuna işaret eden CHP’li Akın, açıklamasında özetle şunları kaydetti:
TEDARİK ŞİRKETLERİ SÖZLEŞMELERİ FESHEDİLİYOR
Türkiye’de özellikle son üç yıldır yaşanan enerji buhranı artık vatandaşlarımıza ve sanayicilerimize doğrudan fatura edilmeye başlandı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak yaptığımız uyarılar ve vatandaşlarımızın kararlı tutumları nedeniyle konutlardaki elektrik zammı şimdilik ertelenirken; elektrik tedarik şirketleri ile ikili anlaşma yapan sanayicilerimiz ise tek taraflı feshedilen sözleşmeler ve zam dayatmasıyla boğuşuyor. 
MALİYET ARTIŞI GEREKÇİYLE SANAYİYE ZAM DAYATILIYOR
Sanayi kuruluşları ile elektrik tedarik şirketleri arasında belirli şartlar kapsamında imzalanan elektrik satın alma sözleşmeleri özellikle Ekim ayının başından bu yana tek taraflı olarak feshedilmeye başlandı. Artan maliyetlere karşın üretim yapmaya çalışan sanayicilerimiz zaten yıl içinde de benzer bir dayatmayı yaşamışlardı. Elektrik tedarik şirketlerinin artan maliyetleri gerekçe göstererek yüzde 5 ile yüzde 15 arasında bir zammı dayatması sanayicilerimizi zora sokuyor. 
SANAYİCİNİN ULUSAL TARİFE HAKKI ELİNDEN ALINABİLİR 
İkili anlaşmalarda borsa satın alma modeli olan piyasa takas fiyatı (PTF) koşullarının da değiştirileceği yönünde sanayicilerimiz arasında endişeler dile getirilmektedir. Yıllık 7 milyon kilovatsaat tüketimin üzerinde yapılan anlaşmalarda alt limitin yıllık 1 milyon kilovatsaat tüketime indirileceği belirtilmektedir. Buna göre yıllık 1 milyon kilovatsaat tüketim yapan bütün sanayicilerimiz sübvanse edilen ulusal tarifeden elektrik tüketim hakkını yitirecek.
VATANDAŞIN MARKET ALIŞVERİŞİNE YANSIYACAK
PTF modeliyle yapılacak ikili anlaşmalarda alt sınırın yıllık 1 milyon kilovatsaat tüketime düşürülmesi; 1 Ekim’de beklenilmesine karşın zam alamayan elektrik şirketlerini rahatlatacak; sanayicilerimizi ise doğrudan şirketlerinin inisiyatifine bırakacaktır. Ulusal tarife yerine ikili anlaşma yöntemiyle elektrik almak zorunda kalacak sanayicimizin maliyetleri artacaktır. Sanayicimizin maliyetlerinin artması da temel gıda ürünleri başta olmak iğneden ipliğe bütün ürünlerin fiyatlarının yükselmesine neden olacak. Vatandaşımız artacak maliyetlerin faturasını kara kış aylarında market kasalarında ödemek zorunda kalacak.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler