28.12.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: 'YANDAŞA PAZARLIKLA 12 MİLYAR TL VERİLDİ'

İKTİDAR PAZARLIK USULÜNÜ ÇOK SEVDİ
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NIN 2020 YILINDA PAZARLIK USULÜYLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ 12 İHALENİN TOPLAM TUTARININ YAKLAŞIK 42 MİLYAR TL OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından 2020 yılı içerisinde hızlı tren, metro, tramvay yapım ve inşaat işlerinden oluşan projelerle ilgili ihalelerin neredeyse tamamının kapalı olarak pazarlık usulüyle yapıldığını; bu yöntemle verilen 12 ihalenin toplam tutarının yaklaşık 42 milyar TL'yi bulduğunun tahmin edildiğini açıkladı. CHP'li Akın; "İktidar pazarlık usulüyle ihaleyi çok sevdi. Son bir yılda AYGM bünyesinde yapılan ihalelerle belli firmalara milyarlarca TL tutarında ihale verildi. İktidara yakın 3 firmaya ise 12 milyar TL tutarında ihale verildi" değerlendirmesinde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AYGM'nin 2020 yılı içerisinde ilansız ve belli firmaların davet edilmesi yöntemiyle gerçekleştirdiği ihalelerle ilgili bir derleme hazırladı. Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların gelirlerinin azaldığı, esnafın aylarca dükkanını kapatmak zorunda kaldığı 2020 yılı içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın pazarlık usulüyle gerçekleştirdiği ihalelerde milyarlarca lira tutarında kaynak aktardığını kaydeden CHP'li Akın'ın gerçekleştirdiği çalışmada şu tespitler yer aldı:
Pazarlık usulüyle 12 ihale yapıldı
Açık kaynaklardan derlenen bilgilere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AYGM tarafından 2020 yılı içerisinde yapım ve inşaat işlerini kapsayan pazarlık usulüyle 12 ihale gerçekleştirdi. Pazarlık yöntemiyle yapılan ihaleler ilansız ve belli firmaların davet edilmesiyle düzenlendi. İhalelere konu olan yapım ve inşaat işlerini çok büyük alt yapı projelerinin oluşturması; iktidarın açık ihale yöntemi yerine pazarlık usulünü seçerek kendine yakın firmaları kayırmayı amaçladığını gösterdi.
Yalnızca 4 ihale açıklandı
Mevzuata göre pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından kamuoyunda açık bir şekilde sonuçlarının yayınlanması gerekiyor. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2020 yılı içinde gerçekleştirdiği pazarlık usulüyle gerçekleşen 12 ihaleden yalnızca 4'ünü KİK bünyesinde kamuoyuyla paylaştı. Başka bir deyişle pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalelerin yüzde 76'sı kamuoyundan gizlendi.
Toplam tahmini tutar 42 milyar TL
Açık kaynaklardan derlenen bilgilere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AYGM'nin yalnızca 2020 yılı içerisinde gerçekleştirdiği pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin toplam tutarının yaklaşık 42 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu tutarın neredeyse tamamını kamuoyuna sonucu açıklanmayan ihalelerden oluşması dikkat çekti.
Açıklanan tutar 1,44 milyar TL
Mevzuata göre sonuçları kamuoyuna açıklanan pazarlık usulüyle yapılan 4 ihalenin toplam tutarı 1 milyar 446 milyon TL olurken, burada en büyük payı iktidara yakınlığıyla bilinen 5'li çete olarak tanımlanan firmalardan biri aldı. Cengiz Holding açıklanan pazarlık usulü ihalelerde 1,37 milyar TL ile en büyük paya sahip oldu.
40,5 milyar TL açıklanmadı
Sonuçları açıklanmayan pazarlık usulüyle yapılan ihalenin toplam tutarının ise yaklaşık 40,5 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu 8 ihalede aslan payını 5'li çete olarak tanımlanan grup aldı. Buna göre AYGM tarafından pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalelerden; iktidara yakınlığıyla bilinen pek çok ihaleyi alan Kolin, Kalyon, Cengiz firmalarına toplamda 4 farklı projeyle 11 milyar 770 milyon TL büyüklüğünde ihale verildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; yalnızca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bir yılda gerçekleştirdiği büyük ihalelerin neredeyse tamamını pazarlık usulüyle gerçekleştirdiğini belirtti. CHP'li Akın; şu değerlendirmede bulundu:
"AK Parti iktidarının ihale mevzuatıyla ciddi sıkıntıları var. Kamu ihale mevzuatını hiç sevmediler ve bu mevzuatı kendilerine göre değiştirdiler. İhaleleri keyfine göre dağıtmak için çok çaba gösterdiler. 2003'ten bu yana 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nu defalarca değiştirildi. Kanuna uymak yerine kendilerine kanunu uydurdular. Böylece adrese teslim ihaleler devreye sokuldu. Bunu yapabilmek için de AK Parti, Kamu İhale Kanunu'nun istisnai hükümlerini istismar ederek istisnayı usul haline getirmeye başladı. Pazarlık usulü ile verilen ihaleler de bunun sonucudur. Halkın parasını bu usulle yandaşlara veriyorlar."