01.08.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA; “TÜRKİYE’DE SENDİKAL ÖZGÜRLÜK LAFTAN İBARET”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA; “TÜRKİYE’DE SENDİKAL ÖZGÜRLÜK LAFTAN İBARET”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, 2018/Temmuz çalışma istatistiklerinin yayınlanması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2018/Temmuz ayı verilerine göre 14 milyon 121 bin 664 işçiden sadece 1 milyon 802 bin 155’i sendikalı. Yani Türkiye’de çalışan işçilerin 87,24’ü herhangi bir sendikaya üye olmadığı görülüyor. Çalışan işçiler arasında ki sendikalaşma oranı  yüzde 12.76 olarak belirtilirken, Türkiye’de aktif olarak çalışma hayatında bulunan her yüz işçiden yalnızca 12’sinin sendika üyeliği bulunuyor.
AKP’nin iktidara geldiği 2002 den itibaren sendikal örgütlenme üzerindeki baskıların sistematik bir şekilde artması ve iş cinayetleri, grev yasaklamaları ve özellikle OHAL’le daha da şiddetlenen baskıcı uygulamalar ve yasaklamalar sonucu emeğin sömürüsü  katlanarak artmıştır.
RAKAMLAR SENDİKAL DURUMU ÖZETLEMEK BAKIMINDAN İBRET VERİCİ
Bakanlık verilerinin Türkiye’deki sendikal örgütlenme özgürlüğünün geldiği noktayı göstermesi açısından ibret verici olduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, “Türkiye’de sendikalı işçi sayısındaki oran oldukça düşük . AKP iktidara gelmeden önce Türkiye’de çalışan işçilerin sendikalaşma oranı yüzde 58 iken bugün yüzde 12’ler gibi düşük bir seviyede kalması, AKP’nin işçiler üzerinde ki baskıcı politikalarının bir neticesi. Toplu İş sözleşmesi yapabilme hakkı olan yüzde 1 örgütlenme barajının 169 sendika arasında sadece 55’inin geçebilmesi sendikacılığın geldiği noktayı bize özetliyor. Sendikaya üye olmak isteyen binlerce işçinin işten atılmasının yanı sıra, sendika yöneticileri ve sendikalar üzerinde kurulan ağır baskı sendikacılığın gerilemesine sebep oluyor. Sendikaların Devlet Denetleme Kurulu’nun gözetimine sokulması önümüzdeki günlerde sendikalar üzerindeki baskının  iyice artmasına sebep olacaktır” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER NOKTASINDA EN GERİ ÜLKELER ARASINDADIR
2018 yılı Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye’nin 2018’de işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında olduğunu belirten Veli Ağbaba, “Ülkemiz Cezayir, Bahreyn, Bangladeş, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkeler ile birlikte sendikal hak ve özgürlüklerin baskı altına alındığı bir kategoride yer almaktadır. Tarafı olduğumuz ILO sözleşmeleri göz önüne alınırsa, Türkiye’nin  uluslararası anlaşmalara uymadığı daha net görülecektir. AKP iktidarı döneminde alışıla gelmiş bir şekilde devam eden grev yasaklamaları ve sendikal hakların sistematik olarak ihlal edilmesi ülkemizde emeğin ve emekçilerin daha çok sömürülmesine yol açmaktadır. Ülkemizde ne yazık ki sendika kelimesi kâğıt üstünde yazılmaktan ibaret” dedi.