12.08.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA, TOPLU SÖZLEŞME ÖNCESİNDE MEMURUN BİR YILLIK KAYBINI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba memurların bu ay içinde sonlanacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde memurların bir yıllık kaybını gözler önüne serdi.
Ağbaba en düşük devlet memurlarının maaşının bir yılda en az 54 Dolar ve 60 Euro değer kaybettiğini vurgularken, yoksulluk sınırının da en düşük memur maaşından 1069 TL daha fazla olduğuna dikkat çekti.
Ağbaba yıllardır devletine hizmet veren bir memurun da evine yeni bir eşya alamadığını belirtti.
MEMUR, MAAŞINDAN EN AZ 54 DOLAR VE 60 EURO KAYBETTİ
Artan döviz kurları neticesinde memurların maaşı Euro ve Dolar karşısında erimeye devam etti.
2020 yılında 4230 TL en düşük memur maaşı ile 618 dolar alınabiliyorken, Temmuz zammı ile birlikte en düşük memur maaşı 4880 TL olmasına rağmen, en düşük memur maaşı ile şu an 564 dolar alınabiliyor.
Yine geçtiğimiz yıl en düşük memur maaşı ile 540 Euro alınabilirken, bu yıl zamla birlikte en düşük memur maaşı ile sadece 480 Euro alınabiliyor.


MEMUR MAAŞLARI YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA
Türkiye’de memurların yüzde 70’inden fazlası yoksulluk sınırı altında maaş almaktadır. Ayrıca TÜİK verileri gerçek enflasyonu yansıtmamaktadır. TÜİK verilerine göre enflasyon 19 olarak açıklanmasına rağmen gıda oranlarında yaşanan artış bu sayının oldukça üstündedir.
Yoksulluk sınırı son bir yılda 1619 TL artarken, en düşük memur maaşındaki artış ise yüzde 8,45 zam ile 550 TL oldu.
Yoksulluk sınırı en düşük memur maaşından 1069 TL daha fazla oldu.


YILLARDIR DEVLETİNE HİZMET VEREN MEMUR, EVİNE YENİ BİR EŞYA ALAMIYOR
TÜİK verilerine göre Türkiye’de 48 milyon vatandaş, eskimiş mobilyalarını ve ev eşyalarını yenileyemiyor.
Memur maaşları yoksulluk sınırı altında olduğu için, yıllardır kamu hizmeti veren bir emekçi aldığı ücretle evinin eşyasını yenileyemiyor.
Temmuz ayı itibariyle toplu sözleşme gereği memur maaşlarına zam oranı yüzde 8,45’te kalırken, sadece tek bir masanın fiyatı yüzde 33, tek bir sandalyenin fiyatı yüzde 40 ve tek bir kanepenin fiyatı ise yüzde 42 oranında arttı.