05.11.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: “GERÇEK KARŞILIKSIZ NAKİT DESTEĞİ SADECE YÜZDE 1,7”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: “Gerçek karşılıksız nakit desteği sadece yüzde 1,7. İşsizlik fonundan verilen paralar zaten işçilerin kendi parasıdır, lütuf olarak sunulamaz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van’da düzenlenen AK Parti 7. Olağan İl Kongresi’nde ekonomiyle ilgili açıklamalarına CHP’den yalanlama geldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Erdoğan’ın “Vatandaşlarımızı yalnız bırakmamak için 40 milyar TL karşılıksız nakit desteği sağladık” sözlerinin gerçeklikle yakından ve uzaktan alakasının olmadığını ifade etti. AKP’nin Meclis’te dağıttığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” broşüründe yazan rakamları paylaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, konuya ilişkin şunları söyledi:
Gerçek karşılıksız nakit desteği sadece yüzde 1,7!
“Pandemi sürecinden bugüne kadar toplam olarak 482,7 Milyar TL paranın sadece 8,2 Milyar TL’sinin karşılıksız olarak yurttaşlara verildiğini resmi verilerden ve iktidarın açıkladığı rakamlardan görüyoruz. Ayrıca hanelere verilen 1000 TL’den toplam 8,2 milyar TL’nin 2 milyar TL’si de yine iktidar tarafından verilmemiş, halka gönderilen IBAN ile toplanan ‘Biz bize yeteriz’ kampanyasındaki paradan oluşmaktadır. Erdoğan’ın iddia ettiğinin aksine toplam 482,7 Milyar TL’nin 474 Milyar 500 milyon TL’si vergi ve prim borcu erteleme, kredi kullandırma ve işçilerin kendi parası ile oluşan işsizlik sigorta fonundan verilen paralardır. İktidarın kendi cebinden 40 Milyar TL karşılıksız ücret desteği çıkmamıştır. Gerçek nakit desteği açıklanan rakamın yüzde 1,7’sine tekabül ediyor; bir de utanmadan ‘yardım ettik’ diye övgüyle açıklama yapılıyor.”
İşsizlik fonundan verilen paralar zaten işçilerin kendi parasıdır!
“AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın sözünü ettiği 40 milyar liralık paketin önemli bir bölümü İşsizlik Sigorta Fonu’nun paralarıdır. İŞKUR İşsizlik Sigortası Fonu verilerine göre Nisan-Eylül ayları arasında; kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işsizlik ödemeleri olmak üzere toplam 29,3 Milyar TL fondan çalışanlara ödeme yapılmıştır. İşsizlik Sigorta Fonu çalışanların kendi ücretlerinden kesilen meblağlar ile oluşmaktadır. İşçinin kendi parasını kendisine karşılıksız olarak verildiğini söylemek akıl tutulmasından başka bir şey değildir. Bu pişkince tavırda ancak ve ancak bu AKP iktidarına yakışmaktadır. CHP’li Ağbaba’nın resmi verilerden oluşan tablosunda ise şu rakamlar yer aldı: