21.05.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: ESNAF HİBE DESTEĞİNDE AYRIMCILIK YAPILIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TEKEL bayilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı esnaflara iki grup olmak üzere üç ve beş bin liralık hibe desteğinden yararlanmamasına tepki gösterdi.
TEKEL bayilerinin 17 günlük ‘tam kapanma’ sürecinde satış yapamadığını ve ciddi derecede mağdur olduklarını ifade eden CHP’li Ağbaba, “TEKEL bayilerinin yanı sıra bar, meyhane gibi eğlence sektöründe ve yeme içme sektöründe faaliyet gösteren bazı işletmeler de esnaftan sayılmıyor” diye belirtti.
TEKEL esnafının hibe desteğinden muaf tutulması ayrımcılıktır
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘esnafa müjde’ diyerek 15 aydır faaliyeti kısıtlanan, iş yapamayan ve kepenk kapatan esnafa üç ve beş binlik ‘sözde hibe desteği’ yapma kararını açıkladı. Bu sözde desteğin yetersiz olması bir yana, bir de bu desteklerden hiçbir şekilde yararlanamayan esnaf gruplarının olduğunu görüyoruz. Bunların başında 17 gün boyunca kapatılan ve hukuka aykırı bir şekilde genelgeyle satışı yasaklanan TEKEL bayilerinin olduğunu görüyoruz. Bu süreçte belki de en büyük mağduriyeti TEKEL esnafı yaşadı. Halihazırda aylardır geliri yarı yarıya azalan, tehdit mektupları alan, saat kısıtlamasıyla satışları önemli ölçüde azalan TEKEL esnafına şimdi hibe desteğinin verilmemesi açık ve net olarak ayrımcılıktır. 155 bin TEKEL esnafının zaten 100 bini aşkın bir bölümü Ticaret Odalarına kayıtlı. Hibe desteklerinden yararlanması için bir düzenleme yapılması gerekiyor.”
Ticaret Odalarına kayıtlı esnaflar için bir düzenleme yapılması gerekiyor
“TEKEL esnafının kazancı salgında zaten yarı yarıya düştü. Art arda orantısız cezalar aldılar. 17 günlük kapanmada iş yapamadılar. TEKEL esnafı vergisini ödüyor, satışlarıyla devlete önemli bir kaynak sağlıyor. Bu esnaf grubuna 5 bin liralık ‘sözde desteğin’ bile verilmiyor oluşu, iktidarın taraflı ve adaletsiz davrandığını göstermektedir. İçişleri Bakanlığının ‘kademeli normalleşme’ genelgesinde de TEKEL esnafının yine hafta sonları satış yapamayacağını görüyoruz. 155 bin esnafı, ailesi ve çalışanlarıyla birlikte bu şekilde bir ayrımcılıkla kaderine terk etmek açık haksızlıktır; esnaflarda devlete olan zaten sarsılmış güveni iyice sarsmaktadır. Benzer şekilde barların, birahanelerin, meyhanelerin, kısaca eğlence sektörüne yönelik esnaf gruplarının bu şekilde ayrımcılığa maruz kalmasını doğru bulmuyoruz. Bu durum kamuoyunun da tepkisine neden oluyor. Benzer şekilde esnafa yönelik bugün yayınlanan hibe desteği kararında ‘tacir’ ifadesi geçiyor ancak belirsizlik devam ediyor. Esnaflar arasında odalar üzerinden ayrım yapılmamalıdır. Salgında mağdur olan tüm esnaflara adil bir şekilde destek verilmelidir. Biz, CHP olarak, iktidardan acilen bu konuya açıklık getirmesini ve adaletli bir düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz.”