13.01.2021

CHP Genel Başkan Yardımcısı Açıkel: Türkiye, Dünya’da Twitter’dan En Çok Sansür Talep Eden Ülke, Bu Sansürleri Uygulatmak İçin Ofis Açmaları İsteniyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, Twitter’ın 2020 yılının ilk 6 ayına dair verileri paylaştığı Twitter Şeffaflık Raporu’nda, Türkiye’nin dünyada Twitter’dan en çok bilgi isteyen, en çok hesap kapatılması ve en çok tweet kaldırılması talebinde bulunan ülke konumunda olduğuna dikkat çekerek, sosyal medya platformlarının Türkiye’de ofis açmaları talebinin arkasında otoriter Saray iktidarının özgürlükleri kısıtlayan yaklaşımının ve sansürcü zihniyetinin olduğunu söyledi.
CHP’li Açıkel, 2020 yılının ilk 6 ayında Türkiye’nin Twitter’dan 26’sı acil kodlu olmak üzere toplam 347 kez bilgi talebinde bulunmasına ancak Twitter’ın bunlara olumlu cevap vermemesine ve 2012-2020 yılları arasında toplam 99.840 hesabın kapatılmasının istenmesine dikkat çekti. Twitter’ın Türkiye’de ofis açması durumunda, bu bilgi taleplerinin artacağını söyleyen Açıkel, bu taleplere mecburen olumlu cevap verileceğini; ofis açılması baskısının da vergilendirme amacıyla değil, sansür ve yasaklama taleplerinin uygulatılması amacıyla yapıldığını belirtti.
Twitter ve Facebook’un Türkiye’de hala ofis açmadıklarını hatırlatan CHP’li Açıkel, 7253 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında sosyal medya şirketlerine BTK tarafından kesilen Kasım ayındaki 10 Milyon TL’lik, Aralık Ayındaki 30 Milyon TL’lik cezanın ardından önümüzdeki günlerde bu şirketlere reklam yasağı getirileceğine de değinerek, özgürlükleri baskılayan bu yasakların, sosyal medya üzerinden pazarlama ve satış yapan KOBİ’ler başta olmak üzere Türkiye ekonomisine büyük zarar vereceğini belirtti. Açıkel, uygulanacak sosyal medya reklam yasaklarının, Freelance olarak yurtdışına da iş yapan ve ülkeye döviz getirme potansiyeli olan yazılım, bilişim sektörünü etkileyeceğini ve iktidarın sosyal medya üzerinde kurmak istediği tahakkümün, bir yandan özgürlük ortamını daha da daraltacağını diğer yandan ise dijital ekonomiyi işlemez hale getireceğini söyledi. Açıkel, sansür arzusundan vazgeçilmesi, zaten zor dönemden geçen ekonomiye bir darbe daha vurulmaması ve küresel e-ticaretin arttığı bir dönemde KOBİ’lerimizin rekabet gücünün zayıflatılmaması gerektiğini söyledi. 
CHP’li Açıkel, Türkiye’nin bütün özgürlük alanlarında olduğu gibi internet özgürlüğü alanında da ‘özgür olmayan ülkeler’ arasında kabul edildiğini, erişim engellerinin, içerik kaldırma taleplerinin ve genel olarak sosyal medyayı kontrol etme çabasının arkasında geleneksel medyadaki %95’e varan iktidar kontrolünün yeterli olmadığının düşünülmesi olduğunu söyledi. Açıkel, iktidara yönelen özellikle ekonomik buhran merkezli eleştirilerin, halkın sıkıntılarının ve gerçek gündemin yansıdığı içeriklerin engellenmek istendiğini, Sarayın medyasında yer verilmeyen tükeniş ve iflas durumunun sosyal medyaya yansıdığını ve İletişim Başkanlığı’nın adeta bir troll ordusu gibi çalıştırılmasına rağmen, sosyal medyada gerçeklerin görünür olmasını engelleyemeyeceğini söyledi.


Gündem'den Öne Çıkan Haberler