08.04.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AÇIKEL: ROMANLAR, SOSYO-EKONOMİK ANLAMDA EN KIRILGAN KESİMLERİN BAŞINDA GELİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Açıkel, açıklamasında Romanların, barınma sorunundan eğitim eşitsizliğine, yüksek işsizlik ve derin yoksulluktan sağlık hizmetlerine erişememeye, çocuk işçiliği ve çocuk evliliğinden madde bağımlılığına kadar sosyo-ekonomik sorunların tamamını yaşayan ve AKP iktidarınca yıllardır yalnız bırakılan bir kesim olduğuna dikkat çekti. Romanların, Türkiye’nin en kırılgan kesimlerinin başında geldiğini söyleyen Açıkel, Roman yurttaşların pek çok alanda maruz kaldığı önyargıların ve ayrımcılıkların da sorunların katmerleşmesine sebep olduğunu vurguladı.
Açıkel, Romanların yıllardır söylemden öteye gitmeyen açılımlarla oyalandığını ve Roman yurttaşların sorunlarının Kovid-19 Pandemisiyle daha da derinleştiğini söyledi. CHP’li Açıkel, “Roman yurttaşlarımız, sosyal devletin eksikliğini belki de en çok hisseden kesim, CHP olarak önerdiğimiz Aile Destekleri Sigortası, toplumdaki genel yoksullukla mücadele edeceği gibi, özel olarak Roman yurttaşlarımızın yaşadığı sorunların aşılması için de kritik öneme sahip. Romanların, TBMM’de temsilini ilk sağlayan, siyasi parti olarak Roman Eylem Planı hazırlayan ve bu konuda geniş kapsamlı raporlar hazırlayan CHP olarak, Roman yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü için yerel yönetimlerimizde ve TBMM’de etkin mücadeleye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
‘Sosyal Devletin Yokluğu, Roman Yurttaşlarımızın Sorunlarını Derinleştiriyor’
CHP’li Açıkel, Türkiye’de yaşayan Romanların sayısının dahi tam olarak bilinmediğini ve sorunlarının dökümü konusunda eksikler olduğunu söyleyerek, Roman yurttaşlara kamu hizmetlerini eşitlik temelinde eksiksiz olarak götürmekle yükümlü olan iktidarın, kamu hizmetlerinin ulaştırılması konusunda isteksiz davrandığını söyledi. Açıkel, iktidarın, Roman yurttaşların dezavantajlı konumlarının ortadan kaldırılması konusundaki ilgisizliği ve yetersizliğinin, Romanların sorunlarının kangrenleşmesine neden olduğuna dikkat çekti.
Açıkel, Kovid-19 öncesinde dahi; çalışan Romanların %76’sının düzenli gelir elde edemediğini, sadece %11’inin düzenli bir işe sahip olduğunu, %25’inin işsiz olduğunu ve çalışanlar içinde %81'inin sigortasız ve güvencesiz çalıştığını söyledi. Bununla birlikte, yiyecek satın almaya paraları olmadığı için Roman ailelerin %30’unun gece yatağa aç girdiğine dikkat çeken Açıkel, Roman yurttaşların, neredeyse yapısallaşmış düzeyde bir yoksulluk ve yoksunlukla karşı karşıya bırakıldığını söyledi. CHP’li Açıkel, özellikle son yıllarda Ortadoğu’dan gelen mülteci nüfusun da Romanlar için dezavantajlı bir durum yarattığına dikkat çekti. Sokak işçiliği, tarım işçiliği ve kentlerde kayıtdışı yürüyen iş kollarında bir rekabet ve bu rekabetin oluşturduğu gerginlikler olduğunu söyleyen Açıkel, kontrolsüz göç politikasının Roman yurttaşlarımızı da özellikle istihdam ve barınma konusunda olumsuz etkilediğini söyledi.
‘Kovid-19 Pandemisi Romanların Sorunlarını Derinleştirdi’
CHP’li Açıkel, Kovid-19 pandemisi öncesinde de toplumun en kırılgan kesimlerinden olan Romanların, bu süreçte yoksulluk, işsizlik, eğitimde eşitsizlik ve sağlık hizmetlerine erişememe gibi başlıca sorunlarının daha da derinleştiğini söyledi. Açıkel, gelirini sokak işçiliğinden kazanan Romanların sokağa çıkma yasaklarında gelirden yoksun kaldığını ve devletten destek alamadığını, eğlence sektörünün önemli bir parçası olan Roman müzisyenlerin de eğlence sektöründeki kapatmalardan, düğünlerin yasaklanmasından dolayı gelirlerini ve işlerini kaybettiklerini söyledi. Kovid-19 öncesinde de sürdürülebilir eğitim konusunda sorun yaşayan Roman çocukların, yaklaşık bir yıldır süren uzaktan eğitim döneminde büyük zorluklar yaşadıklarını söyleyen Açıkel, “Roman çocuklar telefon, tablet, internet ve bilgisayar eksikliği nedeniyle uzaktan eğitime erişemediler, bakanlıklar tarafından bir destek alamadılar ve maalesef eğitimin dışında kaldılar ve kalmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.
CHP’li Açıkel, barınma konusunda da altyapısı yetersiz ve hijyen şartlarından uzak şekilde yaşamaya mahkûm edilen Romanların, temizlik ve mesafenin pandemiden korunmak için hayati olduğu bu dönemde bu imkanlardan çok uzak kaldığına dikkat çekti. Romanların %35’inin kötü koşullara sahip evler, barakalarda, çadırlarda ya da gecekondularda, küçük mekanlarda kalabalık şekilde yaşadığını söyleyen Açıkel, bu zor yaşam koşullarında mesafenin sağlanamadığını, en temel temizlik malzemesi olan su ve sabuna erişim konusunda dahi sorunlar yaşandığını ifade etti.
‘Romanların Sorunları, Eşit Yurttaşlık ve Güçlü Sosyal Devlet İle Çözülür’
Sorunların doğru tespiti ve ayrımcılıktan uzak güçlü sosyal devlet mekanizmaları ile Roman yurttaşların yaşadıkları bütün sosyo-ekonomik sorunların çözülebileceğini söyleyen CHP’li Açıkel, insan onuruna yakışır bir yaşam sunmanın, ayrımcılık ve sosyal dışlanmaya son verilmesinin yürütülecek etkin politikalarla mümkün olduğunu vurguladı. CHP’li Açıkel, CHP olarak önerdikleri ve amacı ihtiyaç sahibi ailelerin aylık gelirlerini artırarak refah düzeylerini yükseltmek olan Aile Destekleri Sigortası’nın kapsamına girecek olan kırılgan grupların başında ihtiyaç sahibi Roman ailelerin geldiğini söyledi. Açıkel, “Aile Destekleri Sigortası ile ailelere tahsis edilecek olan aile maaşına ve Aile Sigortası uzmanlarının sosyal desteklerine ek olarak, ısınma, su, elektrik gibi destekler de verileceği için, Roman yurttaşlarımızın yaşam koşulları hissedilir biçimde iyileştirilecektir.” ifadelerini kullandı. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler