12.04.2020

CHP GENEL BAŞKAN KOORDİNATÖR BAŞDANIŞMANI TOPRAK: İKTİDAR SALGIN BAHANESİYLE SOSYAL MEDYA VE MECRAYI DA BİTİRMEK İSTİYOR!

Korona salgınında millet can, iktidar fırsat-yasak derdinde!
CHP’li Toprak yeni torba yasa teklifinde internet, sosyal medya, şebeke üstü haberleşmeye yönelik sansür, kısıtlama ve fişlemeyle ağır cezalara yer verildiğini belirterek; “İktidar, salgınla mücadele bahanesiyle Türkiye’yi internet ve bilgi çağının gerisine götürme hazırlığında” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, kamuoyunda işten çıkartmaların 3 ay yasaklanacağı yönündeki algıyla gündeme gelen yeni torba yasa teklifinde, gerçekte ‘ücretsiz izinli’ işten çıkartmaların yasallaştırılması, sosyal medya, iletişim ve haberleşmenin BTK eliyle kısıtlanmak istendiğini öne sürdüğü açıklamasında şunları dile getirdi:
“5651 sayılı yasada yapılmak istenen değişiklikler, çağdaş demokrasiyle yönetilen hiçbir ülkede gündeme getirilmeyecek düzenlemelerdir. Yapılmak istenenler, sosyal medya ve internetin tek parti devletinin kontrolünde olduğu İran, Kuzey Kore ve Çin’den örnek alınan uygulamalarla aynıdır. İktidar, sosyal medya ağlarını, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) kolluk kuvvetleri ve yargı eliyle kontrolüne almayı, bu ağları kullanan vatandaşların kimlik vb. bilgilerinin kaydedilmesi mecburiyeti getirmektedir. 
Torba Yasa Teklifi’nin 53, 56, 57 ve 58. Maddelerinde sosyal ağ ve şebekeler üstü iletişim hizmeti sunan, Türkiye’de 1 milyon ve üzeri kullanıcısı olan kuruluşlara, resmi temsilci atama makul karşılanabilirse de bu kuruluşlara Türkiye’deki kullanıcılarının kimliklerinin tutulması ve BTK’ya rapor edilmesi zorunluluğu getirilmesi apaçık fişlemedir. Değişiklik yürürlüğe girdikten sonra temsilci atamayan sosyal medya ağlarının bant genişliğinin yüzde 50, 30 gün içinde buna uymayan ağların yüzde 95 daraltılacağı hükmü, bir anlamda sosyal medyanın yasaklanması, Whatsapp ve benzeri mesajlaşma, görüşme platformlarının bitirilmesi demektir. BTK’ya bu kuruluşların temsilciliklerine baskın yapma, denetimlerde polis ve diğer kolluk güçlerinden destek alma yetkilerinin verilmesi, paylaşımların kaldırılmaması halinde 100 bin-1 milyon TL ağır para cezası öngörülmesi, antidemokratik rejimlere özgü düzenlemelerdir. 
Türkiye, sosyal medya paylaşımlarından ötürü açılan davalar, tutuklama ve mahkûmiyetlerde ilk sıralardadır. Bu düzenleme yasalaştığında, iktidarın bir yandan infaz yasasıyla boşaltıp yer açmaya çalıştığı cezaevlerini, internet medyası, sosyal medya ve whatsapp kullanıcılarıyla doldurmayı amaçladığı anlaşılmaktadır. Medyanın yüzde 90’ını kontrolüne alan iktidarın ‘İşçi çıkartma yasağı, mağdura destek’ diye ambalajlanan Torba Yasa’dan asıl niyeti, pandemi önlemleriyle ilgisi olmayan pek çok alanda özgürlükleri sıfırlamak, herkesin nefes alışını izleyip, interneti, sosyal medyayı yasaklamak, muhalefetin hareket alanını kısıtlamak, ülkemizi bilişim ve bilgi çağının gerisine getirmektir. 
Sınırı net şekilde çizilmeyen ucu açık düzenlemelerin yönetmeliklerle yapılması yetkisinin BTK’ya verilmesi, TBMM’yi yok sayan antidemokratik bir adımdır. Salgınla mücadele bahanesiyle maskelenen tüm bu art niyetler, halkımızın ve meclisteki temsilcilerinin demokrasi ve demokratik hak mücadelesi karşısında hüsrana uğrayacaktır.”   

Gündem'den Öne Çıkan Haberler