22.10.2018

CHP EMEK BÜROLARI SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ VE EYT ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLANLAR, RAKAMLARIN ABARTILMASINA, SORUNUN ÇARPITILMASINA VE HAKSIZ ALGI OPERASYONUNA ANKARA’DAN İSYAN ETTİLER.
KILIÇDAROĞLU’NDAN ERDOĞAN’A “SEN ÇİFT MAAŞ ALIRKEN İYİ DE SOKAKTAKİ VATANDAŞ ALIRKEN Mİ KÖTÜ?”
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Çalıştayı’nda konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu Erdoğan’ı eleştirerek                “ Efendim çift maaş alacaklarmış. Sen de çift maaş alıyorsun. Sen çift maaş alırken iyi de sokaktaki vatandaş alırken mi kötü” diye konuştu. Çalıştay’da konuşan Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “Mağdur kesimlerin taleplerini dikkate alarak, siyasetimizi bu talepler çerçevesinde şekillendiriyoruz. 6 milyon 300 bin kişiyi etkileyenler emeklilikte yaşa takılanlar konusuna çözüm üretmek, beklentileri karşılamak bizim görevimiz” dedi.
CHP Emek Büroları ‘Sosyal Güvenlik Sistemi ve EYT’ çalıştayı gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emek Büroları’nın Mayıs 2016’da yeniden organize edilerek şu anki yapısına kavuştuğunu, yeni yapısıyla ilk kez 81 ilde örgütlenmeye başladığını belirterek, “Emek Büroları sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla, emekçilerle temas kurmayı başardı. 5 Haziran 2017’de Kıdem Tazminatı, 18 Kasım 2017’de Taşeron İşçilik, 15 Ocak 2018’de OHAL Çalıştayı düzenleyerek, Türkiye’nin gündemindeki sorunlara çözüm aradık. Kıdem Tazminatı Çalıştayımızda 3 büyük konfederasyonu bir araya getirerek, kıdem tazminatı kazanımından geri adım atılmayacağını vurguladık. İktidar partisi, çalıştayımız üzerine kıdem tazminatı çalışmasını rafa kaldırmak zorunda kaldı. Ayrıca taşeron işçilere kadro verilmesi noktasında yapılan düzenleme, taleplerimizi tam olarak karşılamasa da, yaptığımız çalıştay, iktidar partisini taşeron düzenlemesini getirmek zorunda bıraktı.”dedi.
“Emek Büroları’nda yaygın olarak emekçilerin talepleri ve mağduriyetleri üzerine çalışıyoruz” ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Ağbaba, “ Mağdur kesimlerin taleplerini dikkate alarak, siyasetimizi bu talepler çerçevesinde şekillendiriyoruz. 6 milyon 300 bin kişiyi etkileyenler emeklilikte yaşa takılanlar konusuna çözüm üretmek, beklentileri karşılamak bizim görevimiz. Daha önceki çalıştaylarımızda olduğu gibi bu çalıştayımızın da sonuca hizmet etmesini ve sorunun çözümüne katkı sağlamasını ümit ediyoruz” dedi.
Ağbaba; “Sorun nereden kaynaklanıyor? Türkiye’de emeklilik için yaş şartı 1999 yılındaki yasal düzenlemeden sonra getirildi. Bu düzenleme, 1999’daki yasa çalışmasından önce sigortalı olan emekçilerimiz için bir hak gaspına dönüştü. Kişiler çalışmaya karar verdiklerinde, çalışma hayatına atıldıkları gün kuralları bilirler ve ona göre tercihte bulunurlar. Ne kadar süre çalışacağı, nasıl bir sosyal güvenlik şemsiyesinin altında olacağı bilirler ve ona göre bir tercihte bulunurlar. 6 milyon 300 bin kişi için maç başladıktan sonra kural değişti. Yılları gasp edilmiş oldu. 20 yıl çalışmak için başlayan birisi için yaş şartı getirilmiş olması 15 yılı bulan mağduriyetler yaşanmasına neden oldu” ifadelerini kullandı.

Ağbaba’nın ardından konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çalıştayda yaptığı konuşmada ;   Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek “Her türlü israfı yapacaksın. Çift maaş alacaklarmış. Sen de çift maaş alıyorsun. Örneğin, aile yardımları sigortası olmasına rağmen erken emeklilik Finlandiya ve Almanya’da var. Kişi isterse erken emekli olabiliyor. Bütün bunlar akılcı politikalarla yapılır. Hesap kitap işidir bunlar. Emekliyi perişan edeceksiniz, emekli aylığını yarı yarıya düşüreceksiniz, çıkıp bunun hesabını vermek yerine yaşa takılanları eleştireceksiniz. Mart ayında sandığa gideceğiz, ders verecek olan sizlersiniz. Tercih sizin tercihiniz. Her türlü israfı yapacaksınız, yazlık saraylarda oturacaksınız, uçan saraylarda oturacaksınız, asgari ücretle dilekçe verene 801 lira emekli aylığı vereceksiniz, Sendikanın olduğu yerde kayıt dışı olmaz. Sendikanın yok edilmesinin, istenmemesinin sebebi bu. Kayıt dışıyı özendirmek. Efendim emeklilikte yaşa takılanlara hak verirsek 40 yıl bedavadan maaş alacakmışsınız. Ekonomide kurtuluş savaşı veriyorlarmış. Bu ekonomiyi kim bu hale getirdi? Siz hakkınıza sahip çıkmazsanız bile biz sizin hakkınıza sahip çıkacağız” dedi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “38 yaşında emeklilik zaten olmaz. Hiç kimsede çıkmaz ortaya. Ama bir hak sahibiysem ben bu hakkı kullanmak isterim diyor. 750 milyar lira açık olacakmış. Bu rakam gerçekçi değildir. Bu rakamın verilmesinin 38 yaşında emeklilik lafının söylenmesinin sosyal güvenlik sisteminde bir düzenleme yapılmasının önünü kesmek istiyorlar. Vatandaşın ‘Kardeşim sen alacakları topluyor musun? Yoksa birilerine peşkeş mi çekiyorsun’ demesi lazım. Aile yardımı sigortası olsa kimse erken emeklilik arayışına girmez. Bu emekli aylığı ile geçinilemez diye defalarca anlattık. Asgari ücret üzerinden emeklilik dilekçenizi verirseniz 801 lira 55 kuruş alıyorsunuz. 2032 liradan 801 liraya düştü. Esnaf 906 lira emekli aylığı alacak. 2008’den önce ben emekli olmak istiyorum deseydi 2007 lira para geçecekti eline” dedi.
“Kayıt dışı çalışmayla mücadele iktidarların görevidir. Onlara en büyük desteği sendikalar ve STK’lar verir” diyen Kılıçdaroğlu; “ Bir kişi çalışıyor ama hiçbir kaydı yoktur. İki, kişi çalışıyor ama 1-2 hafta üzerinden prim ödeniyordur. Üç, ayda beş bin alıyorsa asgari ücret üzerinden prim ödeniyordur. Üçüncü havaalanında çalışan işçilerin taleplerinden biri bizim aylıklarımızı bankaya yatırındı. Bu kayıt dışı çalıştırıyorlar, sigorta primlerimizi yatırmıyorlar demek. Bu talebin gereği yerine getirilmedi.”ifadelerini kullandı.
Sayıştay’ın TBMM adına kamu harcamalarını denetleyen kurum olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Sayıştay sosyal güvenlik sistemine de bakacağım diyor. 83 milyar 55 milyon çalışanın aylığından kesiliyor ama götürülüp Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırılmıyor. Siyasi iktidar izin vermediği için tahsil etmiyor. Esnafta borcunu ödeyemiyor. Alacağın yüzde 99’una icra ve takibi yapılamıyor. Güçlü bir müfettiş kadrosu var, 1819 raporun 1313’ü hiçbir işleme konulmuyor. Siyasi iktidar ceza verilmesini istemiyor. Belediyeler de ödemiyor. Yanlarında çalıştırdıkları işçilerin aidatlarını ödemiyorlar. Devlette ödemiyor. Fatura sizlere çıkıyor. İktidar yapması gerekeni yapmıyor fatura vatandaşa çıkıyor” ifadelerini kullandı.
2 oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayın 1. Oturumunda  Prof.Dr. Seyhan Erdoğdu, Siyaset Bilimci Dr.Ali Rıza Güngen ve Sosyal-İş Sendikası Uzmanı Onur Bakır,  2. Oturumunda ise SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Emekli Sen Genel Başkanı Veli Baysülen, Av. Gülşah Deniz Atalar, EYT Temsilcisi Serap Yalçın Hoşhör ve Emine Kılıç sunum yaptılar.