10.09.2022

CHP, Çiftçilere Ücretsiz Elektrik Projesi Kapsamında Kurulacak GES Alanını Belirlemek Üzere Şanlıurfa’da

-‘SON DOKUZ AYDA TARIMSAL SULAMAYA ÜÇ DEFA ZAM GELDİ’

-‘ŞANLIURFA’DA YÜZDE 90’A VARAN REKOLTE KAYIPLARI YAŞANDI’

-‘ŞANLIURFA’DA SULAMA BİRLİKLERİNİN BORCU 114 MİLYON LİRA’

-‘İLK 90 GÜNDE YÜZDE 50 İNDİRİM, BİRİNCİ YILDA TAMAMEN ÜCRETSİZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığındaki CHP heyeti, çiftçilere tarımsal sulamada ücretsiz elektrik verilmesi amacıyla kurulması planlanan güneş enerjisi santrali için Şanlıurfa’ya çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Şanlıurfa’da konu hakkında bir basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, şunları dile getirdi:

“Enerji olmadan üretim olmaz, çarklar dönmez, ilerleme sağlanamaz. Enerjiyi yönetemeyen ekonomiyi yönetemez. AK Parti iktidarı enerjiyi de ekonomiyi de ülkeyi de yönetemiyor. Bugün hangi çiftçimize sorsanız elektrik faturasından dert yanıyor. Çok değil kısa bir zaman sonra bu sorunların hepsini çözeceğiz.”

‘SON DOKUZ AYDA TARIMSAL SULAMAYA ÜÇ DEFA ZAM GELDİ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 9 ay önce Şanlıurfa’da çiftçilere ücretsiz elektrik vaadinde bulunduğunu anımsatan CHP’li Akın, “Tarımsal sulamada kullanılan elektriğe Genel Başkanımızın vaadinin ardından tam üç defa toplamda yüzde 143 oranında zam yapıldı. Başka bir deyişle tarımsal sulamada kullanılan elektriğin bir kilovatsaati 1 lirayken bugün 2 lira 43 kuruşa çıktı” diye konuştu. CHP’li Akın, şöyle devam etti:

“Biz 9 ay önce Genel Başkanımızın kamuoyuna duyurduğu vaadiyle birlikte çiftçilerimize ücretsiz elektrik için çalışmaya başlarken, AK Parti durmadan zam yaptı. 2021 yılında her 10 tarımsal sulama abonesinden 1’inin elektriği faturasını ödeyemediği için kesildi. Bu durum şüphesiz tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Saray iktidarı çiftçimize destek vermek yerine; gıda ürünlerini ithal Yalnızca 2021 yılında 11 milyar dolar tutarında gıda ithalatı yapıldı. AK Parti Türkiye’de tarımı bitirdi. Biz CHP iktidarında bu düzeni değiştireceğiz. Kendi çiftçimizi destekleyeceğiz.”

‘ŞANLIURFA’DA YÜZDE 90’A VARAN REKOLTE KAYIPLARI YAŞANDI’

Şanlıurfa’da da 2021 ve 2022 yılları arasında enerji sorunlarına bağlı rekolte kayıpları yaşandığına dikkat çeken CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“2021 yılında yaklaşık 1,1 milyon dekar alanda mercimek yetiştirildi. Yüzde 90 rekolte kaybı yaşandı. 3 milyon dekar alanda buğday yetiştiriciliği yapıldı. Rekolte kaybı yüzde 70 oldu. 1 milyon dekarda Arpa yetiştirildi. Rekolte kaybı yüzde 80 oldu. Şanlıurfa’da 9 adet sulama birliği var. Güncel borcu 114 milyon lira.”

‘İLK 90 GÜNDE YÜZDE 50 İNDİRİM, BİRİNCİ YILDA TAMAMEN ÜCRETSİZ’

Şanlıurfa’daki GES projesi için gerekli atıl arazi için çeşitli alternatifler bulunduğuna dikkat çeken CHP’li Akın, “GES projesi için iki alternatifimiz var. Birincisi açık kanallar üzerine paneller kurulup hem arazi tasarrufu sağlamak hem de buharlaşmayı engellemek. İkincisi atıl araziler değerlendirilerek bu arazilerde enerji üretimi sağlayıp yatırım maliyetini azaltmak” diye konuştu. CHP’li Akın, şöyle devam etti:

“Politikalarımızı oluşturduk, projelerimiz hazır. Şanlıurfa’dan açıklıyoruz. İktidarımızın ilk 90 gününde tarımsal sulamada kullanılan elektriğe Türkiye genelinde yüzde 50 indirim yapacağız. Bunu nasıl sağlayacağız peki? EÜAŞ’ın üretim kapasitesi artırılarak tarımsal sulama tarifesinde indirim yapacağız. İktidarımızın birinci yılında Şanlıurfa’dan başlamak üzere Türkiye genelinde kamu önceliğinde kurulacak 10 bin megavatsaat büyüklüğündeki güneş enerji santralleriyle tarımsal sulamada kullanılan elektrik tamamen ücretsiz yapacağız. 7,5 milyar dolar tutarındaki güneş enerjisi santralı yatırımı için yeşil tahvil ve sürdürülebilirlik tahvilini kullanacağız. Türkiye genelinde GES yatırımı yapmaya uygun tüm sahalar değerlendireceğiz. Tarım alanlarının yanına ve üstüne güneş panelleri kuracağız. Tüm kamu binalarını - hastane, üniversite, kamu binaları, okul, park gibi alanları kullanacağız. Kamunun barajlı hidroelektrik santrallerine hibrit güneş yatırımı yapacağız. Termik santral sahiplerine tesislerin yanına ya da uygun başka alanlara güneş yatırımı yapmalarını teşvik edeceğiz.”