24.11.2018

CHP BİLİM PLATFORMU, "AKP’NİN YOL AÇTIĞI BÜYÜK BEYİN GÖÇÜ" BAŞLIKLI POLİTİKA NOTU HAZIRLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel'in başkanlığındaki CHP Arge - Bilim, Yönetim Kültür Platformu tarafından "AKP'nin Yol Açtığı Büyük Beyin Göçü" başlıklı politika notu hazırlandı. Son yıllarda ülkenin iyi eğitim almış, nitelikli işgücünün yurtdışına çıkışındaki yükselişe dikkat çekilen raporda beyin göçüne neden olan hatalı politikalar tespit edilirken, beyin göçünün engellenmesi için somut çözüm önerileri ortaya konuldu. Beyin Göçünün temel nedeninin, AKP rejiminin otoriterliği ve baskıcılığı olduğunun altını çizildiği politika notu başta Milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri olmak üzere tüm CHP Örgütüne dağıtılarak parti söylemi olarak kullanılması sağlanacak.

Politika notundan bazı tespitler ve çözüm önerileri şöyle:
Yurt dışına giden yurttaşlarımızın sayısı bir yılda %63 artmıştır.
Yurt dışına göç eden her beş kişiden ikisi 20-34 yaş aralığındadır.
Yurt dışına göç eden kadınların oranı %37'den %42'ye çıkmıştır.
Yurt dışına göç edenler arasında eğitimliler ve kentliler geniş yer tutmaktadır.
Türkiye dünyada en çok milyoner kaybeden 3. ülke olmuştur.
2017 yılında 5 binden fazla milyoner, son 3 yılda ise 13 bin girişimci ve iş insanı Türkiye'yi terk etmiştir.
Yalnızca 20 OECD ülkesine göç etmiş yurttaşlarımız üzerinden ülkemizin kaybı 220 milyar $ üzerindedir. Bu kaynakla yüzyılın projesi diye sunulmaya çalışılan İstanbul Havalimanı'ndan yedi tane yapılabildiğinin altı çizilmelidir.
Temmuz 2018 itibarıyla KHK'larla kamudan ihraç edilen kişilerin sayısı 135 bini aşmıştır. İhraç edilenlerin 6 bin 81'i akademik personeldir. Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attıkları gerekçesiyle ihraç edilen akademisyen sayısı 404'tür. İhraçlar, kesilen burslar, her an işsiz kalma endişesi akademisyenlerin yurt dışına gitme eğilimini artırmıştır.

CHP Arge - Bilim, Yönetim Kültür Platformu tarafından hazırlanan "AKP'nin Yol Açtığı Büyük Beyin Göçü" başlıklı politika notunun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz...