25.02.2021

CHP BALKAN MASASI BAŞKANI ÖZTRAK: “CHP BALKAN MASASI’NIN AMACI KARDEŞLİĞİMİZİ PEKİŞTİRMEK, DAYANIŞMA VE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMAK”

CHP Balkan Masası Başkanı Öztrak, Balkan coğrafyasının özellikle Balkan Savaşları’ndan bu yana büyük acılar yaşadığını hatırlatarak, “CHP Balkan Masası olarak amacımız, Balkanlardaki tüm kardeşlerimizle dayanışma ve işbirliğini artırmaktır. Var olan kardeşliğimizi pekiştirmek, hem Türkiye’de hem de Balkanlarda mutluluğumuzu çoğaltmak ve paylaşmaktır. Buna ihtiyacımız var” diye konuştu.
CHP Balkan Masası’nın bir amacının da, Balkanlara dini cemaatler üzerinden yapılan çalışmaların, ahbap-çavuş ilişkileriyle yapılan görevlendirmelerin, ideolojik yaklaşımların, yapılan işlerde süreklilik sağlanamamasının soydaşlarla ilişkilerde yarattığı tahribatı önlemek olduğunu ifade eden Öztrak, “Balkan Masası çalışmalarında kaynakları israf etmeyecek; verimli, etkin ve sonuç odaklı işler yapacağız” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü, CHP Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak, bugün İzmir Bornova’da düzenlenen Balkan İşbirliği Toplantısı’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Sayın Grup Başkanvekilim, toplantımıza Kuzey Makedonya’dan katılan değerli temsilciler, Kuzay Makedonya Parlamentosunun değerli soydaş milletvekilleri, yine oradan toplantımıza katılan saygıdeğer kanaat önderleri, buradan toplantımıza katılan milletvekillerimiz, il başkanlarımız, il başkanvekillerimiz, Balkan Masası sorumlularımız, bugün buraya katılım ve katkılarıyla bizleri çok mutlu eden saygıdeğer Balkan Dernekleri başkanları, değerli basın mensupları hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bornova Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mustafa İduğ’a büyük gayretlerle düzenlediği sizleri bizlerle buluşturan bu toplantı için çok teşekkür ediyorum.
Yine sözlerime başlarken Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun selam ve sevgilerini de sizlere iletmek istiyorum. Aslında kendisi de internet ortamında bu toplantıya katılacaklardı ama bugün Aksaray’da yoğun bir programı var. O nedenle burada yapacağımız toplantıya başarı dileklerini ilettiler. İzmir’de Balkan camiası olarak önemli acılar da yaşadık. Buradan, birlikte kısa bir süre için çalışma imkanı bulduğum rahmetli Murat Taşer’e, Karşıyaka’nın önemli belediye başkanlarından Balkan camiasının en önemli isimlerinden, salgında kaybettiğimiz Sayın Kemal Baysak’a Allah’tan rahmet dileyerek sözlerime başlamak istiyorum. Ruhları şad olsun.
BALKAN MASASI’NIN AMACI KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİRMEK
CHP Balkan Massı olarak amacımız, Balkanlardaki tüm kardeşlerimizle dayanışma ve işbirliğini artırmaktır. Var olan kardeşliğimizi pekiştirmek, hem Türkiye’de hem de Balkanlarda mutluluğumuzu çoğaltmak ve paylaşmaktır. Buna ihtiyacımız var. Çünkü bu coğrafyada yakın tarihimizde büyük acılar yaşadık. Makedonya Türklerinin özelinde, tüm Balkanlarda sürgün ve katliamlar aslında Balkan Savaşları’yla başladı. Birinci Dünya Savaşı’nda ve İkinci Dünya Savaşı’nda bu acılar devam etti. Aslında belki de dünyanın görüp görebileceği en büyük soykırımlarını bu süreçte yaşadık ama bunları çok fazla konuşmadık. Daha dün gibi hatırlıyoruz, Bosna Hersek’te ki katliamları nasıl unutabiliriz? Çok büyük insani kayıplar verdik. İkinci Dünya Savaşında, Makedonya Türklüğünün varlığı tehlikeye girdiği zaman, içinde bulunduğu şartlara bakmaksızın mücadeleye atılan kardeşlerimizi de elbette unutamayız. Burada bu mücadelede yaşamını yitiren tüm bu kardeşlerimizi ve Yücel teşkilatının mensuplarını rahmetle anıyoruz.
KUZEY MAKEDONYA NÜFUS SAYIMINDA SOYDAŞLARIMIZIN KAYDA GEÇMESİ ÖNEMLİ
Elbette tarihten dersler çıkarmalıyız. Ama bugün yaşadığımız güncel sorunlarımız da var. Küresel bir salgın yaşıyoruz. Tam da böyle bir dönemde, Nisan ayında yapılacak olan Kuzey Makedonya nüfus sayımı var. Bu nüfus sayımında hem oradaki soydaşlarımızın hem de buradaki akrabalarının nüfus kayıtlarına tam olarak yansımasını çok önemli buluyoruz. Temsilde adalet ve pek çok diğer hakkın kullanılabilmesi için bunu önemsiyoruz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da soydaşlarımızın yanında olacağız, her türlü lojistik desteği vermeye çalışacağız. Bu arada buradan da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Makedonya ile vatandaşlık bağınız varsa, elektronik ortamda kayıt yaptırabilirsiniz. Ayrıca oradaki akrabalarınız aracılığı ile de kayıt yaptırabilirsiniz. Bu imkânları lütfen kullanalım, nüfus sayımında kaydolalım.
MAKEDONYA’YI KENDİ TARİF ETTİĞİ BİÇİMDE KABUL EDİYORUZ
Makedonya’da anadilde eğitim konusunda gösterilen çabayı takdirle karşıladığımızın altını çizmek isterim. Kamu kurumlarında anayasal hakları oranında temsil için gösterilen çabaları da önemsiyoruz. Makedonya, farklılıkların ahenk içinde yaşanabileceği en güzel yerlerden biridir. Biz Makedonya’yı kendini tarif ettiği biçimde kabul ediyoruz. Bizim herkesten beklentimiz günlük yaşamda adalet, temsilde adalettir. Soydaşlarımızın iktisadi, siyasi ve sosyal alanda hak ettiğini alması, en büyük temennimiz olacaktır.  
KOSOVA’DA SEÇİMLER OLGUNLUK İÇİNDE GEÇTİ
17 Şubat’ta kardeş Kosova Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 13. yılını kutladık. Kosova Cumhuriyeti’nin salgın sürecinde, 14 Şubat 2021’de gerçekleştirdiği genel seçimler olgunluk içinde geçti. Kosova Parlamentosu yeniden şekillendi. Seçimleri kazanan “Kendin Karar Al Hareketi” lideri Albin Kurti’yi tebrik ediyorum. Çok kıymetli soydaşlarımız da Parlamentoda yer alacaklar. Bu çerçevede milletvekili seçilen Fikrim Damka ve Fidan Brina Jilta’yı da özellikle tebrik etmek istiyorum.
BULGARİSTAN’DAKİ SOYDAŞLARIMIZDAN BÜTÜNLÜK İÇİNDE OLMALARINI BEKLİYORUZ
Bir başka seçim süreci de Bulgaristan’da yaşanıyor. Bulgaristan’da da halkın iradesinin sandığa dürüstçe yansımasını temenni ediyoruz. Doğdukları ve uzun süre yaşadıkları vatanlarından Anadolu’ya, kendi köklerinin olduğu topraklara gelen soydaşlarımızın, bu süreçte Bulgaristan’daki seçimlere katılacaklarına, az sayıda da olsa kurulan sandıklara gideceklerine eminiz. Belediyelerimiz hemşerilerinin oy kullanmalarını kolaylaştıracak her türlü önlemi alacaklardır. Biz tüm soydaşlarımızdan birlik ve beraberlik içinde hareket etmelerini ve yönetime talip olmaları için bir bütün içinde olmalarını bekliyoruz. Belki hükümet kuracak çoğunlukta olmayabilirler. Ama mutlaka hükümet belirleme noktasında olmalarını umut ediyoruz.
ORTAK FAALİYETLERİ ÖNEMSİYORUZ
Bornova’da böyle bir günde bir araya gelmemizin bir başka nedeni, Anadolu’nun hayat damarları olarak değerlendirdiğimiz muhacir ve mübadillerin kurduğu sivil toplum kuruluşlarını dinlemek, onların anlattıkları ile bir çalışma takvimi oluşturmaktır. Cumhuriyet Halk Partisi Balkan Masası kısa bir süre önce kuruldu. Bu süreçte parti örgütümüzün içinden Balkan Masası sorumlularını belirledik. Şimdi de STK’larla bir araya gelmekteyiz. Yine yerel yönetimler arası işbirliği ve kardeşliklerin geliştirilmesi için de gayret sarf ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kardeş belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının ortak faaliyetlerini önemsiyoruz. Kardeş belediyelerimizin bu konuda çok hevesli olduğunu da görüyoruz. Yine sivil toplum kuruluşlarımızın sabırsızlığına da şahit oluyoruz. Bu elbette bizleri çok mutlu ediyor.
BALKAN MASASI VERİMLİ, ETKİN VE SONUÇ ODAKLI ÇALIŞACAK
Balkan Masası, Balkanlara dini cemaatler üzerinden yapılan çalışmaların, ahbap-çavuş ilişkileriyle yapılan görevlendirmelerin, ideolojik yaklaşımların, yapılan işlerde süreklilik sağlanamamasının soydaşlarımızla ilişkilerimizde yarattığı tahribatı önlemek için de kurulmuştur. Balkan Masası çalışmalarında kaynakları israf etmeyecek; verimli, etkin ve sonuç odaklı işler yapacağız.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ BİZİM DÜSTURUMUZ
Balkanlardan gelen en büyük hemşerimiz, Cumhuriyetimizin ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu, ebedi genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün sınırlarımız dışında yaşayan soydaşlarımız için söylediği şu sözler bizim düsturumuz olacaktır:
“Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli… Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Tarih bağı kurmamız lazım, folklor bağı kurmamız lâzım… Bunları kim yapacak? Elbette biz!”
Biz CHP olarak bunları yapacağız, kararlıyız. Bu vizyon ve anlayış bizim yol göstericimiz olacak. Bunları nasıl yapacağız? Kardeş belediyeler kurarak, ülkemizdeki ve başka ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek, iletişimi ve işbirliğini çoğaltarak…
BALKANLAR’DAYIZ, ANADOLU’DAYIZ…
Bugün bu salonda Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla Ve Uşak illerinden temsilciler var. Belediye başkanlarımız var. Rumeli ve Balkan Dernekleri temsilcileri var. Örgüt temsilcilerimiz var. Bu arkadaşlarımızla yapacağımız toplantı ile ortak faaliyetlerle ilgili önemli kararlar alacağız, onların önerilerini değerlendireceğiz. Bu önerileri hayata geçirmek için elimizden geldiği kadar çalışacağız. Gerçekleştirdiğimiz her öneride de bu müjdeleri de sizlerle paylaşacağız. Bugün sadece bu salonda değiliz. Bugün İştip’teyiz, Radovişte’deyiz, Resne’deyiz, Kocacık’tayız, Üsküp’teyiz, Balkanlardayız. Yüzü aşkın Balkan Masası temsilcisi ile Anadolu’nun her yerindeyiz. Onlar bizleri çevrim içi izliyorlar. Atacağımız adımların, yapacağımız faaliyetlerin kararlarını bekliyorlar.
Toplantının ev sahibi Bornova Belediye Başkanımız Mustafa İduğ’a bir kez daha bu toplantıyı düzenlediği için yürekten teşekkür ederken, Makedonya’dan toplantımıza katılacak olan toplum önderlerine, bölge milletvekillerimize, il başkanlarımıza, Balkan Masası sorumlularımıza, gerçekten çok çalıştılar, en içten teşekkürü borç biliyorum. Sağ olun, var olun.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler