14.08.2024

Burhanettin Bulut, Sporda Yaşanan Çöküşün Nedenlerinin Belirlenmesi İçin Meclis Araştırması Açılmasını İstedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’ndan altın madalyasız dönen ülkemizin sporda yaşadığı büyük çöküşün nedenlerinin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Bulut, “Türkiye, 1984 Los Angeles Olimpiyatları’ndan 40 yıl sonra altın madalyasız döndü. Türkiye’nin sporda başarılı olabilmesi yeni bir yapılanmaya gitmesi, federasyonların yeniden özerkliğe kavuşturulması, sporun siyasetten ve liyakatsizlikten arınması elzemdir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Türkiye’nin, Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan Olimpiyat oyunlarında büyük bir hüsran yaşayarak 1984 Los Angeles Olimpiyatları’ndan 40 yıl sonra altın madalyasız döndüğünü belirterek, ülkemizin sporda yaşadığı büyük çöküşün nedenlerinin ve alınacak önlemlerin belirlenmesi, spordaki siyasallaşmanın başarısızlığa etkilerinin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

“SPOR SİYASETTEN ARINDIRILMALI”

Bulut, Olimpiyat oyunlarına 101 sporcuyla katılan, atıcılık, atletizm, badminton, bisiklet, boks, eskrim, güreş, halter, jimnastik, judo, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, tekvando, okçuluk, voleybol, yelken ve yüzme olmak üzere toplamda 18 branşta mücadele eden ülkemizin sadece 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 8 madalya alarak sıralamada 84 ülke arasında 64. olarak yer alabildiğine dikkat çekti.

Sporcularımızın, daha önceki olimpiyat oyunlarında başarılı olduğumuz ata sporumuz güreşte, halterde, boksta, tekvando, judoda altın madalyaya ulaşamadığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

“22 yıllık AKP iktidarları döneminde spor siyasallaşmış ‘bizden olsun’ anlayışıyla yapılan liyakatsiz atamalar, federasyon seçimlerinin demokratik olmaması, federasyonların özerkliğinin bitirilmesi, federasyon seçimlerine yapılan siyasi müdahaleler, siyasal anlayışın spora egemen kılınması büyük çöküşe zemin hazırlamıştır. Spor teşkilatında, federasyonların birçoğunda, antrenör ve teknik heyetlerde, yeterli bilgi, tecrübe sahibi olmayan kadroların varlığı, başarısızlığın önemli nedenleri arasındadır.

“SPOR BAKANI HESAP VERMELİ”

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’ndaki başarısızlığın diğer baş sorumlusu da Gençlik ve Spor Bakanlığı’dır. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın “Verilen imkânları doğru kullanamayan federasyonlar bunun hesabını verecek” diyerek topu federasyonlara atması kendi başarısızlığını örtme ve sorumluluktan kaçma telaşıdır. Devasa bütçeler harcanmasına rağmen alınan bu başarısız sonuçların hesabını önce Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak vermelidir.

“SPORCULARIMIZA DA HAKSIZLIK”

Olimpiyatlarda, 180 bin nüfuslu ada ülkesi Saint Lucia bile 34. sırada yer alırken genç ve dinamik nüfusuyla ve barındırdığı potansiyelle ülkemiz bu kötü sonucu hak etmemektedir. 85 milyonluk ülkemizde genç nüfus fazla olmasına rağmen spordaki siyasallaşma, olimpiyat oyunlarında ülkemizi canla başla, başarıyla temsil eden, ay yıldızı gururla göğsünde taşıyan sporcularımıza, işinin ehli teknik kadrolarımıza da yapılan büyük bir haksızlıktır.

“FEDERASYONLAR ÖZERK OLMALI”

22 yıllık AKP iktidarında ülkemiz olimpiyatlarda sadece 8 altın madalya alabilmiştir. Türkiye’nin sporda başarılı olabilmesi yeni bir yapılanmaya gitmesi, sporun siyasetten ve liyakatsizlikten arınması elzemdir. 2013 yılında hayata geçirilen Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri verimli hale getirilmeli, federasyonlar özerkliğe kavuşturulmalı, okullarda spor eğitimine yeniden eğilmeli, olimpiyat ve spor bilinci aşılanmalıdır.”