02.12.2022
02.12.2022
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun komisyonda yaptığı sunumda Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının bankaya maliyetini açıklamamasına tepki göstererek toplantıyı terk etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, "Bir milyon kişiye 85 milyon kişinin ödediği paranın hesabını sormak, milletin vekilleri olarak bizim görevimizdir. Bunu sormak istedik. Maalesef bu konuda hiçbir bilgi verilmediği gibi, bunun yasak olduğunu, veremeyeceklerini söylediler. Biz, muhalefet partisi olarak, Meclis'i çalıştırmak, milletin itibarını birinci partiden daha fazla korumak zorunda değiliz. Öncelikle onların görevidir. Ancak görevlerini yapamadılar, özellikle Cumhur İttifakı'na mensup partiler bu konuda hassasiyet gösteremediler. Milleti devlet karşısında maalesef boynu eğik bıraktılar. Buna çok üzüldük. Komisyonda bunları hatırlatarak komisyonu terk ettik" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 yılı bütçesi görüşülürken muhalefet milletvekillerinin talebi üzerine Merkez Bankası’nın komisyonda KKM ile ilgili sunum yapması kararlaştırılmıştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu karar uyarınca bugün komisyona KKM ve Merkez Bankası’nın çalışmaları hakkında sunum yaptı.
Ancak Kavcıoğlu, KKM'nin Merkez Bankası’na maliyetine ilişkin bilgi vermedi. CHP, HDP ve İYİ Parti grupları, bu duruma tepki göstererek komisyonu terk etti.
"KOMİSYONU O GÜN TERK ETMİŞTİK"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, yaptığı açıklamada, KKM'nin süresinin bir yıl daha uzatılmasını da içeren torba kanun görüşmelerinde de KKM'nin maliyeti hakkında Merkez Bankası yetkisinin yine bilgi vermediğini anımsatarak şunları söyledi:
"Geçenlerde bir torba kanunda KKM ile ilgili bir uzatma söz konusu olduğunda, -normal olarak TBMM üyeleri tabii ki hem konu hem de kurumla ilgili bilgi talep ederler, masaya yatırırlar- biz hem Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan KKM ile ilgili bilgi istedik. Hazine ve Maliye Bakanlığı ayrıntılı bilgiler vermişti. O gün Merkez Bankası yoktu. Torba kanunun en son maddesi olarak görüşmeyi erteledik. Daha sonra Merkez Bankası temsilcisi geldiğinde, ‘1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu'na göre bilgi veremeyiz’ demişti. Bu, tam tersine, 1211 Sayılı Kanunu'na göre Plan ve Bütçe Komisyonu'na, TBMM'ye çok daha ayrıntılı bilgi vermesi gereken bir kurum, Merkez Bankası. Bu konudaki hassasiyetimizi, millet egemenliğini, Meclis'in itibarını korumak, hatırlatmak amacıyla biz, Plan ve Bütçe Komisyonu'nu, son maddeydi zaten, o gün terk etmiştik."
"85 MİLYON KİŞİNİN ÖDEDİĞİ PARANIN HESABINI SORMAK, MİLLETİN VEKİLLERİ OLARAK BİZİM GÖREVİMİZDİR"
TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında Merkez Bankası'nın 2 Aralık'ta Meclis'e gelip bilgi vereceğini söylediğini ifade eden Kuşoğlu, "Zaten 6 ayda bir Merkez Bankası'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'na bilgi vermesi gerekiyor. Bu yıl içerisinde hiçbir şekilde bilgi vermemişlerdi. Sayın Şentop'un söylediği şekilde bugün bilgi vermeye geldiler, ancak hiçbir şekilde bilgi vermediler yine. Bilgilendirme yapılmayınca üzüldük. Gerekçe olarak da 57'nci maddeye göre… Yıllıktır mali tablolar, yıllık olarak hesaplanır, dönem sonunda kâr-zarar ortaya çıkar. Bütün şirketler için Vergi Usul Kanunu'na, Ticaret Kanunu'na göre, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre yıllıktır. Bunun içerisinde kâr-zarar her zaman hesaplanabilir. Merkez Bankası için de gün gün kâr-zarar hesabı yapılabilir. Öyle bir gerekçe olmaması gerekir. Bir milyon kişiye 85 milyon kişinin ödediği paranın hesabını sormak, milletin vekilleri olarak bizim görevimizdir. Bunu sormak istedik. Maalesef bu konuda hiçbir bilgi verilmediği gibi, bunun yasak olduğunu, veremeyeceklerini söylediler" diye konuştu.
"MİLLETİ DEVLET KARŞISINDA MAALESEF BOYNU EĞİK BIRAKTILAR"
AKP ve MHP milletvekillerinin bu durumu eleştirmemesine tepki gösteren Kuşoğlu, "Biz, muhalefet partisi olarak, Meclis'i çalıştırmak, milletin itibarını birinci partiden daha fazla korumak zorunda değiliz. Öncelikle onların görevidir. Ancak görevlerini yapamadılar, özellikle Cumhur İttifakı'na mensup partiler bu konuda hassasiyet gösteremediler. Milleti devlet karşısında maalesef boynu eğik bıraktılar. Buna çok üzüldük. Komisyonda bunları hatırlatarak komisyonu terk ettik. Başka da soru sormadık. Çünkü şu anda milletin en fazla merak ettiği konu buydu" dedi.
"KOMİSYONU PROTESTO ETTİK"
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KKM'nin Hazine’ye maliyetine ilişkin bilgi verdiğini anımsatan Kuşoğlu, şöyle konuştu:
"Hazine ve Maliye Bakanı’nın en son açıkladığı 94 milyar TL'lik bir, bütçeden KKM’ye ödeme yapıldığıydı. Alınmayan vergiler, hepsini bir araya getirdiğimizde 150 milyar TL'yi geçen bir meblağ var. Merkez Bankası'nın sorumlu olduğu KKM ile ilgili olarak da benzeri bir durumun oluşması lazım. Yani en az 300, belki 400 milyar TL'lik bir meblağdan bahsediyoruz. Milletin hesabından, devletin bütçesinden 1 milyon kişiye aktarılmış. Bunun hesabını sormaya çalışıyoruz millet adına. Bu konuda cevap verilmemesi bizleri gerçekten üzmüştür. Cumhur İttifakı'na mensup partilerin bu konuda hiç hassasiyetlerinin olmaması; yurtseverliklerini, vatanseverliklerini, milliyetçiliklerini göremememiz bizi daha da üzmüştür. Maalesef bu iki hususu dikkate alarak biz de komisyon çalışmalarını devam ettirmedik. Komisyonu protesto ettik."
21.12.2024
21.12.2024
20.12.2024
20.12.2024