22.02.2023

Bedri Serter: “Esnafı Bir De Enkazın Altında Bırakmayın, Uzun Vadeli Destek Verin”

CHP İzmir Milletvekili ve Ekonomi Masası Üyesi Bedri Serter, Hükümete 10 ili etkileyen ve 42 binden fazla insanın ölümüne neden olan depremler sonrasında depremzede esnafa sahip çıkma çağrısı yaptı. Serter, “Esnafa uzun vadeli destek verin. Kovid sürecinde arkasında durmadığınız esnafı bir de enkazın altında bırakmayın” dedi.

İzmir Milletvekili ve Ekonomi Masası Üyesi Bedri Serter, depremzede esnaflara dair yaptığı açıklamada, “Yıkıcı 6 Şubat depremleri sonrası enkazda insanlarımız kaldı, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu bir felaket. Bu deprem felaketinden en çok etkilenen kesimlerden biri de esnaflarımız ve sanayicilerimiz olmuştur. Gezip gördüğüm deprem bölgelerindeki illerde hiçbir esnafın dükkanını açacak durumda olmadığını tespit ettim. İlk 72 saat içinde, çoğu esnafın dükkanı yağmalanmış durumdaydı, zaten deprem sonrası enkaz haline gelmiş olan işyerleri moloz yığınına dönmüş durumdaydı. Esnaflarımızın dişiyle tırnağıyla yıllar boyunca çalışarak ortaya çıkardığı emek ve sermayeleri toprak altında kalmıştı. Deprem bölgelerinden şu anda dahi başka şehirlere inanılmaz bir göç olduğu için esnaflar ne dükkanlarını açabilecek durumdalar ne de açılacak dükkanlardan insanların alışveriş yapma durumu söz konusu. Esnafın zararı çok büyük” dedi.

“Çadıra muhtaç ettiler”

Bölgede depremi yaşayan vatandaşların, ilk günden beri barınma, tuvalet,su, elektrik ve ısınma problemlerinin çözülmesini beklerken gelecek olan yardımlarla kendi karınlarını doyurabilmenin peşinde olduğuna dikkat çeken Serter, şunları söyledi: “Bölgede durum buyken, tabii ki Cumhuriyet Halk Partisi olarak, acil bir ekip kurduk. Yıkım olan kent ve ilçelerde esnaf ve sanayicilerin depremde kaybettikleri işyerlerine dair tek tek tespitlere başlamış durumdayız. İnsanlarımızın tamamen yardımlarla ayakta kalmaya çalıştığı bir ortamda, esnaflarımızın uzun vadede toparlanmasının çok zor olduğunu ben de o kentlerde bizzat gözlemledim. Deprem sonrası oluşan zararlarının telafi edilmesi noktasında hükümetten desteğe ihtiyaçları olduğu çok açıktır. Devletimizin, işte tam da bu zamanda esnafına olan borcunu acilen ödemesi gerekmekteyken, hükümet, öyle bir zafiyet içindedir ki, kovid döneminde, insanlarına bir maske tedarik edemediği bir dönem yaşattıktan sonra şimdi de insanları bir kefene ve barınacak bir çadıra muhtaç duruma düşürmüştür.”

 “Depremzede esnaflarımızı ayağa kaldırın”

 İzmir Milletvekili ve Ekonomi Masası üyesi Bedri Serter, bölgedeki yıkıma birebir şahit olduğunu da hatırlatarak yıkımın ve kayıpların ne kadar büyük olduğunu gördüğünü de söyledi. Serter, “Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler de bu süreçte vatandaşlarımıza yoğun destek ve katkı sağladılar. Hepsine de ayrıca teşekkür ediyorum. Bölgede depremden etkilenen herkesin hayata dönmesinin, yaşama tutunmasının en önemli yollarından biri de esnafların dükkanlarını yeniden açmasının sağlanmasıdır. Bu nedenle “Esnafları ayağa kaldırma” planlarının vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi ve özellikle küçük esnafa nefes olacak adımların atılması büyük önem taşımaktadır” dedi.

Serter’den depremzede esnafın ayağa kalkması için öneriler:

“Esnafın borçları silinmeli, kira desteği verilmeli”

1-Devletin, acilen, bölgede alım yaptığı esnaf ve sanayicilere olan borcunu ödemesi gerekmektedir.

2-Esnafın ve sanayicinin, 2022 ve 2023 yıllarına ait devlete olan tüm borçları silinmelidir.

3- Esnaf, sanatkar ve sanayicilerin kısa bir dönemde hayata geçirmelerinin zor olduğu işleri ve işyerleri içini 25 yıldır halkın ödediği deprem vergilerinden acilen kaynak ayrılmalıdır.

4- Esnafın yanında çalıştırdığı ve vefat etmeyen çalışanlarının sigorta borçları ve kendisine ait Bağ-kur borçları tamamen silinmelidir.

5- 2023 yılında ödenmesi gereken Bağ-kur prim ödemelerinin ödenmiş gibi görünmesi şarttır.

6- Esnaflara devlet tarafından kira desteği verilmeye başlanmalı, bölge esnaf stopaj vergisinden muaf tutulmalıdır.

7- Yaşanan felaket durumunda, hiç söylenmemesi bile gerekirken söyleyelim, sigorta primleri eksik olan depremzede esnaf ve sanatkârlarımızın sağlık hizmetlerine erişimleri ve ilaç almaları konusundaki tüm engeller kaldırılmalıdır.

8- Depremin etkilediği 10 ilde yaşayan EYT’li esnaflarımızın Bağ-kur ihya işlemleri için yapılandırma ve borç ödeme süreçleri daha uzun bir vadeye yayılmalıdır.