20.07.2022

Ali Öztunç: “Bakan Kurum Salda’dan Ders Çıkarmamış”

Resmi Gazete’de yayımlanan doğal sit alanların korunmasına yönelik ilke kararlarını değerlendiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç: “Tüm ilkeleri doğal alanları, ormanları, tabiatı tüketme üzerine kurulu. Belli ki Bakan Murat Kurum Salda’dan ders çıkarmamış ve daha büyük tahribatların önünü açacak kararlara imza atmış” dedi.

Koruma ve kollama değil, kullanma ve tüketme görevi yürütüyorlar

AKP’nin doğa koruma politikaları eleştiren Öztunç, “Doğal alanların varlığını koruyabilmek için bu alanları insan etkileşiminden uzak tutmamız gerekiyor. Koruma ve kollaması gereken yerleri, kullan-tüket mantalitesiyle yönetiyor. Salda bunun en kötü örneği. Ama Bakan Kurum, ders almıyor. Bu alanları daha da insan etkileşimine açıyor. Ayakla basılması dahi sakıncalı Salda'ya iş makinelerini sokan kişi. 3. derece sit alanında madenciliğe izin veriyor, 2. derece sit alanlarında enerji tesislerine izin veriyor. Millet bahçeleri bitti, şimdi de "Orman Parkları" projesini çıkardılar. Doğal sit alanlarını, orman parkı yapıyoruz diye mahvedecek” dedi.

Orman parkları ile sit alanları yapılaşacak

İlke kararlarında Cumhurbaşkanının bahsettiği “orman parkları” inşasına da yer verildiğini aktaran CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç:“28 Mayıs’ta da “orman parkları” için yönetmelik yayımlanmıştı. Bu yönetmelik ile orman alanları içerisinde turizm adı altında yapılaşmaya gidilecek. Yönetmelik ile ormanda konaklama amaçlı bodrum da dahil 3,5 katlık tesisler, yapılar yapılabilecek. Yurttaşlar söz konusu orman parklarından ücret karşılığında faydalanacak” dedi.

Bu alanlar sahipsiz değil, hepimizin

Bu ülke, bu tabiat hepimizin; bir kişinin ve etrafındaki zenginlerin değil diyen Öztunç “Doğal, tarihi, kültürel alanları, ormanları, kamuya ait taşınmazları halkın tepkilerine, yargı kararlarına rağmen birilerine tahsis ediyorlar, satıyorlar. AKP belli ki, bu toprakları sahipsiz sanıyor. Bu coğrafyanın, tarihin, mirasın sahipsiz olmadığını ilk seçimde AKP’ye göstereceğiz” değerlendirmesi yaptı.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler