28.05.2024

Ali Mahir Başarır: “Ulaştırma Bakanı Ayıbını Açıklarken Daha Büyük Ayıp Yaptığını İtiraf Etti”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rönesans Holding’e ait özel jet ile gerçekleştirdiği Almanya gezisine iliştin eleştirilere beş gün sonra yanıt verdi. Bu şirketin bakanlığa büyük iş yaptığını, karşılığında sözleşmede bir madde olduğunu söyleyen Uraloğlu, o maddede ulaştırmayla ilgili yurt içi ve yurt dışındaki eğitim, sempozyum ile ilgili masrafların bedelsiz olarak şirket tarafından karşılandığını belirterek “Burada ne bir uçak kiralaması var, ne devletin ilave bir ücret ödemesi var” dedi.

Bakan Uraloğlu’nun Almanya’ya özel jetle gittiğini ortaya çıkaran CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır eleştirilere günler sonra gelen bu açıklama üzerine öncekinden daha sert bir eleştiri yöneltti ve “Bir ayıbını açıklamak için çok daha büyük bir ayıp yaptığını itiraf etti” dedi.

SAYIŞTAY’I HİÇE SAYIYORSUNUZ

İhale karşılığında sözleşme metnine eklenen maddenin yanlışlığına değinen Başarır, 2019 ve 2020 Sayıştay Raporu’na dikkat çekerek şunları söyledi: “Bırakın uçağı, taşıtlar için bile böyle bir madde koyamayacağınızı, böyle bir madde koyarsanız suç işleyeceğinizi Sayıştay açıkça söylemiş. Yurt içi ve yurt dışı faaliyetler kapsamında her türlü ulaşımın ihale yapılan şirket tarafından karşılanması etik değil, demiş. Siz özel uçak sevdanız için bir madde ekliyorsunuz ve Sayıştay’ı hiçe sayıyorsunuz. Ayrıca daha on gün önce yayımlanan Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nde, tıpkı 2021’deki genelgede olduğu gibi, ihale sözleşmelerine sözleşmenin konusuyla ilgisi olmayan hususların ilave edilmesi yasak. Yani kendi koydukları yasağa daha baştan kendileri uymuyor.”

MİLLİLERE TARİFELİ, KENDİLERİNE ÖZEL

Bakanın 22 Mayıs’ta çıktığı Almanya gezisine, bir gün önce Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla gidebileceğini de söyleyen Başarır, Milletler Ligi maçları için ABD’ye giden A Milli Kadın Voleybol Takımı’nı hatırlatarak “Bakan kendisi özel uçakla gidiyor, voleybolcularımızı 13 saat tarifeli uçakta uçuruyorlar” dedi. Başarır, şöyle devam etti: “Ekonomi sınıfında sıkışık halde yolculuk yapan kadın voleybolcularımızın dönüşlerinin tarifeli uçağın ‘business’ tarafından organize edilmeye çalışacağını söylemiş. Görüyoruz ki durum anlaşılamadı. Burada mesele, ekonomi, business meselesi değil. Konu kadın milli voleybol takımı olunca tarifeli uçağı hak görenlerin, kendilerine hep özel uçak ayarlamalarıdır.”