16.05.2024

Ali Mahir Başarır: ‘Defalarca Söyledik: Yargıdan Elinizi Çekin’

‘CUMHURBAŞKANI TASARRUFA UYACAK MI?’

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan Muhsin Şentürk’ün Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı olduğunu anımsattı. CHP’li Başarır, şunları dile getirdi:

“Skandal buradan başlıyor; belki de Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar yargıdaki en büyük sıkıntı ve skandallarından birisini yaratan yüksek hakim. Peki, seçilmeli miydi? 5 aday gösterildi, geçen dönem de, bu dönemde en yüksek oyu alan üye atanmadı. Şimdi bu şekilde neye varabiliriz? Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan, Anayasa'yı ayaklar altına alan bir hakimi bir anlamda siyasal pazarlıklar ve görüşmeler sonucu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atıyoruz. Utanç verici... Defalarca kürsüden, basın toplantılarında, Meclis'te, mitinglerde söyledik: Yargıdan elinizi çekin.”

‘CUMHURBAŞKANI TASARRUF TEDBİRLERİNE UYACAK MI?’

Kamuda tasarruf konusunda yayınlanan genelgeye de değinen CHP’li Başarır; “Tasarruf çok önemli. Biz de belediyelerimizle tasarruf tedbirlerine elimizden geldiği kadar uyalım. Araçların çoğu satışa çıktı, görüyorsunuz araç kiralamaları sayısı minimum seviyeye düştü. Artık müdürler, başkan yardımcıları, lüks araçlar ya da normal araçlarla işinden evine, evinden işine gitmeyecek” diye konuştu. CHP’li Başarır, şunları ifade etti:

“Ama ben merak ediyorum, Cumhurbaşkanı sarayında bu tasarruf tedbirlerine uyacak mı? Dün Meclis'e geldi, şöyle bir arabaların değerine baktım, 1 milyar civarında. Ocak-Nisan döneminde Cumhurbaşkanı tarafından yapılan harcama 3 milyar 825 milyon lira olmuş, harcama limitini beyefendi aşmış ve bakıyorum ki Nisan ayında günde 3117 asgari ücretli çalışanının maaşını tüketmiş, 5300 emekli maaşını tüketmiş. Neden bu tasarruf saraya uğramıyor, sormak isterim... Dün daha Meclis'te Diyanet İşleri -devlet ne dedi, lüks otellerle toplantı yok- ama İslam alimlerini bir otele toplayıp yaklaşık 7 milyon otel ücreti ödendi. Bence Cumhurbaşkanı örnek olarak araç sayısını, uçak sayısını, giderlerini kısmalı.”

‘10 BİN LİRA ÜCRET ALAN MİLYONLAR VAR’

Bütçenin günden güne açık vermeye devam ettiğini kaydeden CHP’li Başarır, yıl sonunda beklenen bütçe açığının 2 katı kadar açık olabileceğine işaret etti. CHP’li Başarır, şunları ifade etti:

“Paranın değeri günden güne düşüyor, döviz yükseliyor ve giderlerin önüne geçemiyoruz. Seçimde en çok neyi konuştuk? Emekli maaşlarını konuştuk, asgari ücretleri konuştuk... 200 milyar tasarruf sağlanacak ise bugün Meclis'te konu bu olmalıydı. Dün de, bugün de, salı da bu konuların hiç bir tanesi konuşulmadı. Ekonomide bütçe açığı vermeye devam ediyoruz, faiz ödemeye devam ediyoruz ama emekliye, asgari ücretliye, memura maalesef ki zam yapmıyoruz, hâlâ 10 bin lira emekli maaşı alan milyonlar var. Utanç duyuyoruz.”

‘BÜTÜN BAĞLANTILARI MECLİS ARAŞTIRSIN’

CHP’li Başarır; Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında yaşanan gelişmelere de değinerek, şunları dile getirdi:

“Bugün 4 emniyet görevlisi daha gözaltına alındı. Geçen sene bu konuyu gündeme getirdik, aslında sizlerle de paylaştık. Görüyoruz ki Devlet Bahçeli ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan birbirine karşı şifreli konuşmalara devam ediyor. Çıkıp açık açık konuşun: Sorun nedir? Devleti iki parti ve bazı tarikatlar bölüşmeye çalıştığı için bir güç savaşı yaşanıyor. Yargıtay seçimlerinde de bunu gördük, Emniyet'te de bunu görüyoruz. Ve Devlet Bahçeli diyor ki: ‘Dört tane emniyet görevlisi alarak mı sorunu çözeceğiz?’ Tam da biz de bunu söylüyoruz. Gel bir komisyon kuralım. Susurluk'ta tesadüf bir kaza oldu, komisyonlar kuruldu, bakanlar yargılandı. Ayhan Bora Kaplan olayı bile devletin ne hale geldiğini gösteriyor. Süleyman Soylu ile ilişkilerini, Emniyet ile olan ilişkilerini, Sinan Ateş cinayetindeki bağlantıları gelin ortaya koyalım, bunu Meclis araştırsın. Hiç kavga etmeyin... “Kukla”, “kukla yardımcısı” ya da birbirinize gizli mesajlar, semboller yollamayın. O yüzden bunun çözüm yeri Meclis'tir, komisyondur. Aynı Susurluk'ta olduğu gibi kirlenmiş bu yapıyı sorgulayacaksak, ortaya çıkaracaksak, devleti bu pislik yapılardan kurtaracaksak bir komisyon kurulsun, tüm partilerden üyeler gelsin; görelim bakalım, her şey ortaya çıksın.”

‘NEPOTİZMİN SEMBOLÜ ERDOĞAN’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediyelere akraba atamaları konusunda yaptığı açıklamaların anımsatılması üzerine CHP’li Başarır, şunları ifade etti:

“Nepotizmin dünyada sembolü kim deseniz, Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Cumhurbaşkanı derim. Damadını Maliye'nin, hazinenin başına getiren birisi nepotizm kelimesini ağzına alıyorsa gülmemiz gerekiyor. Bence ona vereceğimiz tek cevap bu. Sen bu ülkeye damadını bakan yapmış, parayı ona teslim etmiş ve maalesef ki bugünkü emekli, işçi bu durumdaysa onun sebebi de senin attığın o imzadır diyorum. Biz bu konuda gerekli mücadeleyi veriyoruz, gerekli uyarıları yapıyoruz. Tek tük böyle bir durum olsa da Sayın Genel Başkanımız müdahale ediyor. Biz bu ülkedeki milyonlarca pırıl pırıl gence güveniyoruz. Zaten belediye başkanlarımız da çok genç arkadaşlarımız; onlara yönetimi, bu görevleri teslim ediyoruz.”