16.11.2022

Ahmet Akın: 'Madende Sigorta Yapılmadan İşçiler Çalıştırıldı’

-"MADENDE SİGORTASIZ ÇALIŞMA YAPILMASI YASAK"

-"AMASRA’DA MADENCİLER BİLE BİLE ÖLÜME GÖNDERİLDİ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yasal zorunluluk olmasına karşın Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Amasra işletmesinde faciadan önce sigorta yapılmadığı iddiasını gündeme getirdi. CHP’li Akın, “Amasra’da sigorta yapılmadığı için madenin çalışmaması gerekirken; siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediliyor ve bu verilen sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor. Facianın ardından sigorta yetkilileri acilen çağrılıyor ve bu olay sumen altı ediliyor. Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir demektir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerinde Amasra faciasıyla ilgili çok önemli bir iddiayı gündeme getirdi. CHP’li Akın, AK Parti’nin Türkiye’yi iş cinayetleriyle tüm dünyaya zirveye taşıdığını ifade etti.

CHP’li Akın; Amasra’da 42 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden bir ay geçtiğini anımsattı. Havalandırmadan kaynaklanan ihmaller zinciri nedeniyle ailelerin babasız ve evlatsız kaldığını söyleyen CHP’li Akın, başka bir ülke olsa istifaların yaşanacağını kaydetti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Soma faciasından sonra tüm madenlerin özel sigorta kapsamına alınması zorunla hale getirildi. İster kamu ister özel olsun Türkiye’de hiçbir madene sigorta yapılmadan çalışmasına izin verilmiyor. Facianın yaşandığı Amasra’da da Ağustos ayının sonu, Eylül ayının başı gibi özel sigorta için 3 kişilik bir heyet madene iniyor. Bu heyette deneyimli bir maden mühendisi; A sınıfı iş güvenliği uzmanı ve sigorta eksperibulunuyor. Heyet madende önemli eksiklikler olduğunu tespit ederek; daha fazla inmeden hemen çıkıyorlar. Tahkimatta ciddi sorunlar olduğu ve madende bu sorunların 40-45 gün içinde bitirilmesini talep ediyorlar. Madende sorun tespit edildiği için de sigorta yapılmıyor.”

Mevzuata göre sigorta yapılmayan madende çalışma yapılmasının yasak olduğunu kaydeden CHP’li Akın, ancak Amasra’da mevzuatın önemsenmediğini ifade etti. CHP’li Akın, şunları kaydetti:

“Amasra’da sigorta yapılmadığı için madenin çalışmaması gerekirken; siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediliyor ve bu verilen sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor. Facianın ardından sigorta yetkilileri acilen çağrılıyor ve bu olay sumen altı ediliyor. Sayın Bakan bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir demektir. Bakın bize gelen bilgiler; Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun diğer madenlerinde de benzer sorunlar olduğu yönünde. Diğer dört madende de facia yaşanabilir. Buradan uyarıyoruz; sizin için insan hayatı önemli olmayabilir ama bizim önceliğimiz önce insan.”

‘SAYIN BAKAN BOTAŞ’IN ZARARINI SİZ Mİ KARŞILIYORSUNUZ?’

CHP’li Akın, hem AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem de iktidar sözcülerinin sözde yüzde 75 destek yapmakla övündüğünü dile getirdi. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Allah aşkına, ‘Biz karşılıyoruz’ derken; bu parayı cebinizden mi veriyorsunuz? BOTAŞ’ın görev zararını AK Parti mi karşılıyor? Yoksa Sayın Bakan siz kendi maaşınız ile mi BOTAŞ’ın zararını kapatıyorsunuz da biz mi bilmiyorsunuz? Allah aşkına sizin yanlış politikalarınız hem kurumlarımızı hem de vatandaşı batırıyor.”

‘ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA ASGARİ TÜKETİM 2 BİN LİRA OLDU’

CHP’li Akın, enerji faturalarını artık ne asgari ücretlilerin ne de düşük gelirli vatandaşların karşılayabildiğini dile getirdi. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Geçen sene 200 lira olan asgari elektrik tüketimi bugün 450 liraya; geçen sene 550 lira olan ısınma amaçlı asgari doğalgaz tüketimi ise bin 550 lira oldu. Yani vatandaşlarımızı sadece iki enerji faturası için asgari olarak ayda 2 bin lira vermek zorunda bıraktınız. Asgari ücretle geçinen bir aile kazancının neredeyse yarısını bu iki faturaya ayırıyor. Bunun daha kirası var. Suyu var. Yolu var. Okul masrafı ve mutfak masrafı var. Gelin de siz çıkın bu gelirle bu giderin altından.”

‘BU GİDİŞLE VERİ GİZLEMEDE TÜİK’İ BİLE GERİDE BIRAKIRSINIZ’

CHP’li Akın, 2021 yılında elektrik abonelerine toplam 3 milyon 449 bin kesinti uygulandığını, ancak bu sayının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 425 bin olarak açıklandığına işaret etti. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Türkiye’de yaşanan enerji yoksulluğunun geldiği boyutu gizlemeye çalışıyorsunuz. Neden gizlemeye çalışıyorsunuz? Bu gerçeklik ortadayken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı neden son dönemde kesinti sayısını gizlemek için ilginç bir çaba içerisine girdi? Bakanlığın son dönemde verdiği yanıtlar incelendiğinde yapılmak istenen veri cambazlığı da ortaya çıkıyor. Siz artık belli bir dönemde elektrik ve doğalgazda uygulanan kesinti sayıları yerine; belli bir dönem boyunca elektrik ve doğalgazı kesik olan abone sayılarını açıklamaya başladınız. Tebrik ediyoruz; bu gidişle, bu veri saklamayla TÜİK’i bile geride bırakırsınız. Bu, çok açık bir veri cambazlığı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir girişimdir.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler