03.02.2023

Ahmet Akın: 'Garantiler Artık Yılda Dört Kez Mi Güncellenerek Ödeniyor?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın soru önergesi üzerine “tek kuruş bile ödenmediği” belirtilen gelir garantili projelere ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu; garanti ödemelerinin döviz kuru üzerinden yapılan hesaplamalar ile Türk Lirası olarak uygulandığını açıkladı. Bakan Karaismailoğlu'nun yanıtında bazı projelerde garanti tutarlarının yılda iki kez yerine artık dört kez belirlendiği yönündeki iddialara ise sessiz kalması dikkat çekti. CHP’li Akın, “Sözde tek kuruş ödenmediği söyleyen iktidar garanti ödemelerinin döviz kuru üzerinden ödendiğini itiraf etti. Garanti ödemelerinin artık yılda 2 yerine 4 defa güncellenerek yapıldığına dair bilgiler duyuyoruz. Bu doğruysa kamu çalışanlarının maaşlarını yılda 2 defa enflasyona göre belirleyen iktidar; ballı kaymaklı garanti ödemelerini yılda 4 defa güncelleyerek mi yapmaya başladı? Bakanlığın sessiz kalması çok manidar” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidar sözcülerinin yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılan projelere tek kuruş ödenmediği yönünde açıklamalar yapılmasına karşın; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise garanti ödemelerinin hangi yöntemle yapıldığını yanıtladı.

CHP’li Akın; Türkiye genelinde gelir garantili projelerin garanti tutarlarının ödemeleriyle ilgili kamuoyunda zaman zaman gündeme gelen tartışmalar üzerine verdiği soru önergesinde “YİD projelerinde gelir garanti tutarlarının hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Bazı YİD projelerinde gelir garanti tutarlarının yılda artık dört defa belirlendiği iddiaları doğru mudur? Garanti tutarlarının döviz kuru yerine Türk Lirası üzerinden belirlenmesi için herhangi bir çalışma yapılıyor mu?” sorularını yöneltmişti.

‘DÖVİZ KURU ÜZERİNDEN YAPILAN HESAPLAMAYLA ÖDENİYOR’

Bakan Karaismailoğlu; YİD modeliyle yapılan otoyol ve köprülere verilen garantilerin nasıl ödendiği konusunda; “Geçiş ücretleri ile garanti ödemeleri; uygulama sözleşmesinde yer alan hükümler çerçevesinde, döviz kuru üzerinden yapılan hesaplamalar ile Türk Lirası olarak uygulanmaktadır” diye yanıtladı. Bakan Karaismailoğlu’nun yanıtına göre tek kuruş ödenmediği belirtilen YİD modeliyle yapılan projelerdeki garantiler için döviz kuru üzerinden yapılan hesaplamaya göre ödeme yapıldığı belirtildi.

‘HANİ TEK KURUŞ BİLE GARANTİ ÖDEMESİ YAPILMIYORDU?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidar sözcülerinin tek kuruş ödenmediğini iddia ettiği YİD modeliyle yapılan otoyol ve köprülerin kamu bütçesinde yıllardır adeta kara deliğe dönüştüğüne işaret etti. CHP’li Akın; şunları dile getirdi:

“İktidar sözcüleri kamu bütçesinde adeta kara deliğe dönüşen garanti ödemeleri için kamuoyunu yanıltan açıklamalar yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere “Tek kuruş ödenmiyor” görüşünü ifade ediyor. 2022 yılında yaklaşık 23,6 milyar lira olan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün garanti ödeneği 2023 yılında 53,7 milyar liraya çıkarıldı. Artış yüzde 125. Bu artışın sebebi garantilerin döviz üzerinden verilmesi ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı. Üstelik her yıl belirlenen ödenekten daha fazla tutarda kamu parasının garantilere aktığını biliyoruz. Biz iktidara geldiğimizde bu israfa son vereceğiz. Mevcut YİD projelerinin tümünü teknik, idari, hukuki olarak denetleyeceğiz. Bu kapsamda gelir garantili projelerin uygulama sözleşmelerini inceleyeceğiz. Döviz üzerinden verilen garantileri Türk Lirası’na dönüştüreceğiz. Vatandaşın, kamunun parasının artık döviz üzerinden verilen garantilere verilmesini engelleyeceğiz.”

'YILDA İKİ YERİNE DÖRT KEZ Mİ GÜNCELLENİYOR?'

Bakanlığın CHP'li Akın'ın önergesinde bazı projelerde yıl içinde iki kez belirlenen garanti ödeme tutarının artık dört kez belirlendiğine ilişkin iddiasına sessiz kalması dikkat çekti. CHP'li Akın şunları dile getirdi:

"Garanti ödemelerinin artık yılda 2 yerine 4 defa güncellenerek yapıldığına dair bilgiler duyuyoruz. Bu doğruysa kamu çalışanlarının maaşlarını yılda 2 defa enflasyona göre belirleyen iktidar; ballı kaymaklı garanti ödemelerini yılda 4 defa güncelleyerek mi yapmaya başladı? Bakanlığın sessiz kalması çok manidar. Bu konuda derhal açıklama yapılması gerekiyor."