30.12.2022

Ahmet Akın: Enerji Faturalarında İndirim Yok, İndirimin İllüzyonu Var

KONUTLARDA ELEKTRİKTE YÜZDE 184, DOĞALGAZDA YÜZDE 164 ZAM YAPAN İKTİDAR YÜZDE 12 İNDİRİMLE SEÇİM ÖNCESİ ALGI YARATMAYA HAZIRLANIYOR…

‘ENERJİ FATULARI ÜÇE KATLANIRKEN; YÜZDE 12 İNDİRİM OLMAZ’

‘AK PARTİ’NİN DERDİ VATANDAŞ DEĞİL, SEÇİMİ KAYBETME KORKUSU’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 2022 yılında enerji faturalarına yapılan fahiş zamlarla vatandaşı perişan eden AK Parti iktidarının 2023 seçimlerini kaybetme korkusuyla indirim algısı yaratmaya hazırlandığına dikkat çekti. CHP’li Akın, “Konutlarda elektriğe yüzde 184’e kadar, doğalgazda yüzde 164’e kadar zam yapan iktidar, şimdi yüzde 10-12 oranındaki düşüşle indirim illüzyonu yaratmayı amaçlıyor. İktidar samimiyse 2022 zamlarının tamamını geri çeksin. Ancak iktidarın derdi vatandaş değil, seçimi kaybetme korkusu” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada AK Parti’nin 2023 yılında seçimi kaybetme korkusuyla yıl içinde fahiş oranda artırdığı enerji faturalarında göstermelik bir indirim yaparak algı yaratmaya çalıştığına işaret etti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

FATURALARDA İNDİRİM YERİNE İNDİRİM İLLÜZYONU YARATILACAK

İktidar yaklaşan seçimler öncesi yıl içerisinde yaklaşık 3 katladığı enerji fatularına indirim yapıldı diyebilmek için göstermelik indirim yapmaya hazırlanıyor. 2022 yılı içinde 9 ayda konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 185’e kadar; doğalgaza ise yüzde 164’e kadar zam yapan iktidar; yüzde 10 ile yüzde 12 oranındaki indirimi müjde olarak sunmaya hazırlanıyor. Kaldı ki yıl içinde üç defa zamlanan elektrik tarifesiyle konutlardaki artış yüzde 184, dört defa zamlanan doğalgaz tarifesiyle konutlardaki artış yüzde 164 olduğu dikkate alındığında, yapılacak olanın indirim değil, tamamen indirim illüzyonu olacağı anlaşılmaktadır.

VATANDAŞLARI RAHATLATMAK İÇİN DEĞİL, ALGI OLUŞTURMAK İÇİN

AK Parti’nin seçim öncesi müjde olarak sunmaya hazırlandığı yüzde 10 ile yüzde 12 oranındaki sözde indirimle; 2022 yılının başında 210 lira olan asgari elektrik tüketiminin faturasını yaklaşık 385 lira olacaktır. Isınma amaçlı 300 metreküp tüketimin 570 lira olan faturası da bin 506 lira olarak hesaplanacaktır. Buna göre sözde indirimler; vatandaşı rahatlatmak için değil; seçim öncesi algı yaratmaya yönelik olacaktır. AK Parti iktidarının derdi vatandaşımızın yaşadığı enerji yoksulluğu değil, seçimi kaybetme korkusudur.

YAPILACAK SÖZDE İNDİRİM SON ZAM ORANINI BİLE KARŞILAMAYACAK

Elektrikte piyasa tavan fiyatının düşürülmesi, doğalgazda da sistem kullanım bedelinde düzenleme yapılmasıyla amaçlanan indirim algısının vatandaşa fayda etmesi için yıl içinde yapılan zamların da geri çekilmesi gerekmektedir. Piyasa tavan fiyatını yıl içinde 2 bin 500 liradan 4 bin 800 liraya kadar çıkaran iktidar şimdi bu fiyatı 4 bin 200 liraya düşürerek elektrik faturalarında indirim algısı yaratmak istemektedir. İktidarın indirim algısıyla seçim öncesi algı yaratmayı amaçladığı henüz 3 ay önce 1 Eylül 2022’de elektriğe yapılan yüzde 20, doğalgaza yapılan yüzde 20,4 oranındaki zammı bile geri almamasından anlaşılmaktadır. Başka bir deyişle yıl içinde dört defa zamlanarak neredeyse üçe katlanan enerji faturalarında yapılacak sözde indirim son zammı bile karşılamamaktadır.