13.06.2022

Ahmet Akın: Akaryakıttaki Vergi Yükü Son 7 Ayda Yüzde 490 Oranında Arttı!

-KİRA ARTIŞINA SINIRLAMA GETİREN AK PARTİ İKTİDARI; AKARYAKITTAN ALDIĞI VERGİYE ADETA ROKET TAKTI…

-AKARYAKIT ZAMLARIYLA VERGİ YÜKÜ 6 KAT ARTTI!

-ZAM GELDİKÇE VERGİ YÜKÜ DE ARTIYOR!

-‘KİRAYA SINIRLAMA GETİREN İKTİDAR KATLANAN VERGİYE NİYE SESSİZ?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, akaryakıt ürünlerine gelen her zammın vergi yükünü artırdığına dikkat çekerek, “Kira artış oranını yüzde 25’te sınırlayan iktidar, akaryakıttaki fahiş vergi artışını ise görmüyor. Son 7 ayda motorinde 1 lira 26 kuruş olan vergi yükü 7 lira 9 kuruşa çıkarak yüzde 463 oranında arttı. Benzinde 1 lira 30 kuruş olan vergi yükü ise 7 lira 67 kuruşa çıkarak yüzde 490 oranında arttı! Bu durum vatandaşa kontak kapattıran fahiş zamların ana sebeplerinden birinin bu vergi yükü olduğunu da gösteriyor” açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, akaryakıt ürünlerinde zamların kesilmediği son 7 aylık dönemde gelen her zammın vergi yükünü de olağanüstü oranda arttırdığını yaptığı çalışmayla ortaya koyu. Kira artışına yüzde 25 oranında sınırlama getiren iktidarın; son 7 ayda akaryakıttaki vergi yükünün neredeyse 6 kat artmasına sessiz kaldığına dikkat çeken CHP’li Akın, çalışmasında özetle şunlara yer verdi:

YEDİ AYDIR ZAM FIRTINASI VAR

Akaryakıt ürünlerine zam fırtınası 2018 seçimlerinden önce hayata geçirilen eşel mobil sisteminin iflas etmesiyle başladı. Pompa fiyatları; eşel mobil sistemindeki ÖTV payının sıfırlanmasıyla Kasım 2021 tarihinden itibaren sürekli zamlandı. Aralık 2021 tarihinde 10 lirayı geçen benzin ve motorinin litre fiyatı; yükselen döviz kuru nedeniyle bugüne kadar sürekli artış göstererek 30 liraya dayandı. Akaryakıt fiyatlarını belirleyen brent petrol fiyatı Kasım 2021’den bu yana ortalama 80 dolardan bugün itibarıyla yaklaşık 125 dolar seviyesine çıkarak yüzde 54 oranında artarken; Türkiye’de pompa fiyatları benzinde yüzde 210, motorinde ise yüzde 238 oranında arttı.

KASIM AYINDA VERGİ YÜKÜ SINIRLIYDI

Kasım 2021 tarihinde pompa fiyatı 8 lira 29 kuruş olan benzinden eşel mobilin iflas etmesi nedeniyle ÖTV alınmazken; yalnızca 1 lira 30 kuruş tutarında KDV alınıyordu. Buna göre benzinin vergisiz fiyatı 7 lira 19 olarak hesaplanıyordu. Aynı tarihte pompa fiyatı 8 lira 27 kuruş olan motorinden de ÖTV alınmazken, 1 lira 26 kuruş tutarında KDV alınıyordu. Motorinin vergisiz fiyatı 7 lira 1 kuruş olarak hesaplanıyordu. Buna göre zam fırtınasının henüz başlamadığı Kasım 2021’de akaryakıt ürünlerinde vergi yükü daha sınırlıydı.

HER ZAM VERGİ YÜKÜNÜ DE ARTIRDI

Zamların arkasının kesilmediği 7 aylık dönemin ardından 11 Haziran 2022 itibarıyla pompa fiyatı 28 lira 55 kuruş olan benzinden 2 lira 53 kuruş ÖTV, 5 lira 14 kuruş KDV olmak üzere toplam 7 lira 67 kuruş tutarında vergi alınıyor. Benzinin vergisiz fiyatı 20 lira 88 kuruş olarak hesaplanıyor. Pompa fiyatı 27 lira 95 kuruş olan motorinden 2 lira 6 kuruş ÖTV, 5 lira 3 kuruş KDV olmak üzere toplam 7 lira 9 kuruş vergi alınıyor. Motorinin vergisiz fiyatı 20 lira 86 kuruş olarak hesaplanıyor. Akaryakıttaki zam fırtınası vatandaşa kontak kapattırırken; yalnızca 7 ay içinde akaryakıt ürünlerinden alınan vergi oranı katlanmış durumda.

VERGİ YÜKÜ YÜZDE 490 ARTTI

Zamların kesilmediği Kasım 2021 ile Haziran 2022 dönemini kapsayan dönemde vergi yükündeki artış pompa fiyatındaki artış oranını bile ikiye katladı. Son 7 aylık dönemde motorinde vergisiz artış oranı yüzde 193, benzinde artış oranı yüzde 190 olurken; vergi yükü ise neredeyse 6 kat arttı. Benzindeki vergi yükü 1 lira 30 kuruştan yüzde 490 oranında artarak 7 lira 67 kuruşa çıktı. Motorindeki vergi yükü ise 1 lira 26 kuruştan yüzde 463 oranında artarak 7 lira 9 kuruşa çıktı. Başka bir deyişle bugün motorin ve benzinden alınan vergi neredeyse 7 ay önce pompa fiyatlarına yaklaştı.

‘VERGİ ARTIŞINA DA SINIR GETİRİLSİN’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılırken, akaryakıttan alınan verginin yüzde 463 oranında artmasının iktidarın ikiyüzlülüğü olduğuna dikkat çekti. CHP’li Akın, şunları getirdi:

“Vatandaşı koruyacağız diye kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlandıran iktidar, akaryakıttan alınan vergi yükünün yüzde 490’a dayanmasına sessiz kalıyor. Bu durum en hafif tabirle ikiyüzlülüktür. Akaryakıttaki fahiş zamların nedeni doğrudan saray iktidarıdır. Vatandaş zamlar nedeniyle kontak kapatmak zorunda kalırken, AK Parti iktidarı ise son vatandaşı adeta akaryakıt istasyonlarında haraca bağlamış gibi fahiş oranda vergi de tahsil ediyor. Kira artışına sınır koyan, derhal bu vergi artışına sınırlama getirmeli. 30 liraya dayanan akaryakıt fiyatlarında derhal vergi indirimi yapılmalı.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler