01.05.2024

Zeliha Aksaz Şahbaz: “Yerelde Kazandığımız Başarıyı Ulusal İktidara Taşıyacağız”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına Kütahya’da katıldı. Burada bir açıklama yapan Şahbaz, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye’nin dört bir bölgesinde 400’ün üzerinde belediye kazandık. Halkımız yerel yönetimleri Cumhuriyet Halk Partisi’ne, halkın iktidarına emanet etti. Bizler hep birlikte yerelde kazandığımız başarıyı ulusal iktidara taşıyacağız” dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ülke genelinde olduğu gibi Kütahya’da da coşkuyla kutlandı. Kütahya Belediyesi önünden yürüyüşle başlayan kutlama programı Kütahya Zafer Meydanı’nda yapılan etkinliklerle devam etti. KESK, DİSK, ADD, TÜRK-İŞ sendikaları ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütünün düzenlediği programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz da katıldı.

Program, iki yıldır GATA’da tedavi gören Kütahyalı asker Rıdvan Gürsoy’un şehit düşmesi nedeniyle saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Sendik temsilcilerinin birer konuşma yaptığı programda; Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz da halka ve işçilere seslendi.

Hayatını emeğiyle, alın teriyle kazanan ve bu dünyayı emeğiyle var edenlerin bayramını kutlayan Şahbaz, başta 1977’de Taksim’de ve demokrasi mücadelesinde katledilenler olmak üzere hayatını özgürlük ve demokrasi mücadelesine adayan tüm demokrasi kahramanlarını minnetle yad etti. 1 Mayıs’ın umudun umutsuzluğu, aydınlığın karanlığı, insanlık onurunun baskı ve zulmü yendiği gün olarak tanımlayan Şahbaz açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Halkımız yerel yönetimleri Cumhuriyet Halk Partisi’ne emanet etti”

“1 Mayıs umudun büyüdüğü, özgürlük, eşitlik, demokrasiye daha da yaklaştığımız gündür. Bundan sonra da bu mücadelemiz hep birlikte omuz omuza emekçilerimizle, kadınlarımızla, çiftçilerimizle, gençlerimizle hep birlikte devam edecek. Üreten bizsek zenginliği de eşit paylaşacağız. Bugün Cumhuriyet Halk Partisi olarak Kütahya’da, Domaniç, Şaphane ve Dumlupınar’da ve Türkiye’nin dört bir bölgesinde 400’ün üzerinde belediye kazandık. 14 büyükşehir belediyesi, 21 il belediyesi, 337 ilçe ve 48 beldeyle 420 belediyeyi yerel yönetimleri halkımız, vatandaşlarımız Cumhuriyet Halk Partisi’ne emanet etti. Halkın iktidarına emanet etti. Bizler hep birlikte yerelde kazandığımız başarıyı ulusal iktidara taşıyacağız. Halkın iktidarını kuracağız. Ülkemizde demokrasiyi, cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini hep birlikte yeniden kuracağız.”

“Öğretmensiz öğrenci, öğrencisiz öğretmen kalmayacak kadar atama yapacağız”

Türkiye’de bir milyon çocuk işçi olduğuna dikkat çeken Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz: “En fazla tarım sektöründe olmak üzere, son on yılda 689 çocuğumuz iş cinayetlerine kurban gitti. Bunların üçte biri çalışmanın yasak olduğu 15 yaş ve altındaydı. Bugün MESEM denilen, halkın kaynaklarıyla çocuklarımızı işçi yapan, çocuk işçiliğini resmileştiren bir emek sömürüsüyle karşı karşıyayız. Çocukların yeri fabrikalar değildir, çalışmak değildir. Çocukların yeri okuldur, eğitimdir, sanattır, güzelliktir. Yüksek enflasyonla geliri düşen aileler artık en yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiler. Asgari ücret sadece dört ayda eriyerek açlık sınırının altında kaldı. Çocuklarda beslenme bozuklukları, bodurluk ve gelişme geriliği ve yoksulluk bu ülkenin kaderi değildir. Okullarda bir öğün ücretsiz yemeği tüm çocuklarımıza vereceğiz. Atanamayan daha doğrusu atanmayan öğretmenlerimiz için bir miktar değil, öğretmensiz öğrenci, öğrencisiz öğretmen kalmayacak kadar atama yapacağız. Çocuklarımıza ücretsiz, nitelikli çağdaş eğitim vereceğiz. Hiç bir gencimizi geleceksiz kalmayacak ve gençlerimiz bu ülkede, bu şehirde kuracaklar” ifadelerini kullandı.

“Özgür, eşit, demokratik, laik bir Türkiye’yi birlikte yaratacağız”

Şahbaz, günümüzde işçi katliamına dönüşen iş cinayetlerinde 2024 yılının ilk üç ayında 425, 2023 yılında bin 932 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini açıkladı. Hayatını kaybeden emekçileri saygı ve minnetle anan Zeliha Aksaz Şahbaz şöyle devam etti:

“Kamucu bir anlayışla, tüm vatandaşlarımız için ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hizmeti sunacağız. Hekimlerimizin, hemşirelerimizin, tüm sağlık emekçilerimizin iş güvenceli, emekliliğe yansıyan tek kalemde ödenen, emeklerinin karşılığını alacakları bir maaş ile çalışmalarını sağlayacağız. Şehir hastanelerine, şirketlere aktarılan milyarlarca dolarlık kaynak yerine, halkımızın sağlığını korumak için koruyucu ve birinci basamak sağlık hizmetlerini önceleyerek sağlık politikalarımızı oluşturacağız. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayeti ayıbını bu ülkeden bir daha dönmemek üzere sileceğiz. Kentlerimizi; kadınlarımızın sokaklarında güvenle dolaşabileceği bir hale getireceğiz. Dağlarımızı, ormanlarımızı, doğamızı, su ve yaşam kaynaklarımızı vahşi madenciliğe teslim etmeyeceğiz. Hep birlikte özgür, eşit, demokratik, laik bir Türkiye’yi birlikte yaratacağız. Umudu birlikte hayata geçireceğiz, birlikte var edeceğiz. Cennet vatanımızda eşit yaşayacağız. Kardeşlikle ve özgür yaşayacağız.” Şahbaz, Nazım Hikmet’in ‘Bu Memleket Bizim’ şiirini okuyarak sözlerine son verdi.

Program konuşmaların ardından söylenen marşlar ve halaylarla sona erdi.


Gündem'den Öne Çıkan Haberler