21.04.2017
GÖKDAĞ, YSK’NIN 16 NİSAN REFERANDUMUNA İLİŞKİN ALDIĞI KARARI DEĞERLENDİRDİ

Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ’ın YSK’nın 16 Nisan Referandumuna ilişkin aldığı karara istinaden yaptığı basın açıklaması şöyle:
Hazırlanışından halk oylaması gününe kadar haksız, hukuksuz, eşitsiz ve devletin bütün olanaklarını fütursuzca kullanıldığı herkes tarafından açıkça görülen anayasa değişikliği süreci toplum tarafından meşruiyeti sorgulanır halde iken, bunların üzerine oy verme günü YSK’nın yasaya ve daha önce kendisinin verdiği kararlara aykırı olarak mühürsüz zarf ve oy pusulalarını geçerli sayan kararı ile meşruiyetini yitirmiştir. En ilkel devlet anlayışında dahi görülemeyecek bu durum kabul edilebilir bir durum değildir, kabul etmiyoruz.

Seçimlerin güvenirliliğini sağlamak ve yapılacak olan sahtekârlıkların önlenmesi amacıyla yasada düzenlenen mühürsüz zarf ve pusulaların geçersiz sayılacağına ilişkin hükmün aksine bu tür oyların geçerli olacağına dair verilen YSK kararı 16 Nisan’da yapılan halk oylamasını meşru olmaktan çıkardığı gibi bundan sonra ülkemizde yapılacak olan seçimlerinde güvenilir olmayacağına dair toplumda baskın bir kanaat oluşmuştur. Bu kanaat haksız bir kanaat değildir.

Seçimlerin güvenirliliğini sağlamakla yükümlü olan ve bunu yaparken de mevcut yasalara uygun davranma zorunluluğu olan YSK’nın hiç olmamış şekilde seçim günü oy kullanma ve sayımı devam ederken halk oylamasının sonucunu değiştiren hukuka aykırı kararı alması ve yapılan itirazları red ederek bu tutumunda ısrarcı olması bundan sonra ülkemizde güvenilir bir seçimin yapılmayacağının net işaretidir.

Bu demokrasi dışı uygulamaları kabul etmeyeceğimizi ve bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen Cumhuriyet ve Demokrasi mücadelemizin kesintisiz devam edeceğinin herkes tarafından bilinmesi gerekir.